Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие

Министърът коментира горещите теми на деня
Обновена: 1 окт 2020 14:40 | 1 окт 2020 14:33, Александър Попов
171
Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Защо правителството не подава оставка? 
 
На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство, заяви социалният министър Деница Сачева в интервю за предаването на "Дойче Веле" "Conflict Zone".
 
Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да "говори за единство и да стартира диалог", но той прави обратното и "подклажда насилието". Социалната министърка е на мнение, че войната между институциите - между правителството и президентството, не се отразява добре на стабилността.
 
Ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%. За сравнение в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на "Conflict Zone" Тим Себастиан и пита какви са причините. 
 
По думите на Сачева, тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото "когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева".
 
Водещият на "Conflict Zone" контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а "Трансперънси интернешънъл" разглежда страната като най-корумпираната в ЕС. 
 
"Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?". 
 
"Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена", отговаря Тим Себастиан. И пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. 
 
Делата са все още в съда, отговаря Сачева. 
 
"Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона", казва още министърката. Сачева все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".
 
Тим Себастиан обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. 
 
"Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода", отвръща Сачева. А относно опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева казва: "Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията”. Тя е убедена, че “хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България".
 
А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки "мисирки"? - пита водещият на "Conflict Zone". Отговорът на министър Сачева: "Нашият премиер си има собствена специфика на говорене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: Деница Сачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тиквите на БСП не опитвайте да връщате България назад
69
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП събори Правителството на СДСсложи Любен Беров и по негово време БСП си създаде мафията
68
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който има възможност да гледа видеото в сайта на ДВ. От статията не може да се добие и бегла представа за това как *** Себасиан размаза Сачева. Той просто я унищожи. А тя само наглееше и смяташе, че има пред себе си някоя българска домашна птица
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
корупцията е създадена от БКП те назначаваха само проверени другари на добри постове а на тъпите ги правеха директориСега БСП продължава с този подход
66
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малка група пенсионери БСП комунисти искат да се бият за влас
65
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази още малко и ще настигне Цв.Караянчева по простотия! Не си гледа министерството, ,а е отворила уста и хвърля филипики по президента коя от коя по-несдържана и изпълнена в махленки стил. "Вината" на президента е, че не мълчи на селските изказвания на БиБи и в отговор на наглото нахлуване на спецпрокурори и въоръжени полицаи в Президентството заяви: "Мутрите вън". Това послужи като зов за непрекъснати протести, в които полицаи и жандармеристи проляха кръв. Виновник за това е ББ, не Р.Р.
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христо Христов говориш глупости. Живея в Германия е най-добрата разследваща журналистика, доста политици са си продавали оставката заради разследващи публикации, доста международни скандали за какви ли не неща са тръгнали от немските журналисти
63
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква мисъл очаквате от прооост фааттмак. Аз досега умен военен не съм срещал, а доста време бях в казарма. Пази боже тоя елементарен тип да има власт. Опомни се народе.
62
7
 
10
 
! Отговори
тая яко лъже преди 3 години
Сачева: Да се позовем на Евробарометър и тяхната статистика. Според нея 58% от респондентите в България не са се сблъсквали с корупция в своето ежедневие. Според Евробарометър държавата ни отчита 3% спад в корупцията.*** Себастиан: Не знам коя статистика на Евробарометър гледате, но докладът от миналата година твърди, че 80% смятат, че има широко разпространена корупция. Това са статистики, които са повод за срам за всяка една развиваща се държава, какво остава за страна-членка на ЕС.
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58 обеднителяОбединява мафията срещу мутрите.
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ристю.Като е скрил 700 мил. от данъци, откъде тогава пари за увеличаване на пенсии и заплати? Ако всички решат да не плащат, какво правим?
59
6
 
5
 
! Отговори
ценоразпис преди 3 години
Чугунените сачове са два пъти по-скъпи от глинените.
58
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 милярда !!! единадесет милиарда лева !!!! толкова са откраднатите пари от ГЕРБ ! 11 милиарда ОТКРАДНАТИ
57
13
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/45не от герб, а в ес.Дан'би в немско да има медии?В немско, ако някой немски журналист има повече топки, пише статия (под псевдоним или дава на друг да я публикува с друго име) в чужда медия и после я коментира в немската.
56
13
 
12
 
! Отговори
Обединител преди 3 години
Радев е обединител на нацията ,защото обединява народа срещу мутрите ,срещу крадливата ш-айка наречена герб ,срещу тумора в снагата на нашата родина от който изникват герберските пипала и изсмукват силите ни.Браво Радев бой по канчетата на мафията !Най -добрият ,най-великият ,най-достоен президент до сега!Адмирации!
55
10
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи не знам за какво трябва да говори президента, *** вие ми кажете как аз мога да бъдо единен с каскета и тиквата! Т.е. аз НЕ ИСКАМ да съм единен с дДОКАЗАЛ ИСЕ МУТРИ *** КРАДЦИ ЛЪЖЦИ и МУШЕНИЦИ! Как ако ще и папата да ми говори за единство аз с ГУЙНА ЕДИНЕН НЕ ЩА ДА БЪДА!!!!!
54
10
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Човекът покри 700 милиона, защото гербаджиите са некадърни калинки (другата опция е корумпирани), които са достатъчно про(ти и нагли (като бкп активиста-дисидент плевнелиев) да се обясняват, вместо да си подадат оставките.
53
12
 
3
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
И едните, и другите са маскари. Свали-*** сме на Запада. Срам + бедност за народа.
52
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая като я видя и ми се сгажда деня
51
4
 
6
 
! Отговори
Стоичков преди 3 години
Айн цу,цвай цу...дрън!Велика мисъл!!