Депутатите се отказаха от СУПТО, става "доброволен"

Софтуерът, който НАП изискваше от търговците, вече не е задължителен
5 ное 2020 16:28,
11
Депутатите се отказаха от СУПТО, става "доброволен"
Снимка: БГНЕС

СУПТО, софтуерът за управление на продажбите в търговските обекти, който НАП изискваше, вече няма да бъде задължителен. Той става доброволен и по избор на търговците. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене промени в Закона за ДДС. Законопроектът беше подкрепен от 89 народни представители, 10 бяха против, а 12 се въздържаха, съобщава "24 часа".

Влизането на промените в Наредба Н-18 беше отлагано няколко пъти заради възраженията на бизнеса. Същевременно много търговци въведоха използваните от тях софтуери в съответствие с изискването. Сега се оказва, че премахването на възможността за използване на такъв софтуер би обезпредметило разходите и усилията, вложени от тях. Именно затова остава използването на специфичния софтуер като доброволна мярка, като за тези търговци ще има и облекчения. Някои от тях ще бъдат при първо нарушение за неиздаване на касова бележка няма да се запечатва търговският обект, по-бързо ще се връща ДДС, както и ускорена амортизация в рамките на една година на софтуера, компютрите, принтерите и други свързани устройства с него.

Депутатът от левицата Николай Тишев определи промените като дискриминационни, предвид облекченията само за ползващите софтуера. Димитър Данчев добави, че още преди две години са смятали, че тази регулация няма да подобри събираемостта. По думите на Георги Търновалийски е недопустимо да се променят 5-6 закона в един, както са недопустими и префенециите за използващите СУПТО.

"Изненадан съм от промяната в срока за внасяне на годишни данъчни декларации и отчетите на дружествата и на едноличните търговци. Не мога да разбера и не приемам мотива "Бизнесът така искал". 30 години в тази държава това бяха сроковете за деклариране на годишните данъци и внасяне на годишните отчети. Той бизнеса не искаше много неща, включително и системите за управление на приходите, но вие ги наложихте.каза още Търновалийски.

Със законопроекта се въвеждат редица данъчни промени, една от която предвижда регистрираните по ДДС търговци да могат да декларират и плащат данъка само в една държава от ЕС, без значение къде е дължим налогът. Ще се въведе и нов режим за дистанционните продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии, който може да се прилага за стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаващи левовата равностойност на 150 евро. Изклключение са акцизните стоки като алкохол и цигари, за които няма праг. При отложено плащане на ДДС и акциз пратките задължително да се декларират пред митниците, заедно с разрешението за отложено плащане, предвиждат още промените.

В преходните и заключителни разпоредби се правят и промени в други закони. Въвежда се нов режим за данъчните складове и за възстановяване на платения акциз за етилов алкохол, който да се използва при производството на лекарства, както и за дезинфекция. Плащащите акциз ще разполагат с виртуална сметка, която трябва да е активна от 2022г.

Още по темата

Приходната агенция и митническите органи ще могат да проследяват движението на горивата от данъчния склад до крайния потребител, съответно и да удостоверяват произхода му и дали са платени косвените данъци по него, предвиждат други законови поправки.

В Закона за корпоративното подоходно облагане е предвидена промяна, гласяща данъчните облекчения за производствена дейност в общини с висока безработица, да се удължат и след 31.12.2020 г.

Променя се и крайната дата за деклариране на годишния корпоративен данък до 15 ноември. Авансовата вноска за декември и за третото тримесечие ще се внася до 1 декември.

Данъчно облекчение за хората, който правят ремонт в дома си, ако обозначат кой е извършвал ремонта и какви пари е струвала ремонтната дейност, предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица. Гражданите може да спестят до 200 лв. от дължимите за година данъци, но ще може да се използва само за ремонт на собствени жилища в страната, които не са част от активите на фирма или едноличен търговец, гласят част от изискванията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Студентски град преди 3 години
Е тама е страшно пълно е с измамници и далавераджий и карат шефовете коли от 100 бона нагоре .Разберете няма да се оправиме всичко е една измама тия къде имат пари лъжат държавата а държавата лъже постия работник
8
0
 
4
 
! Отговори
Репобликанц преди 3 години
Крият незакнна стока без бандерол около обектите си .Правят каквото си искат с оборота си само него и декларират
7
0
 
7
 
! Отговори
Репобликанц преди 3 години
Пак ще крадат с газа си мършаците
6
1
 
9
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Хубава работа ама българска. Сега пак яко ще се краде, ще се крият обороти, няма да се плаща ДДС и други данъци от повечето малки търговски обекти, ресторанти, кафета и малки фирмички. Ще се продава без "документ", ДДС и всички парички директно в джобовете на тарикатите на дребно. После ***, ще реве що няма адекватно здравеопазване и адекватни пенсии, ама като прекара държавата с данаци се радва. Лош материал, никога няма да се оправи и да стане европеец!
5
0
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Актовете ще отпаднат ли ? Моят е 1000 лева .
4
0
 
8
 
! Отговори
Всеки закан в БГ преди 3 години
е предпоследен.
3
0
 
9
 
! Отговори
Лански преди 3 години
Безсрамници , накараха хората да хвърлят стотици хиляди левове за техника , сега пожелателно ще бъде !
2
0
 
4
 
! Отговори
Дори в Русия преди 3 години
са 100 години напред с електронната отчетност.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не че разбирам много, но депутатите не трябваше ли да са 240? Поне на толкова им плащаме заплатата и всякакви екстри, като автомобили, представителни и т,н.Как приемат закони, като в залата са едва стотина?