Захариева: Скопие положи много усилия да изкриви позицията ни

Най-същественият проблем е неизпълнението на договора от 2017 г.
11 дек 2020 14:39, Елка Василева
109
Захариева: Скопие положи много усилия да изкриви позицията ни
Снимка: архив, БГНЕС

Вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол.

Ние сме разяснили и продължаваме да разясняваме нашата позиция за причината за невъзможност на България да одобри преговорната рамка, посочи Захариева.

Продължаваме да водим преговори, ние сме съседни държави, от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата и се надявам да се запазят такива, въпреки кампанията на език на омразата от другата страна, каза тя.

Захариева припомни, че България е била първата държава, която след 15 години е поставила на първо място като приоритет европейската перспектива на страните от Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС, а в София е проведена и среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Българското правителство за първи път създаде специална програма за общностите ни зад граница, по отношение на програмата ни за развитие сме финансирали десетки проекти в страните от Западните Балкани, каза външният ни министър. Не съм съгласна, че българските правителства с премиер Бойко Борисов не са обръщали внимание на този район, не е вярно, тези правителства са правителствата, направили най-много в тази посока, заяви тя.

Още по темата

Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но това, което трябва да се случи, е страстите от другата страна на границата да се успокоят, коментира Екатерина Захариева.

Надявам се, ако страстите се успокоят, с рационален поглед да започнем да говорим какво ще направи правителството на Република Северна Македония за това да започне да изпълнява договора, да спре езика на омразата и да се държи като истински кандидат за член на ЕС, заяви тя.

Нейният призив е за по-малко емоции, повече прагматизъм и връщане към изпълнение на двустранните договори.

Според министър Захариева няма нужда България да има специален пратеник в Република Северна Македония.

Захариева посочи, че България има единна външна политика по темата за Република Северна Македония - нещо, което, по думите й, е станало ясно и с единодушното одобрение на декларацията на парламента.

Тя подчерта, че най-същественият проблем е неизпълнението на договора от 2017.

Захариева отбеляза и едностранното прекратяване на работата на комисията по исторически въпроси от страна на Скопие, което е станало с аргумент, че там има избори. Тази комисия беше създадена, за да не се политизират откритите въпроси по отношение на историята и да се оставят на спокойствие специалистите в областта да се разберат за промяната на учебните програми, за съжаление едностранно спиране с аргумент, че идват избори, означава, че работата на комисията от другата страна се политизира, смята Захариева.

Тя припомни, че в България миналата година имаше два пъти избори. Но не сме си и помисляли дори да предложим на нашите членове на комисията да спрат работата й, българското правителство по никакъв начин не се намесва в работата на комисията, подчерта външният ни министър.

Има неизпълнение по отношение на езика на омразата от страна на Република Северна Македония, има забавено изпълнение на инфраструктурните проекти, коментира тя.

Съжалявам, че за времето от оповестяване на рамковата позиция от миналата година, дори от времето на двустранното заседание на комисията по изпълнение на договора, Република Северна Македония не предприе почти никакви действия да започне да изпълнява договора - напротив, в страната се разрази истинска антибългарска истерия, посочи външният ни министър, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да им затворите т.н. посолство и без това те нямат посланник тука от както са разбрали че влизат в НАТО!!Изтеглете българските историци от тая псевдоисторическа комисия начело на която от севеРджанска страна са същите лудаци и професионални фалшификатори като мал/умници които пишат че Василий втори бил вуйчо на СамОил и вероятно са водили гражданска война а българите били наемна на Самул войска.Не унижавайте повече историците ни и целия ни народ С ТОЯ ШИЗОФРЕНЕН ЦИРК!ДОСТАТЪЧНО!
73
2
 
27
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тази измислена държава РСМ трябва да се закрие който иска да става българин ,сърбин ,албанец и да се приключва.
72
1
 
22
 
! Отговори
братски уйдурми преди 3 години
С своето ВЕТО България каза на РСМ : СИРЕНЕТО Е С ПАРИ!!!!
71
0
 
20
 
! Отговори
Но пасаран Зайо Байо преди 3 години
Нема веке братя,нема веке дружба...лимита на морковите свърши!!!РЕД е на ТОЯГАТА!!!Да би мирно седяло не би чудо видяло!!!
70
0
 
17
 
! Отговори
ехооо...айларипиии.. преди 3 години
Ние договор със РСМ нямаме!!!!!България формално има договор с Р.Македония- а такова жювьотньо няма след подписването на Преспанския договор на 17 юни 2018г.!Тъй че Зайо Байо да плюнчи молива и да подписва ново споразумение с България....иначе ще гледа ЕС през крив "македонски" макарон!!!!
69
1
 
7
 
! Отговори
цар Киро бУгарски преди 3 години
Когато признаете брадчеда цар Самуил за бугарски цар тогава и византийците ще ви нарекат българоубийци-демек ще прецакате ветото на БългаРИЯ!Ал шукария ЕС е далечна химера за вас!
68
22
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Както тълкуваме историята,така тълкуваме и Договора с Македониа. Въртим,сучим и дори и ние българите неможем да разберем какво искаме от Македониа. Пълна глупост е ние да казваме те какви са и какъв език говорят.Това си е тяхна работа. Кой е този дето ще каже,че е дърво без корен и безродник? Нашите претенции граничат с лудост.Не може да избиваме комплексите си чрез съседна независима държава.Ако не им помагаме,поне да не им пречим.
67
1
 
