Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика

Законовите промени влизат в сила след половин година
149
Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите сложиха край на т.нар. "вечен длъжник" като приеха окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, внесени от депутати от Обединените патриоти.

С поправките се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.

Банки, телекоми и топлофикации ще могат да ни гонят за неплатени сметки и вноски по кредити само пред това време.

Още по темата
Така физическо лице, изпаднало в невъзможността да плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове.

Промяната няма да важи за едноличните търговци и за задължения, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Християн Митев от ОП обясни, че със законовите промени се слага край на един проблем, който тормози хиляди български граждани.

"В България нямаше досега по никакъв начин защита на длъжниците и ние бяхме единствената страна в ЕС, в която нямаше такъв регламент", каза той.

Промените в закона влизат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак на голия *** на хората се пише всичко. Ще стане като застраховките Гражданска отговорност - заради недобросъвестните мошеници ще го начукват с по- високи такси на коректните платци.На всичко се намира цаката. Ще прехвърлят проблема от болната на здравата глава, както винаги.
91
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до деаМи що си станал длъжник? Ти си се съгласил и си си сложил главата в торбата, кой ти е виновен?!На никой не ставам поръчител, дори на приятели, много познати браха сериозни ядове заради поръчителство, просто времената не са като преди.
90
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко!
89
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките ще наемат мутри и ония ще идват с бухалките да събират дългове, ей това ще стане.Не вярвам, че тоя дълг ей така ще се изпари след 10 години.
88
3
 
8
 
! Отговори
До юрист преди 3 години
Не е точно така. Т. нар. абсолютна давност е всъщност преклузивен срок. Погасява се самото субективно право.
87
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ония с дебелите вратове ще се откажат да си търсят парите след изтичането на тия 10 гоидини, а?!Ще се върнем пак в мутренските години.
86
6
 
14
 
! Отговори
Банко лисугера преди 3 години
Станеш ли длъжник това е завинаги. Няма прошка. Кой разбрал-разбрал.
85
6
 
25
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
Ако човек чете само статията - ще се обърка. Дългът не изчезва - той си стои. Само се ограничава възможностите за кредиторите да си го събират. По съдебен път, а впоследствие - в изпълнителния процес. Десет години е доста време. За това - бъдете внимателни.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ама трябваше да е 7 години по библейски. В много европейски страни ако има такса , която не е събрана 4 години - изтича. Зависи какво и към какво. Те настояват разбира се
83
3
 
21
 
! Отговори
до анонимен 6 преди 3 години
Защо да вдигат запори ли? Я сметни едно ЧСИ кви такси си начислява, знаеш ли? Не знаеш. Е като не знаеш - млък. Ще го вдигне запора и ще пее, щото ако ми е наложил запор и съм плащал 10 г, стигат му. Няма да плащам доживот надути такси, надути лихви и т.н.
82
2
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Нещо ама хич не си в час. Това изобщо не е вярно! Дори за завареното положение пише откога започва да тече.
81
5
 
31
 
! Отговори
до деа преди 3 години
***, не съм съгласна. Аз не съм недобросъвестен. Но съм поръчител за кредит от 2007 г. Имам запор на заплата и плащам ли, плащам. И не му виждам края. Щото основния длъжник духна в чужбина и никой не си мърда пръста да го търси. Та, аз с нищо не съм навредил и не съм виновен, но си тегля от наивността. За такива като мен този закон слага край. Защото с безумните лихви върху кредита все има да плащам.
80
6
 
16
 
! Отговори
браво преди 3 години
най-после нещо за хората... не вярвах, че този закон някога ще бъде приет. Очаквах пак да се поддат на натиск. Не може да се плаща вечно, още повече, когато плащаш чужд дълг като поръчител, заради това, че някой си е бил камшика.... С огромните лихви банките са си взели и отгоре и все остава, и остава да се плаща.
79
2
 
5
 
! Отговори
Митьо Очите преди 3 години
Аз съм Митьо бизнесмена,вечния длъжник.НАП имоти взе от мене,конфискува ги.Търгове им прави струва,що не щат да ги купуват ?Я кажете ми ...
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stilingЩом американците го правят за 7 години.Самият Доналд тръмп 2 пъти.Що пък Ганчовеца да не му се полага за 10 години?Да си си правил сметката като си му давал.
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Какво имаш в предвид под "кредитен милионер".
76
3
 
27
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Ако нямаш нищо на твое има най-много може да ти запорират сметката. Ако се осигуряваш на минимална РЗ пак нищо не може да ти направят. Хора правете си сметки в страни от ЕС или друг тип онлайн карти и си бял човек. Време е мутрите които можеха да те тормозят доживот да носят и те отговорност за дадените пари!!!!
75
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи излиза че всички кредитни милионери вече са чисти като сълза
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Те въведоха и от бързите кредити започнаха да вкарват всякакви такси с които при взети 2000 лв, ти си върнал и те те осъждат за още 5000 такси. Реални случаи.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банката ако си се забатачил винаги ще направи отстъпка, особено в тая криза дето ни чака следващата година-две. Ония *** от бързите кредити искат пари, които реално не се дължат.