Шулева за увеличението на пенсиите: Буря в чаша вода

Политиците предизборно правят жест на пенсионерите, смята тя
14 май 2024 12:42, Инна Ангелова
20
Шулева за увеличението на пенсиите: Буря в чаша вода
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева коментира очакваното повишение на пенсиите - дали ще бъде с 10 или 11% няма разлика. Шулева допълни, че все пак се намираме в предизборна кампания и винаги в такива периоди има заиграване с темата за пенсии и добавки около празници.

Попитана колко политика има в това решение да се увеличат пенсиите, Шулева беше лаконичка, че това е “буря в чаша вода”. “Прогнозата в държавния бюджет, която е направена, е направена на базата на очакванията на ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход", каза бившият министър пред БНТ.

Относно швейцарското правило, Шулева допълни - “имаше един период назад в годините, в които швейцарското правило за съжаление не можеше да отрази реално адаптацията, която беше необходима на пенсиите и се получи в годините едно доста сериозно изоставане, особено на пенсиите, които бяха а по-рано”.

За отпускането на добавки към пенсиите Шулева сподели, че идеята е, ако се прави някакъв вид добавка, била за Великден или Коледа, е добре да е извън пенсионната система, т.е от социални фондове. Ако добавката е от пенсионен фонд, хубаво е всички пенсионери да вземат нещо, защото са дали своя принос към конкретен пенсионен фонд.

Големият проблем според Шулева е неспазването на законите. В социалната политика има много закони, според които е описано как се изчисляват пенсиите, но тези закони не се спазват.

В момента всички партии се опитват да засвидетелстват “жестове” към пенсионерите с поредното увеличение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Политика
БСП зад кмета на Дупница, срещу него се водела политическа война
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не Шулева е виновна ,а ПП лъжците ,откраднаха 8 милиарда от бюджета и сегасу щракат с пръсти ,ни прокуратура ги търси ни полиция
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На ПП огромните пенсии )в Албания ,Сърбия ,Македония са с по-големи пенсии и минимална заплата ,Ко става ПП гадове мушеници къв ЕС сме ние и къв Шенген лъжите ПП )
14
1
 
3
 
! Отговори
4 преди 2 седмици
Какви 10 какви 11 процента???!!!Средната 720 лв,която вземаме със съпругата си не ни стига за обикновените разходи.Изнемогвоме , а сме с по 40 години учителски стаж!Тези мошеници прилагат тактиката на козата или казано по-просто-от лошо по-лошо има!Сит на гладен не вярва!
13
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
ЧУЛА е израза "буря в чаша вода",но НЕ ГО Е РАЗБРАЛА тая кикимора!!!!!!...Израза се отнася за РАЗВИХРЯНЕТО НА ПРОБЛЕМ,който всъщност не е толкова важен,нито ще бъде решен от това "развихряне"...Тук става въпрос ЗА ДРУГО!!...ЗА ДРУГО,активистке !../как па поне един средноинтелигентен са не намери в тоя герп бе ?!/..
12
8
 
6
 
! Отговори
Ана преди 2 седмици
Крадливите и нагли ГЕРБАЧИИ опитаха отново да ощетят пенсионирите. Вълкът кожата си мени но никога злият, вълчи глад А те в послидните години доста запосниха.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Pensite trjbva da sa po golemi ot zaplatite na pomiarite v parlamenta te isgradiha Balgaria a tij zervii samo lapat 35 godini i nisto ne svyrschiha zokek s staz poveze ot 60 godini vzima 526lv kak se zivee s tij pari sa kade pyrvo sa lekarstva li sa hrana li
10
2
 
10
 
! Отговори
Шулевице...хитра си преди 2 седмици
еврейка !
9
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Странно как Шулевица изникна от нафталина. Накупи си къщи в Пирин Голф, накупи нови коли, пътува из света постоянно май едни 100млн започват да излизат наяве..
8
3
 
4
 
! Отговори
Бю джет преди 2 седмици
По често трябва да я дават тази!Не може с едно-две изказвания. На царчето му даваше акъл
7
3
 
14
 
! Отговори
бедстващ пенсионер преди 2 седмици
За Шулевица може и да няма разлика между 11% и 10% но за мен има!!!Като я гледам как се е барнала/стара чанта с олющен лак/ и нея ще я копат 2 м. под земята в дървен сандък ако че сега е налапала салама.....
6
2
 
14
 
! Отговори
Поговорка преди 2 седмици
Гладен на Шулевки не вярва!
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви увеличения на пенсии. Копаем дъното с ЕС под ручка. За 35 години една тухла на завод не положихме, само рушиме. А помните ли как правехме калкулатори и електрокари? Бяхме втори след японците. Те и японците вече нищо не произвеждат под мъдрото ръководство на САЩ.
4
0
 
23
 
! Отговори
Тачо преди 2 седмици
Абе като живееш с 560 лева на месец,още 60 лв отгоре хич не са буря във чаша вода а си е сметката за ток.Когато си на ръба на оцеляването и 20 лв може да те спасят от тва да не ядеш до определеното число.Ама тя от къде да ги знае тея работи.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига с това швейцарско правило.Там хората получават 4,500 евро заплати и дори сами се отказват от повишенията.Тука автоматично го приложиха без да се съобразяват с доходите на хората.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо се коментира нещо,което одавна трябваше да се случи.И заплати и пенсии са най-ниски в Европа,дори сме след страни извън ЕС.Затова да престанат да се упражняват по темата бивши и сегашни "капацитети",захлебили от власта.
1
5
 
10
 
! Отговори
ТАКА Е преди 2 седмици
Но този 1% от 100 мил щеше да отиде в шкафа на ГРАБ !!!