23
 
! Отговори
Гърция към СРМ преди 3 години
Когато премахнете бутафорните паметници на Александър Велики и други чужди исторически личности от Скопския Диснилендтогава ще ви подкрепим за ветото наложено от България.
66
2
 
21
 
! Отговори
Ddt преди 3 години
Чакайте сега !!! Кои бяха РСМ, кои бяха Македония?! Треторазрядна приказна територия, с приказни създания в нея, които нарекоха редица Български личности "Македонци", май само Сънчо не е македонец вече !!! И ние все още се дупим с мекия тон на Европейския Оркестър и танцуваме каквото той свири 99% от случаите. Хора, братя и сестри!! Това не е никаква държава, това не е нищо, което ние можем да наречем "добри съседи", "братски народ" и какво ли още положително... Това са скотове и интересчии !
65
21
 
4
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Дай ни изкривено тълкуване на историята. Г-жа Захариева се радваше като малко дете когато Албаниа призна Българско малцинство макар ,че едва ли има някой който да се декларира като такъв при официалните преброявания. Ние искаме същото и от Македониа. При тях не са забранени етническите партии и сдружения.Всеки сам се самоопределя.В България дори не искаме и да чуем за малцинства,било то турци или македонци. Така само лъжем себе си.Къде е по- демократично и Европейски???
64
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скопие това, Скопие онова! Вие сте виновни за всичко. През 2017 г. Мутрата и Шкембака подписваха на юнашко доверие, водени от популизъм и характерните за българите емоции щом стане дума за Македония.Тази пуста Македония ни донесе преди век две национални катастрофи. Вместо да си пазим излаза на Бяло море и о. Тасос воювахме за македонските чукари.Сега за трети път отиваме към катастрофа заради Мекедония, която не е населена с наши братя с сестри, а с зли югославски кучета на сръбски синджир!
63
3
 
21
 
! Отговори
бай гошо преди 3 години
Не разбирам ,как македонци ни учат какво е европейско и какво не, все едно те са в ЕС, не ние. Още не са ги приели, а вече дават акъл на другите, представям си ако /не дай си боже/ ги приемат, ще пренапишат всички евро правила.
62
7
 
4
 
! Отговори
Дими преди 3 години
Г-жа Захариева, А защо Вие и цялото ведомство на направихте така, че да не могат северно македонците да изкривяват позицията ни. И да изглеждаме глупаво в очите на европейците. Няма ли да си признаете, че отново с бездействие в годините след подписване на договора/да не говорим че и той е написан некадърно по мнението на повечето и историци и адвокати/не направихте нищо за придвижване на процеса на сближаване напред. Че не трябва да има спекулации и присвояване на историята ни е безспорно.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Госпожо ЗахариеваНапротив, през последната година има над 10 000 случая на такива обиди от официални лица в Македония и те са документирани.
60
0
 
3
 
! Отговори
Голям Юз преди 3 години
Необходимо условие е средствата от ЕС на РСМ да се насочат основно за програми за изграждане на транспорт. инфраструктура с България; за образователен, културен и научен обмен на институциите на РСМ с БАН, български университети, училища и култ. институции, центр. администрации, общини и т.н. Всичко това с ясна рамка от критерии за оценка на изпълнението. Разпоредбите с исторически комисии и други общи приказки от Договора с пожелателен характер са загуба на хартия и чесане на езици с извинение
59
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
До АнонименАлоо УДБА,тук не е форум за *** ***!
58
29
 
5
 
! Отговори
Госпожо Захариева преди 3 години
Никой не изкривява позицията ви. Вие наложихте вето и сега казвате,че не сте. Какво очаквате да кажат че не сте. Вие казвате че не съществува такава нация и език, а казвате че не им оспорвате идентитета. Вас Ви обиди Един човек и него го уволниха,а вие казвате че всички македонци били сексисти и мразели българките. Аз смятам че всички македонци харесват българските жени и обратно всички българи харесват македонските жени,с малки изключения има такива които предпочитат мъже.Объркахте всичко
57
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, това за фашистките окупатори е достатъчно да спре Северна Македония за ЕС. Като се вземе предвид, че у нас не е имало фашизъм. Тезата им е насаждане на омраза на базата на лъжливи твърдения. Там е заровено кучето и трябва да се казва открито, че в тяхната държава се лъже
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
албанският етнически елемент и в самата албания и в косово и в македония отдавна е в сериозно демографско отстъпление.в република албания можеш да видиш тук-таме млади хора в тирана и драч всичко останало е грохнали старци,а като цяло албанската провинция е обезлюдена.разходете се из албанските квартали на скопие,гостивар и тетово и ще видите,че преобладават възрастните хора,а млади почти лисват.така че отдвна албанците не са такава демографска заплаха каквато някои разправят!
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много тъжна история се получи с нашите братя македонци