6 часа по-късно: Затишие на протеста, какво се случи дотук? (ОБЗОР)

Имаше сблъсъци, обгазени, ранени
Обновена: 2 сеп 2020 13:46 | 2 сеп 2020 13:35, Александър Попов
472

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
6 часа след началото на протеста на 2 септември обстановката се успокои. Полицаи и протестиращи в момента са си дали почивка под парещото слънце, но какво се случи дотук?
 
Депутатите се завърнаха на работа за началото на новия политически сезон в новата пленарна зала в бившия Партиен дом. Депутатите влизаха при засилено полицейско присъствие, а пред бившия партиен дом се събраха няколко хиляди протестиращи.
 
Започна и ескалацията на напрежението, полетяха яйца по полицията, станаха факт и първите арестувани:
 

Под обсада: Пред бившия партиен дом летят яйца, недоволни атакуваха бус

Протестиращите пробват да нахлуят в Партийния дом

В Народното събрание пък депутатите заеха местата си, а президентът Румен Радев изнесе реч. Той бе освиркан от депутатите на ГЕРБ, като те напуснаха и залата:

На живо и под напрежение: Първият работен ден на депутатите

ГЕРБ не изслушаха Радев, президентът: Бягството няма да ви спаси от позор

Основните политически сили излязоха със свои декларации, в които коментираха създалата се политическа обстановка, желание за свикване на Велико народно събрание, нова Конституция:

Вдигнат юмрук и бесилки по улиците - ГЕРБ обединява, не разделя

ДПС: Оставка на Борисов и Радев, експертен кабинет и избори

БСП видя криза във всичко – на доверие, във властта...

Патриотите ще работят най-активно през новата сесия на НС

В същото време организаторите на протеста призоваха майките и децата да се оттеглят от предните редици след 11:00 часа:

Протестиращи призоваха жените и децата да се оттеглят в 11:00 часа, какво предстои?

Малко след обявения час започнаха сблъсъци между полицията и протестиращите. Размениха се удари, полицаите бяха замеряни с различни предмети, а те отвърнаха със спрейове с газ. Последваха нови арести, а от СДВР излязоха с информация, че има ранени над 20 полицаи. И се заканиха да използват сила, ако ескалацията продължи:

Протестиращите се сблъскаха с полицията - газ, арести...

МВР с клипове: Протестиращ пръска със спрей, вадят павета от настилката

Напрежението пред Партийния дом продължи, възпламениха се бомбички, а протестиращите натрупаха слама пред кордона полицаи. Част от нея се запали, но бързо бе загасена от пристигналите пожарникари. В същото време полицията отцепи бул. "Дондуков", за да могат да се разотидат депутатите:

Протестът - арести, слама, пристигнаха и пожарникари

По време на сблъсъците бяха обгазени протестиращи, а лекари на място оказваха първа помощ:

Лекари оказват помощ на обгазени протестиращи

 

Още снимки от протеста можете да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
20
 
4
 
! Отговори
жалби за изнасилване преди 3 години
Има две жалби за изнасилване срещу Бойко Методиев Борисов които отлежават в прокуратурата , но Гешев отказва да ги задвижи!!Бойко за това не иска да дава властта защото само за това го чакат най-малко 10 години в панделата.
288
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Проф. Чавдар Славов А пък проф.д-р Слави Чавдаров е правил операция на Пурко от Славяново за разтваряне на ***,че вечно е с констипация/запек/ и дефекира през устата вместо отзад!Това дори не е тайна.Знае го цяла България
287
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По БНТ пък радевистката Радева поканила от Калъп Първан и една от деснитеТРЕНД,общо взето искат желаното да е реалност,това в БНТ моля ви се!Бил пълен площада,ми нагъчкани и луфт между групите колко пък да е пълен,заградени като в кошара изглеждат повече.Пак глупостите за 60% одобрение от тия ЦОЦИОЛОЗИ,те искат като Кънчо имения и те чакат колко ще е грамаден протестътдовечера!Водещото кречетало пък мнОго искаше потвърждение за оставка на Борисов,пак приказки да не се пипнат ?протестъритеУУ
286
0
 
