Георг Георгиев: Европейски държави искаха от нас компромис за Скопие

Такъв по историческите въпроси не може да има, заяви зам.-министърът
18 ное 2020 10:23, Красимир Ангелов
25
Георг Георгиев: Европейски държави искаха от нас компромис за Скопие

"Да" от България за Албания и "Не" за Северна Македония. Това е твърдото решение на нашата държава, докато съседите ни не се откажат от езиковите и историческите си претенции и не започнат да спазват Договора за добросъседство.

"По никакъв начин не става въпрос да държим Северна Македония като заложник. Ние винаги сме подкрепяли евроинтеграцията ѝ. Но тя не може да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС. България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер", заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в сутрешния блок на bTV.

Още по темата
Той призна, че е имало европейски държави, които са искали да направим компромис със Северна Македония и да дадем начало на преговорите за членство в ЕС, "но ние компромис не можем да направим", заяви Георгиев.

Той отбеляза, че официална позиция на Скопие по нашите искания няма, но е показателна реакциите на медиите в Северна Македония.

"Ние винаги сме били последователни в позицията си и тя не трябва да изненадва нашите европейски партньори. Въпроси като езиковата норма е поставен още преди 2 десетилетия в Декларацията от 1999 г., на чиято основа е Договорът за приятелство и добросъседство от 2017 г.", заяви зам.-министърът на външните работи.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, подчерта Георгиев. Той посочи, че България първа е дала подкрепата си на Северна Македония за НАТО, но „нашата подкрепа не е безусловна“.

Според него има много индикации, че Северна Македония не изпълнява договореностите с България: „Виждаме абдикация от работата на смесената историческа комисия - факт, не се е провеждала сесия в комисията по контрол на договора, наблюдаваме език на омразата – факт“, подчерта Георгиев.

"Има исторически факти, които не могат да бъдат променени - т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме. Как е възникнал, това вече е работа на учените", категоричен беше Георг Георгиев по повод на твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата, че езикът, който се говори в Северна Македония е на "няколкостотин години".

Той бе категоричен, че управляващите не бягат от темата за отношенията ни със Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как искали, как натискали, но патриотите гроб не отстъпват и крачка от националният интерес, борят се със сетни сили.. подобно на опълченците на Шипка. Разбира се, че СМ няма място е ес, но такова няма и откровено мюсюлманска албания (която също има своите имперски амбиции). тотална деградация на външната ни политика, така става, като се назначават хора скарани с мисленето.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв случай не искаме никаква северна македония бг вън от Ес за винаги и всички гербажии в затвора
20
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименДобре, че първи влязохме в ЕС, иначе щяхме да казваме, че Цар Самуил е македонец !!!Дано да си отстоим правата !!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнегВ България има консенсус между всички партии на тема Македония, единствения зад който се крият сърбо-македонистите е Хайко Маас, защото е от ПЕС както управляващия им в Македония,даже не е Германия,а само той,по партийна линия,нашите български социалисти и всички други партии обаче са на обратното мнение. Един срещу всички,ееее,така не става и не е демократично,освен това европейския закон задължава всяка страна , да изчисти отношенията си със страните от ЕС,преди за влязат в ЕС
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПиринДуфай под вода, да ти мине яда!
17
8
 
2
 
! Отговори
Пирин преди 3 години
Лъжеж пич, сипваш си *** по главата. Миналата година България гласува "ДА" за начало на предоворите с Македони. Така че сегашното "НЕ" е всичко друго, но не и последователна политика. Единственото нещо, в което сте последвателни са лъжите.
16
2
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
"излаз на Средиземно море" в коя история си го чел ?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз Тодор, като един американски партиот - първо поколение, искам да напиша писмо на дъртата кукумявка в Лондон, че официалният език във Вашингтон, вече ще е АМЕРИКАНСКИЯ, какъв е този английски език.Език на окупатори и бирници. Втория официален език ще е езика на племето НАХУЙЧИ, атретия език от мен да мине ще е МЕКСИКАНСКИЯ, да ме споменават с добро латиносите.
14
0
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 14Благодаря !Точно от Германия не го очаквах !!!Ми да им го кажат право в лицето : КАк биха се чувствали, ако източногерманците се наричат руснаци, а тях ги наричат неграмотно племе, което говори на на немски само с конете си !!!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнегДържавата е една - Германия, ама на тях им върнаха ГДР, а ние сме загубили тези територии и население,както и излаза си на Средиземни море именно защото сме били все на страната на Германия, да не говорим и за *** Фердинанд, който ни докара две национални катастрофи на България,затова по-добре да не ни натискат,време е правдата да възтържествува.
12
0
 
11
 
! Отговори
да се признаят за... преди 3 години
Българи и хубаво да ни се помолят иначе в Аналдола !
11
6
 
7
 
! Отговори
Какъв комсомолски преди 3 години
секретар ,за чудо и приказ !
10
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,след март ВМРО ще бъде отстраненоот властта,а след тоя резил няма да им дадат и парламент повече.ВМРО и един кръг от живковски историци пречи на връзките ни с Македония.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе на гербавите не им вярвамте направиха всичко за да влезне македония в натоинициативата беше на банкянския комунист - естественно след нареждане от вашингтонсега предстоят избори до изборшти позицията ще е такава за да залъжат народа тия национални предатели а след това всичко по старомукозируват и изпълняват а междо другото и това им е наредено от вашингтон те не правят нищо което не им е наредено от там
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се заканват,че щели да принудят хората с български номера на колите в Македония да ги сменят с македонски,за да им налагат огромни глоби и тормоз, заканват се и да тероризират отново по стар сръбско-титовски обичай българите в Македония.В парламента и управата им е пълно с шпиони сърбомани, кога ще се разкарат и ще престанат с говора на омразата срещу България?Вето,вето,вето до дупка на тези предатели сърбомани в Македония!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато сръбските шпиони и сърбоманската македонистка пропаганда срещу България не спре и не си изчистят отвсякъде антибългарщината, от медии ,вестници, учебници, докато не признаят, че това е нашата българска история и Македония е държава измислена след 1944 година от Титовистите, вето до дупка ,никакъв гювеч, подаваш му ръка за помощ 30 години,а то плюе по ръката която му помага, е, стига вече!Сега се заканват,че щели да принудят хората с български номера на колите,да ги сменят с македонски и
6
0
 
30
 
! Отговори
Тито преди 3 години
няма вечни приятели -има вечни интереси !Макетата да знаят ,те са българи сърбомани ,крадящи чужда история ,чужд език ,чужди царе ,чужда азбука -българската,има българско малцинство ,а не македонско..Лабораторен проект на коминтерна и Тито.Ето Заю Баю това да напише и да подпише пред Меркел.Тогава имате от нас прав шут в г.ъз-а и добре дошли в ЕС.Чиста работа какво толкова го мислите!
5
5
 
25
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
И кои са тези държави, голяма тайна ли е ?!!?!?Ако е тайна, да ви ... европейщината !!!
4
3
 
20
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Македонците да направят компромисАнглия да направи компромис и да признае ме англиския е амеркански
3
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дойде Байдън на власт, ще видите дали не може компромис. Ще ви демократизира набързо, като Милошевич.