Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват

Пет сигурни партии в следващият парламент, две са по въпрос
671
Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на двете основни формации остават изравнени.  Идеята за нова Конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани.

Още по темата
Това са част от изводите от националното изследване на „Галъп“, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи.

29,4% от всички имащи право на глас твърдят, че няма да гласуват,а квадратчето „Не подкрепям никого“ ще зачеркнат общо 6,8%.

Според социолозите обаче голяма част от „Не подкрепям никого“ в самия изборен ден най-вероятно ще се превърне в отказ от гласуване.

ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а ОП (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващо НС.

ДБ (5,2%) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават „нагоре“. Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС.

Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

Новото обстоятелство е, че БСП (13,5% от имащите право на глас) като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) –  в социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ.

„Воля“ (1,8%) е близо до основния пакет. С чувствителни резултати, макар и под 1%, са и формации като „Движение 21“, „Атака“, „Възраждане“ и др.
 
Над две трети подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец.

Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото.

Слави Трифонов има 30% доверие.

Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

Идеята за Велико народно събрание като че ли по-скоро среща малко повече инстинктивно одобрение, в сравнение с неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на онези, които не могат да преценят). Премахването на института на ВНС, например, среща по-ясно неодобрение. Последното означава, че ВНС по навик се възприема като нещо важно. Съвсем друг въпрос е доколко респондентите са наясно с конкретни измерения на темата.

Ограничението за еднополови бракове се оказва една от най-широко споделяните идеи, наред с т.нар. образователен ценз, увеличаване на президентските правомощия, военна служба и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
559
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
брей този бил много хубав
558
12
 
8
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Сложете плюсче за Слави!Сложете минус за сикаджийската мутра еднокнижник по прякор боко тиквата, която публично призна,че е прочел само една книга през живота си - Винету.
557
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкото у род е срещу Борисов и България.
556
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забележете каква серия има от такива публикации и "социологически проучвания", които целят да ни убедят че хората много харесват Учиндолския и той е едва ли не новата алтернатива. Интересно, с кои свои действия е спечелил хората, специално по време на протестите или пък е предложил някаква много адекватна политическа програма с ясни приоритети и план за действие? Надявам се че хората са прозряли, че изкуствено му се помпа рейтинга и той е поредният проект на ДС
555
3
 
12
 
! Отговори
много си прав преди 3 години
До Анонимен 564Ценза на тия хора въобще не е за там. Музикантчета ще ги правим премиери, че да може да ни свирят от подиума в пленарната зала. Баси малоумната държата. Ама като се замисля, си го заслужават. Нека дойде, и нека закрие тука тия географски ширини.
554
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Самия факт, че по голяма част от народа има повече доверие в един чалгар отколкото в политици с 10+г. стаж в парламента показва няколко неща:1. Политиците ни са абсолютни некадърници и никому непотребни индивиди!2. Държавата ни вече стабилно копае дъното в търсене на още по голямо дъно!3. Надежда всяка оставете за прогрес или развитие!Това е вече абсолютното дъно. Няма нито 1 политик които да може да събере дори приемлива подкрепа. Ще имаме поредното нелегитимно правителство!
553
2
 
13
 
! Отговори
бананови статистика преди 3 години
хахахахаха, първо, трябва да си голям *** да гласуваш за слави.второ, кой я прави тая статистика? къде? на паветата? колко човека? 3 от 10 или 30 от 100. най лъжливата наука е статистиката.
552
2
 
14
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
До хитрец е Славчо: Бонев баш си беше вкаран като актьор в пиесата точно за да вдигне нервите на Стоянов, който не издържа и се поддаде на натиска и вкара папката с компроматите, което му изяде главата. Като гледаме откъм днешна гледна точка, къде се позиционира Бонев ни става ясно и кой е поръчителя на тогавашното деяние а именно червените другари. Общо взето същото е и днес със Славчо. Същите го крият го да не се оцапа на протеста и го вадят после на бял кон. Филма сме го гледали.
551
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Икономическа кризаКъде си видял икономическа криза? Покажи ми човек, който работи и гладува? Покажи ми човек, който е с добро образование и не може да си намери работа? Какви ги дрънкаш. Отиди в Украйна. И те си мислеха, че живееха лошо преди майдана. Сега там всеки се спасява кой както може, защото унищожиха всичко. Който го мързи, обвинява държавата, че не му е дала. Обвинява образованието. Няма тук наготово. Няма откъде да дойде. Трябва работещите всичко да изкарат.
550
1
 
