Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие

Министърът коментира горещите теми на деня
Обновена: 1 окт 2020 14:40 | 1 окт 2020 14:33, Александър Попов
171
Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Защо правителството не подава оставка? 
 
На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство, заяви социалният министър Деница Сачева в интервю за предаването на "Дойче Веле" "Conflict Zone".
 
Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да "говори за единство и да стартира диалог", но той прави обратното и "подклажда насилието". Социалната министърка е на мнение, че войната между институциите - между правителството и президентството, не се отразява добре на стабилността.
 
Ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%. За сравнение в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на "Conflict Zone" Тим Себастиан и пита какви са причините. 
 
По думите на Сачева, тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото "когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева".
 
Водещият на "Conflict Zone" контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а "Трансперънси интернешънъл" разглежда страната като най-корумпираната в ЕС. 
 
"Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?". 
 
"Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена", отговаря Тим Себастиан. И пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. 
 
Делата са все още в съда, отговаря Сачева. 
 
"Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона", казва още министърката. Сачева все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".
 
Тим Себастиан обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. 
 
"Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода", отвръща Сачева. А относно опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева казва: "Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията”. Тя е убедена, че “хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България".
 
А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки "мисирки"? - пита водещият на "Conflict Zone". Отговорът на министър Сачева: "Нашият премиер си има собствена специфика на говорене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: Деница Сачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
16
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Абе, какво стана с тия т. нар. "протести", защо така се спихнаха? Уж "целия народ" искал оставка на правителството, а няма никой нито на площада, нито в палатките.
49
16
 
9
 
! Отговори
Народен съд преди 3 години
Народен съд за всички.Радев е разединител и е за затвор като останалите!
48
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не нападай президента, че да не се наложи да му пишеш молба за помилване впоследствие
47
10
 
22
 
! Отговори
1 преди 3 години
сачева,ти какво подклаждаше,преди 7години,като крещеше по събрания и митинги,че бойко не ставал за премиер,а сега изведнъж,от него по-мъдър "политик",няма.
46
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от тия герберски простакеси. Най-новата *** тази сутрин се изцепи по Нова, че Стивън Кинг бил европейски писател....
45
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има по голяма свобода на медиите от Германия!!!
44
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДВ *** медия на Меркел!В Германия има най голямо информационно затъмнение!От опит го знам!
43
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя не говори с факти, а с пропагандните клишета, които обичайно използват в ГЕРБ.
42
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скоро такива ще ги снимат през решетките
41
8
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
ДВ е една отвратителна манипулираща медия. Само немислещите хора й вярват.
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са контролираните български медии, където мисирките задават удобните, предварително договорени въпроси.
39
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 млн. са гласували за ГЕРБ и 6 млн. не са гласували за ГЕРБ. И това е било преди четири години. Сега едва ли и половината от този милион ще гласуват за тях. Подкрепата за една партия е променлива величина. Както казваше Петър Берон навремето - това е като снимка на бягащ кон. Сега социолозите твърдят, че мнозинството българи не искат това управление.
38
3
 
7
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Кво да ви говори, като вие нищо не разбирате?
37
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водещият я съсипа, очевидно беше, че освен с лъжи нямаше как да отговори с друго. Като Матросов на амбразурата Сачева предпазваше тялото на Баце с туловището си!
36
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката е достатъчна, статията е излишна, да я сложат на някой плакат на ГЕРП и ако има слепи - да гласуват за нея
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Анонимен 36Поправка Гласували за вас гласуват вече за апартаменчика
34
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие", казва Сачева.А ще представят ли поне едно доказателство, че е така или това е евтина пропаганда на управляващите срещу протеста. Ами утре могат да почнат да приказват, че Ким Чен Ир или Ислямска държава финансират протеста. Когато човек говори без да привежда каквито и да било факти може да си говори каквото си поиска.
33
15
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
6000 имаше първите дни. Сега са 60 :D
32
11
 
18
 
! Отговори
Тимотей преди 3 години
Тази е малкият САЧ - не е ***, а ПТП(Толбухинска).От това което прочетох - има 17 дипломи - за камарерка, за мед. сестра или нещо подобно. Та с тия дипломи горе-долу за средно и нещо образование Бойко я направил МИНИСТЕР !?!?БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА
31
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да прав си простия български народ се продаде за 50лв отпуснати за пенсия и то до март за едно пазарене в Лидл направо тоя народ си заслужава съдбата не случайно едни съседи са ни държали в робство 5 века