5
 
! Отговори
До проф Чавдар Слав преди 3 години
Гледай твоята "урология".Че подобен слух се носи и за теб.
285
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашия Радев се покри и скри! Нали щеше да ви води? Кокошкар!
284
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Довиждане герберски *** ,от другата седмица ще ми ядете уяяяя несретници ,не можете да спасите най простата мутра на света ,да ви вземат дяволите да не ви и ВъРнат несретнициииии гърчете още някой друг ден ,искам да пишете и квичите яко да спасявате най простия вожд хахаха квичите и се гърчите яко днесссс.
283
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,най успешния - боко тиквата,, го видях с една лопата. Отиваше да рови дъното на всички класации .На протестиращите им липсва стратегия. Трябва в най топлото да атакуват щото ченгелите са с тъмни дрехи и каски ;) А и всички знаем колко са мързеливи . У топлото ще ки опъне канапа .
282
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василев".....Стига с този страх бе селяни прости, излизайте да свалим ГЕРБ и ДПС завинаги от властта, а всички спътникови партии около тях като патриотари,атакисти, волевисти,шоумени,и разни пионки на конци загиват!"-Е,ти като турчин искаш да няма патриотарски партии,въпреки,че досега патриотите като гледам все с турците се обединяват,но ти пак ги мразиш,защото са български патриотични партии,на нас патриотите не ни пречат,ние ги харесваме! Знем също,че и Радев е лапнал турската шсвир,ка!
281
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашия Радев се направи на умряла лисица днес! Е може ли така,нали въстание прави! А тримата лисунгери птк въобще се покриха! А другарите Иванов,Манолова...!
280
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Шубето пак се крие.Ама много голем го раздаваше като беше Сикаджия.
279
10
 
4
 
! Отговори
проф Чавдар Славов преди 3 години
питайте професор Чавдар Славов - един от най-изтъкнатите ни уролози.Още през 2009-та е направил операция за УГОЛЕМЯВАНЕ на 'урологията' на Борисов.Строго пазена тайна е , но слуховете си вървят и истината не може да се скрие.
278
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се скри ман гото Копейкин.Още по обед изфиряса към маалата Максуда да се скрие при родата
277
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май ще избягат и те в Дубай след оставката.Като Слави, който събира данък Чалга от населението, а беше против субсидиите за партиите. Той иска по 10 лева на човек, а предлагаше по 1 лев на година.
276
13
 
4
 
! Отговори
! преди 3 години
Всичко това само и само Герб да опазят Доган и Шиши. СРАМ!!!
275
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм,пуснах да изгледам специално какво казва Карадайъ,буквално каза за РадОФ=Гадевкато иска да не е фигурант да си направи партия и тогава да има претенциипредадено с мои думи.За експертно правителство според мен и според мисля се казава Антоний Гълъбов?пунта Мара!За събиране на гласове,пак според него ДПС може и да клекнена ГЕРБ но нищо не е сигурно.Другият беше някакъв пее...с поне по тембъра и лигавото говорене,чакал да види довечера какво щяло да стане!Това по НОВА а водещитекапки десни
274
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде взимайте си палатчиците и пешкирчетата и беж да ви няма! Показахте колко сте в цяла България,па чак и кран докарахте да снимате отгоре!
273
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм герберски ***,откакто Цвъки ни паряса заплатите закъсняват и парите резко намаляха.Карам по две смени с колегата на една вафла Боровец,ама чакам интервю при Слави....дано да ме одобрят.
272
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега потникът от Славяново ще дефекира кръв
271
5
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боко да не се е...скрил като Ким Чен Ун в Северна Корея.Разсипаха се да го търсят там,ама още стои...премиер.Боко сигурно на това се..надява.
270
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заптиетата на Падишаха изпълняват служебия си дълг.