15
 
! Отговори
хитрец е Славчо преди 3 години
Едно време така Първанов остави Бонев и Стоянов да се карат и без никой да очаква - стана президент, та даже два мандата си изкара. Май и Славчо е решил да го играе умряла лисица и да не се вре у протестите, щото определено няма да спечели от активно участие, както не печелят почти никакви позитиви Манолова и Христо Иванов.
549
0
 
10
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
При положение, че при тези резултати практически ще е невъзможно да се направи правителство без Слави Трифонов, съм любопитен как би реагирал той самообявилия се борец против статуквото и всички партии от него? Има 3 варианта - участва в правителство с ГЕРБ, участва в правителство с БСП или предизвиква нови избори, защото неможе да се състави друго правителство.
548
5
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До бай ***: Отговорът е във въпроса ти: Хората дават подкрепа на тези, на които имат доверие. А програми всички могат да пишат. А лаладжиите като Тома Биков - да баламосват електората. Но кой им вярва?
547
1
 
10
 
! Отговори
Старата истина преди 3 години
А " Галъп" да ли са питали българите от Турция кого ще подкрепят?С тази изборна система ?
546
11
 
5
 
! Отговори
хъша преди 3 години
герберите имат единственно подкрепата на администрацията и купения вотстрах ги е че ако друг вземе властта лапачката им свършва и ще бъдат вкарани при бай ставри за всичките си безчинства
545
5
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
хахахандрешко пак ще гласува със долната си глава и пак ще излиза на площада как може да се гласува за слави който до сега не е излизал със конкретна програма за управление а само лае отстрани от позиция на критик без никакъв опит на политик?манолова ли? за омбдсман става но какви точно са нейните управленски преуритети?
544
8
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До М.Константинов: Спекулираш в полза на ГЕРБ както винаги, жалък нагаждач.Да, пилците ще ги броя на изборите. Според последното проучване ГЕРБ вече е втора по подкрепа, въпреки че разликата между тях и ГРЕБ е в рамките на статистическата грешка. Но това е само началото. Вече пътят им е само надолу.След изборите ще имаме "шарен" парламент и (най-вероятно) експертно правителства.
543
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 515Е, 2013-та имаше възможност. Какво стана? От трибуната на парламета най-демократично се обещаваше вадене на зъбки и много болка. Смачкаване. Имаше разследване на едни автомобили дето по технически данни не можеха да подслушват. Имаше арести. Имаше донос за бусове с двойни дъна и фалшиви бюлетини. Е, сега същите, за да се докопат до властта ги смениха с аранжирани снимки на пачки евро, кюлчета, съмнителни записи и т.н. Дори и един любител на много апартаменти се включи.
542
10
 
5
 
! Отговори
Икономическа криза преди 3 години
Икономическата криза Бойко и дружинката му вече са я приготвили и ще си проличи тази есен. Когато нещо се прави без а'къл, тогава и раздаването на пари не помага.Вече трети мандат на Бойко сме все на опашката, най-бедната държава в ЕС. Изоставаме и от предпоследните. Добре че Албания няма скоро да влезе в съюза, иначе щяхме да останем и след нея.Само когато се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка, тогава ще се отлепим от дъното. Оставка!
541
5
 
10
 
! Отговори
Алтернатива има преди 3 години
Нито Слави, нито БСП нито десните партии поотделно могат да отстранят ГЕРБ. Нужно е единодействие. Нека левите си останат леви, а десните -десни. Но в името на стабилността може да се наложи да направят едно експертно правителство като на Димитър Попов през 1990г. Сега ГЕРБ се е срастнала с държавата, трябва да ги разделим. След такова правителство, като се нормализира политическата обстановка ще управляват тези, които имат по-голяма подкрепа от избирателите.
540
6
 
3
 
! Отговори
Стабилна бедност преди 3 години
Колко са стабилно бедните го каза самият финансов министър с коледните си добавки през 2019г:"40 лева допълнително ще бъдат изплатени на пенсионерите, на които пенсията или сборът на пенсията заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември е в размер до 363 лева, до размера на линията за бедност за 2020 година".И са преброени: "С добавката ще бъдат подпомогнати около 1 276 200 пенсионери".А "работещите бедни"? Това е резултата от три мандата на Бойко и крадливата му дружинка.