Борисов: Готова ли е Европа за реакция на бъдещи заплахи за здравето?

Премиерът разговаря с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел
48
Борисов: Готова ли е Европа за реакция на бъдещи заплахи за здравето?
Снимка: Правителствена пресслужба

Да бъде обърнато специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето.

Това е призовал министър-председателят Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той е изтъкнал, че коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск.

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на редовното заседание на лидерите на 10 и 11 декември 2020 г. Целта е предварителен обмен на мнения по темите от актуалния дневния ред - COVID-19, климатичните промени, сигурността и външните отношения на Съюза, съобщиха от правителствената пресслужба.

В хода на разговора българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се открои и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността и от засилване на ролята на ЕС в глобалното здравеопазване.

Борисов подчерта, че достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки при засиленото сътрудничество в Съюза и на международно равнище.

Друг акцент във видеоконферентния разговор бе постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. Очаква се ЕК да представи анализ на икономическите, екологичните и социални последици на ниво държави членки от предприемането на последващите мерки в посока начертаната обща цел.

"Необходимо е също да бъде включен и анализ на специфичните за всяка страна от ЕС ограничения и нужди за постигането на новите цели", отбеляза Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи пред председателя на Европейския съвет, че предвид сериозната ситуация, в която се намираме заради пандемията, не можем да си позволим повече забавяне, затова следващата Многогодишна финансова рамка и Пакетът за възстановяване следва бързо да бъдат одобрени.

"Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта", каза още премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Бойко говори, Европа се тресе от смях.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
См()тльовци,когато критикувате даден факт го сравнявайте не с идеята,а с друг факт !! Какво смятате,че би направил всеки друг на мястото на Борисов относно пандемията? Искате ли да ви кажа? Когато Борисов затвори пролетта България,Радев се усъмни във вируса,наричайки го на Шипка-" политически вирус".БСП отказаха да слагат маски,Слави ги нарече диктатори,а триото горяха маски .Ами ако един от тези хора управляваха държавата ?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шарл Мишел сигурно си мисли, че Борисов е първо поколение носещ обувки, ужас.
17
0
 
4
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
НЕРДЕ ЯМБОЛ НЕРДЕ СТАМБОЛ. ПАК ЧАКА НЯКОЙ ДРУГ ДА ГО ОПРАВИ. ТЕ ОТ ЕВРОПАТА СА ХУКНАЛИ ДА НИ ПОМАГАТ. ВСЯКА КОЗА ЗА СВОИ КРАК. ТИ СИ УПРАВИ ЗДРАВЕ ОПАЗВАНЕ ТО. 11 ГОД ЧАКА ЕВРОПА ДА ТИ ПОМАГА. НЕ САМО НЕ ПОМАГА А И ТИ ВЗЕМА ДОКТОРИ И СЕСТРИ. ТИ ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБРА. ТО МЪНИЧКО ТИ ТРЕБЕ...
16
1
 
0
 
! Отговори
сина преди 3 години
До Анонименв кое министерство работиш ?
15
0
 
12
 
! Отговори
разбира му тиквата преди 3 години
разбира му тиквата на боко от международна дейност
14
0
 
3
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
До Анонимен 12ограмоти се немедленно!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е казал: Ъъъъ парле ву франсе.
12
0
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НА ЕВРОПА НЕ И ПУКА ЗА ЗДРАВЕТО - ПРАВЯТ СИ ОРГИИ В МАЗЕТО. ПРИСЪРБЯЛО ГИ
11
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте да видим с какъв полижителен акт относно пандемията допренесоха Радев,Слави,Манолова,Нинова !Никъде не прочетох за идея,инициатива,действие,предложение на кандидат управляващите !!!!!!
10
2
 
19
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Това на снимката е нагледно значението на израза:Гледа като индианеец в пишеща машина.
9
1
 
16
 
! Отговори
Румен преди 3 години
Абе това същество може ли да говори изобщо?
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пак е мучал и е излагал България.
7
0
 
17
 
! Отговори
ай ай аййййй преди 3 години
Премиерът РАЗГОВАРЯЛ!На какъв език се разбра със Шарл Мишел нашия ПОЛИГЛОТ?
6
2
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Що бе ? Срам те е от българския ли ?
5
2
 
16
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Тоя *** развеселява с глупавото си ,неграмотно мислене( ако има такова) широката аудитория. Банският вирусолог е компетентен във всички здравословни проблеми.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готова е бе Б8йко!Даже от скука си правят системно гайоргии!
3
1
 
14
 
! Отговори
некой преди 3 години
Всеки Кралски двор си е имал и по един Шут (за по младите да поясня - нещо като ***).Традицията се е запазила явно!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това блещене и чешане на рунтави гърди разговор ли му викате.......
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Премиерът разговаря с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел"На какъв езика са разговаряли :))