Законови промени слагат край на "вечния длъжник"

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност на задълженията
102
Законови промени слагат край на "вечния длъжник"
Снимка: БГНЕС
Депутатите решиха да сложат край на т.нар. "вечен длъжник" като приеха на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите, внесени от депутати от Обединените патриоти.
 
С поправките се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.
 
Така физическо лице, изпаднало в невъзможността плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време. Няма да се промени и действащият режим за три- и петгодишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея.
 
Искрен Веселинов от ОП посочи, че България е единствената държава-членка в ЕС, която няма правна регламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физическите лица.
 
"Това са хора, които са плащали дълги години, но след това влизат в една спирала наречена "вечния длъжник". Освен това дългът се прехвърля като наследство и така като цяло няма край. Трупат се наказателни лихви и други разходи, които утежняват дълга и понякога се връща многократно повече отколкото е взето", коментира той.
 
По данни на ОП става въпрос за над 600 000 души, които са станали "вечни длъжници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
1
 
! Отговори
Юлиян преди 3 години
Всичко е алабала вечен длъжник си оставаш и това!Цял живот щете тормозят и грабят, и заробват, аз преди 10 години се излъгах да си взема стока на изплащане на стойност 120 лева, но поради несъстоятелност закъснах 2 месеца и ме осъдиха, и справка към днешна дата показа че съм длижник за колосалната за мен сума от 4860 лева, за разноски и тем подобни, и че съм в черен списак до края, не съм мазохист че да изплатя такава сума, затова се наложи да оставя всичко тука и да търся бъдещето си в чужбина!
90
5
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Когато не можеш да намериш длъжника в БЪЛГАРИЯ защото е зад граница, какво правим като имам и ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ и спечелено дело от12 години
89
4
 
3
 
! Отговори
de jure преди 3 години
До АнонименРестрикции, свъзани с личния фалит, от абсолютната давност не произтичат след като тя е изминала. Тя няма нищо общо. При личния фалит, например 5г. след обявяването всякаква собственост може да бъде секвестирана (например трудово в-ние над несеквестируемия минумум... придобито имущество също отива за удовлетворяване на кредиторите). За разлика от личния фалит, при абсолютната давност след нейното изминаване рестрикции не се предвиждат.
88
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори да го приемат на второ четене, не се споменава нищо за рестрикциите, които "отървалият" се ще има години напред след това. Например: Отървал си се от дългове, НО не можеш да управляваш фирма, не можеш да придобиваш имоти, имаш рестрикции на парите с които можеш да оперираш на месец, нищо, че си ги изкарал и т.н.Някой да знае нещо?
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По новия закон не е нужно да завежда дело, достатъчно е с декларация пред ЧСИ или колектор да се позовеш на давност. Те са длъжни да спрат исковете. По до сегашния закон давността отпадаше ако ЧСИ подновява иска през няколко години и така до безкрай. Затова за тел. сметка от 5лв. от примерно 2005 г. е станала 300 лв. и те заплашват със съдебно дело ако нея платиш. По новия закон дело няма да могат да заведат. А и са длъжни да спрат исковете.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПариСъгласна. Затова и така главоломно растат необслужваните кредити, най-вече бързите такива.
85
3
 
12
 
! Отговори
Пари преди 3 години
Повечето от задълженията се появяват незаконно. Тези глоби, лихвите, се изчисляват от въображението на заемодателя.
84
4
 
2
 
! Отговори
събитията от днес преди 3 години
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата (вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за 10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски сценарий
83
5
 
3
 
! Отговори
За обикновените преди 3 години
хора давността отпада, само ако заведат дело, но за Гинка Върбакова тя отпада автоматично. Тези закони са много сложни за нас простолюдието.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Абе зависи как се формулира в закона, иначе то и сега има обикновенна давност, ама тя напрактика е само формален текст, зависи и от кога ще почва да тече, щото ако вземат да измислят да започва от датата на вадене на изпълнителния лист, пак ще стават едни врътки .........
81
1
 
1
 
! Отговори
до тарикат 81-82 преди 3 години
тоя лаф може да мине тука и то само пред 80% от четящите
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха! Дори и като влезем в Еврозоната ще видим ниски лихви през крив макарон! Ще го отнесем отново отговорните. И вземането на кредит ще стане по-трудно. А, ако имаш и шмекер роднина, забрави! Радвайте се! Аз не! Този допълителен риск все някой трябва да го поеме.
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80, пълни глупости.Никакво дело не се води.Същата давност я има и в ДОПК за публичните вземания.
78
2
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Аз не вярвам на ОП - приличат на ОПГ - Приетия Закон е Грозен - не само че ви Отнемат Цялото Имущество , Не само че ще ви Преследват Мутри Цял Живот и Децата ви , но няма да имате право да се Придвижвате Свободно .С този Закон се Съкращават Сроковете за Невъзможност за Издължаване - стават Два Дни - след това започва Игра на Дронове - Мутрите ще ви Налазят дори за 1 лев Дълг ще ви Вземат ВСИЧКО .Става Страшно за Нормалните Хора , не за тези с Дългове .
77
6
 
5
 
! Отговори
тарикат 2 преди 3 години
8 те дори не знаят къде и как съм се покрил, камо ли да ме търсят 9 накря си обикат 5 год с изпълнителния лист като гламави напред - назад и едно голямо нищо 10 през тва време в англия аз не само че си живея добре, спестявам си, а си финансирах и емиграцията безплатно дето се вика 11 накрая се връщам тука с пари чист като сълзичка и никой копче не може да ми каже 12 квото имах като имоти и бях прехвърлил на приятели си ги взех обратно и със спестените пари в англия си купих още
76
6
 
8
 
! Отговори
Тарикат преди 3 години
Кво направих аз с и без тоя закон. Много лесно. Схемата е следната. 1 тегля 50 хил лв от бързи кредити с висока лихва и необезпечени 2 плащам 3 - 4 мес като си трябва 3 през тва време си намерих работа в англия за 40 хил паунда год нето 4 изчезвам не просто от бг а от ЕС. 5 тука в бг вече нямам нито собственост нито официални доходи 6 почват да ме съдят - нищо вадят изпълнителен лист то като нямам пак нищо 7 не могат да приложат законите на ЕС щото съм извън него
75
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да ви напомня, че давността не е нещо, което просто се случва. Много хора си мислят, че като изтече дадена давност и автоматично задълженията им отпадат. Това не е така. За да ви отпаднат задълженията по давност трябва да заведете дело или да стигнете до извънсъдебно споразумение с другата страна, която да ви отпише задълженията, поради давност.
74
1
 
5
 
! Отговори
Най ужасното преди 3 години
е че може личните данни на някого да бъдат използвани за теглене на кредити и купуване на някакви неща. За това няма никаква защита. Така поне ако изтраеш на тормоза 10 години може и да се отървеш.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закона ти дава право да се позовеш на 10 г. Давност с което задължението ти отпада. Или в случай че не си обслужвал кредит повече от 10г. то той отпада по давност. Няма значение дали е изискуем или не. Колекторите се опитват да накарат хората да подписват споразумения за да отпадне давността.
72
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Това не е вярно, ако прочетеш закона, който коментираш наизуст ще видиш, че срока започва да течт от момента, в който дългът стане изискуем. Т.е. ако не платиш Х на брой вноски, дългът ти става изискуем и от този момент нататък кредитодателят има 10 години на разположение да си събере дълга от теб. Ако е покрит с апартамент, ще ти продаде апартамента, ако не е единствено жилище и ще разсрочи останалото задължение, ако не можеш да поемеш целите вноски поемаш част определена от съд.