Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие

Министърът коментира горещите теми на деня
Обновена: 1 окт 2020 14:40 | 1 окт 2020 14:33, Александър Попов
171
Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Защо правителството не подава оставка? 
 
На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство, заяви социалният министър Деница Сачева в интервю за предаването на "Дойче Веле" "Conflict Zone".
 
Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да "говори за единство и да стартира диалог", но той прави обратното и "подклажда насилието". Социалната министърка е на мнение, че войната между институциите - между правителството и президентството, не се отразява добре на стабилността.
 
Ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%. За сравнение в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на "Conflict Zone" Тим Себастиан и пита какви са причините. 
 
По думите на Сачева, тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото "когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева".
 
Водещият на "Conflict Zone" контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а "Трансперънси интернешънъл" разглежда страната като най-корумпираната в ЕС. 
 
"Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?". 
 
"Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена", отговаря Тим Себастиан. И пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. 
 
Делата са все още в съда, отговаря Сачева. 
 
"Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона", казва още министърката. Сачева все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".
 
Тим Себастиан обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. 
 
"Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода", отвръща Сачева. А относно опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева казва: "Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията”. Тя е убедена, че “хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България".
 
А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки "мисирки"? - пита водещият на "Conflict Zone". Отговорът на министър Сачева: "Нашият премиер си има собствена специфика на говорене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: Деница Сачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
11
 
8
 
! Отговори
ззз преди 3 години
Пак, като през Соц.-а , го докарахме до там, че ако искаме да знаем какво става по света и най-вече у нас - трябва да четем чуждата преса!Четете в нет-а Дойче Веле (има го и на български) - потресаващо разминаване м/у това което слушаме и четем у нас и пресата в Германия. Такива съсипващи статии, каквито и нашата "опозиционна" преса не смее да пише.А за отразяването на протестите у нас и настроенията в Европа към милите ни управляващи , просто тук живеем в цензорирана мутроландия!
89
11
 
16
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Колко още свобода за медиите искат бе?:):):)Бабикяна в неговите сайтове си пише кво му скимне срещу ГЕРБ и Бойко в частност без никой копче да може да му каже:):):)Фрог Нюз също:):):)Божков ТВ там пък да не говорим къде излъчваха на LIVE протеста кога се събираха малко повече хора и имаха денонощно репортер с камера на Катуна на Орлов Мост:):):)Колко още свобода?:):):)
88
4
 
18
 
! Отговори
Bluf преди 3 години
Сачева разбира се отговаря шаблонно, а и този журналист също не е вчерашен, обаче на него не са му ясни нещата у нас оттук оттам е попрочел нещо цирира некъв департамент от Америка некви ЕК. Истината че нито той нито цитираните от него са дошли на място да разберат какви проблеми имаме а разчитат тукашни най различни съмнителни личности да им пращат доклади. Получава се така че се тиражират неща които не са ни чак толкова голям проблем а реалните дълбоки проблеми никой не ги споменава.
87
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Бабикян, Хаджи Генчо и другия реват срещу Българското правителство???---------ЗА ПАРИ----------ЗАЩОТО ИМ СЕ ПЛАЩА-------- МНОГО ПАРИЧКИ--------ЧЕРЕПА остава да си сложат два кокала и знамето е готовоа черен фонНЕ искам пиратска тройка да води държавата
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АРМАН БАБИКЯН - ХАДЖИ ГЕНОВ И ДРУГИЯработят против възхода на държавата ТИЯ ТРИМАТА КАКВО СА НАПРАВИЛИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ?????
85
9
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Работите сериозно отиват към Борисов4:):):)Бесепето с отцепването вчера на тези 6тимата партизани още 5% назад:):):)
84
15
 
11
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 3 години
Единство, според Бойко Борисов е, ТОЙ да си пълни шкафчето и офшорките , ние народа да МУ ръкопляскаме и да го хвалим как майсторски краде!Така ли г-жа Сачева?Тия опорки къде ги научи ?В Холандия ли? Не думай!
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Довечера протеста щял да бъде под надслов НЕ НА КОРУПЦИЯТА ПРИ ПЕНСИОНЕРИТЕ !!!Триото ще се бори срещу 50те лева,защото според тях били средства за купуване на гласове !!!
82
3
 
15
 
! Отговори
До финансист преди 3 години
Провери какви са ни заемите и кои държави нямат такива !!! Аман от мухи със самочувствие на аероплани !!!Много знаете бе,да се чуди човек колко умни хора в тази държава,а все реват,че бедни !!
81
9
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Много писане пред монитора,а довечера на протестчето мах 200 човечета:):):)Бабикян ше им направи пак Лятно Кино:):):)
80
16
 
11
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Срама от Борисов и неговите министри става непоносим!Вероятно нещата ще вървят към по-голяма ескалация , която няма да е в полза на мутрите от ГЕРБ!
79
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквите на БСП са на площада, трима овчари и малко стадо овце, викат беееее
78
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ако се охрани още малко ще и трябват два стола да седне.
77
16
 
12
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Добре де, тази министърка иска протестиращите да са повече от един милион ли ? Щом тя ги е преброила до шест хиляди, значи те са повече. Хората искат оставките на Борисов, правителството му, както и на главния прокурор. Между впрочем, кога някой от политиците в страната ще каже колко са заемите, емитирани през последните няколко г., както и кои ще ги изплащат. Не залъгвайте пенсионерите с по някакви си 50 лева.
76
10
 
13
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Аве тоя тулупа откъде ги намира таквиз кухи ***, кат, че ли със свещ ги турси да дразнят с простотията си хората?!
75
9
 
3
 
! Отговори
Ops преди 3 години
Pravitelstvoto ne e i 4uvalo za Voenen sud i voeni prisudi.
74
13
 
12
 
! Отговори
Тази офтса преди 3 години
*** Себастиан я направи на 2 стотинки.Според нея всички лъжат, само тя и правителството казват истината, и само истината.Яхния.Не знам дали наистина е учила в Холандия, но акцента който има е потресаващ.
73
14
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
"Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да "говори за единство"Ок, сачева, искам да съм единен с боко, т.е да се съединя с шкафчето му, идвам, пригответе ми 10% от милиардите бокови !!!А вие всъщност какво разбирате под "единство" :):):)
72
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добавката от 50 лв. ще продължи да се изплаща по време на пандемията.
71
11
 
12
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Тя си намери майстора, не като нашите ***, този задава въпроси:*** Себастиан: Да, но не го правите. Според Държавния департамент на САЩ не правите нищо по въпроса. Предоставяте възможности за корупция по всички етажи на правителството.Деница Сачева: Не бих се съгласила с това Мисля, че *** Себастиан: Значи и те не знаят за какво говорят? ЕС не знае за какво говори, САЩ не знае за какво говори Сякаш никой не ви разбира. Вие сте една дълбоко неразбрана държава.