Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика

Законовите промени влизат в сила след половин година
149
Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите сложиха край на т.нар. "вечен длъжник" като приеха окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, внесени от депутати от Обединените патриоти.

С поправките се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.

Банки, телекоми и топлофикации ще могат да ни гонят за неплатени сметки и вноски по кредити само пред това време.

Още по темата
Така физическо лице, изпаднало в невъзможността да плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове.

Промяната няма да важи за едноличните търговци и за задължения, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Християн Митев от ОП обясни, че със законовите промени се слага край на един проблем, който тормози хиляди български граждани.

"В България нямаше досега по никакъв начин защита на длъжниците и ние бяхме единствената страна в ЕС, в която нямаше такъв регламент", каза той.

Промените в закона влизат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 е прекалено малко. Трябва да е поне 20-25
111
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това е само за нови дългове, нали?
110
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас! Това серизоно вреди на бъдещите ми планове ...
109
3
 
13
 
! Отговори
da be da преди 3 години
защо не влизат веднага в сила? Те искат май сега да ги приемат и след изборите да ги отменят
108
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Камелияще има разбира се...неграмотни...възрастни...и къде е прокуратурата...кога Справедливост?? до кога нечовешки ценности превръщащи невинни в жертви за да могат шепа айдуци да си имат мерцедеси и яхти???прокуратурата и политиците на които плащаме с кого са...нас дето им плащаме да ни защитават или с айдуците дето им обещават,че са недосегаеми...Справка История на България...ще ви съдим и наказваме...справедливо и жестоко...убивате човешки същества...това е война...въпрос на чест
107
9
 
9
 
! Отговори
Камелия преди 3 години
не пиши неща който не са ти ясни,текстовете за държавните вземания никой не ги е отменял,така че длъжници до гроб ще има още многослава Богу че не приеха юдо-масонската поправка дълговете да се наследяват
106
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баните ще орежят заемите и ще дават на заплати от 10 бона нагоре.
105
3
 
10
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ако някой ми дължи пари не бих го търпял 12 години без да го подсетя да ми ги върне...Първа Инвестиционна Банка /щото е цъфнала и вързала и точи пари на бедните през приятелите си политици...делкат си/..12 години не е забелязала,че им дължат пари,събужда закрити сметки и налага такси и лихви и ако някой неграмотен и беден се върже...грабеж...ало прокуратурата не ви плащаме да им помагате на ало измамниците...и децата ви ще живеят в коч.ната която строите...нема правда нема мир!!!
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УЖАС! Вместо да има затвор и принудителен труд, те ...И защо спряхте оная схема, деот даваш пари на някого и те за 5-7-10 годиини работят за теб.
103
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105Би било редно!
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах, децата наследяват ли дълговете на родителите.
101
2
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Първа Инвестиционна "съживява" закрити банкови сметки в Юнионбанк...те я купиха,и рекетерат и мъртвите да им плащат такси и лихви,мой приятел сподели рекетират 75 годишната му майка да им плаща такси за сметка открита през 2008 г в Юнион и закрита през 2011 г.жената е неграмотна и неадекватна....геноцида и грабежа продължава Бойко...и с мендето приемате закони "станала е грешка",убиващи хора...фашизъм
100
8
 
5
 
! Отговори
дедо Ви преди 3 години
Узакониха краденето!!!Будалите да плащат!!!
99
2
 
4
 
! Отговори
До белия свят преди 3 години
Е айде сега. Нямало било поръчители. Те римляните са го измилили, не ромите. Форумните юристи са капацитетни почти колкото форумните футболни анализатори. Хвала!
98
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди доста години на магистралата имаше табела ли, транспарант ли, предупреждаващ водачите на МПС "Един миг невнимание, и после цял живот мъртъв". Така, че за кредите важи нещо подобно: "Едно кредитче, и после цял живот . . . ядове и нерви."
97
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94: За това в белия свят такова нещо като поръчител няма. Поглеждат те какъв си и или ти дават или не ти дават. Само в мюсюлманското банкиране го има това - Асан та гарантира, казва, че ставаш и получаваш заем.
96
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94: "Някой" да е мислил като е теглил кредит. Че българина бай Ганья така е свикнал - "Еbал сам му ...", пък който е спестявал в банката да духа супата. Или, който си е купил къща и плаща ипотека да се оправя с двойно по-високата лихва.А на тея, които си плащат сметки - те могат да плащат и двойни сметки.Та тея като теб да плащат, когато си поискат.
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега банките имат 6 месеца срок да продадат старите си необслужвани кредити на фирмите за събиране на вземания и така....
94
5
 
12
 
! Отговори
до 94 преди 3 години
хахаха,много си ***, като някой е имал глупостта да стане поръчител, едва ли е предполагал, че ще го завлекат. И кво - да плаща докато ритне камбаната ли? Ай, сиктер
93
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено"Че те на 99% са отсрочени, или разсрочени, масово така правят длъжниците, като закъсат с вноските.Бошлаф е цялата им "поправка".