Хората под карантина ще гласуват, тези с изтекли документи също

Избори на 4 април: Католиците празнуват Великден, евреите - пасха
35
Хората под карантина ще гласуват, тези с изтекли документи също
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специални секции за здравна сигурност ще бъда разкрити за вота на 4 април, за да могат и хората под карантина да упражнят правото си на глас. Това ще стане чрез промени в в Закона за мерките и действията по време на извънредното, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти.

"Поучихме се от практиката на други страни, видяхме, че там се въвеждат специални здравни протоколи", каза шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея така ще се даде възможност на по-голяма част от гражданите да участват в изборите.

Още по темата
Тя поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", допълни Дариткова.

Освен това в законовите промени се предвижда и възможност хората с документи с изтекъл срок на валидност също да могат да гласуват.
 
По думите на Красимир Ципов това касае най-вече българите в чужбина.

"Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой. Изборният кодекс предвижда, когато документът за самоличност е изтекъл, лицето да подаде заявление и когато личният му документ не е готов към датата на произвеждане на изборите, от страна на МВР да бъдат издадени така наречените удостоверения за гласуване“, обясни той.

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков разкритикува решението на президента Румен Радев да насрочи вота за 4 април. Според него се показва изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип.

"Част съм от католическата общност в страната. Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват",отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
споко преди 3 години
Хората под карантина ще гласуват, тези с изтекли документи също, някои умрели и те също.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не искат да въведат гласуването по пощата за сънародниците ни извън граница?- ГЕРБ не харесват, че няма да се гласува за тях и ще им падне процентът- БСП те поради същата причина не биха го подкрепили- ДПС не го харесват защото те нищо няма да спечелят от това, и без това си мобилизират електората, така че само могат да загубят %-ти влияние- "патриотите" не харесват висока избирателна активност, защото ще изпаднат под бариерата за парламента. Ето затова никой няма да го предложи. ;)
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо са толкова скандализирани от датата 4 април герберските католици? Всеки знае, че службите са в събота срещу неделя, а в неделя - нищо, най-много агне на обед да сготвят. Кое точно ги притеснява?Католическата общност е от 50 000 души, а хората извън страната чиито вот се опитват да не получат е от 2 000 000 души! Ама там не се облъчват достатъчно от пеевски медии и борисови фейсбук новини.
27
0
 
0
 
! Отговори
А машите на преди 3 години
Байдън, пардон, на Пекин, ще Броят!
26
11
 
5
 
! Отговори
ПУКАЙ СЕ КОМУ НЕ.. преди 3 години
ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ , ДОРИ И КАМЪНИ ДА ПАДАТ ОТ НЕБЕТО!ВИНАГИ , ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БОРИСОВ , ДОКАТО ВИ ЗАТЪРКАМЕ , ВАС ОТ ***-20!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това НЕ Е ВЯРНО. Ако лична карта е стара в МВР и ГЕРП те сурвакат първо и веднага с глоба. Ако не вярвате идете в МВР.
24
6
 
5
 
! Отговори
varg преди 3 години
И шизофрениците,като мен ще гласуваме.Само Радев,долу мафията герб.
23
0
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Как ще гласуват болните и тези под карантина - с костюм на космонафт ли ще ходят при тях тези от районните избирателни комисии?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте, африканци! Велик бог Ваал Хамон Човекоядеца призовава не гласувате за никого от менюто на бюлетините! Казва първо сготвите менюто и чак тогава изберете фаст фууд!
21
2
 
10
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Нищо ново. Като добавим и умрелите пак ще излезем 9 милиона! България на три морета!!!
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bez pari niama da glasuvame.
19
2
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Тези правила трябва да се формулират добре, така че да е ясно че ще важат, само ако се гласува за Борисов (иначе гласовете се анулират)!
18
2
 
5
 
! Отговори
Стамат от Карнобат преди 3 години
До Истукан ... Ами недей, те тези от Орлов мост ще гласуват и от твое име, тях народа ги е оторизирал ... !!!
17
9
 
10
 
! Отговори
Стамат от Карнобат преди 3 години
Тези от площада пред Президенството и Орлов мост, дето Черепа им е работодател ще гласуват по 3 пъти, един път с бюлетини, втори път машинно и трети път по Пощата ... после като утолят жаждата си с някоя и друга Ариана, ще блокират Орлов мост ... !!!
16
10
 
8
 
! Отговори
Гурбетчия преди 3 години
МАФИОТСКА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ ГЛАФЕН МАФИОТ Б.Б.
15
7
 
14
 
! Отговори
Стамат от Карнобат преди 3 години
Да ама Румбата не е нито католик, нито поклонник на Пасха, неговият Господ е ген.Решетников, а Пророк му е Черепа ... !!!
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
про-руския разединител преЦедента Фигурант Радев отново раздели противопоставя българи срещу българи.Позорен човек, недостоен
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А който е карантиниран в друг град, ще бъде лишен от правото да гласува, защото е в друг район
12
2
 
3
 
! Отговори
Мутафчисйки преди 3 години
Очаквам да гласуват много хора! Яко да гласуват! Ей ще видите!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдеее... сега пък и евреите в този ден нямали право да извършват никаква физическа дейност! Да не ги кара някой да орат или да копат, бе. Този депутат от Герб да спре да се излага!