Рашидов за македонската песен на Евровизия: Да има свобода на духа

България да прояви характер, настоява той
18 мар 2021 13:36, Анисия Иванова
16
Рашидов за македонската песен на Евровизия: Да има свобода на духа
Снимка: БГНЕС

Трябва да има свобода на духа, враждата води до разруха. Така бившият министър на културата и председател на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов коментира антибългарската реторика в РС Македония, повод за която този път стана участието на македонския изпълнител Васил Гарванлиев в тазгодишния конкурс на Евровизия.

Признанието от страна на Васил Гарванлиев, че притежава българско гражданство, буквално взриви "патриотичните среди в Скопие", които веднага свързаха песента с "българското вето и антимакедонската политика на София".

"Аз определено не разбирам каква липса на достойнство, самочувствие и комплекси може да има едно общество, за да може да има такова поведение. Особено към страна като България, която винаги се е държала и приятелски, и братски, и почтено. Помня президентът Желю Желев, когато бе взето решението България първа да признае Македония за държава. Не разбирам защо трябва да страда културата“, коментира Рашидов.

По този повод бившият министър дори се шегува: "Все едно да забраним на българите да слушат Елтън Джон, защото не знаят английски. Без да знаем английски, си го харесваме".

Още по темата
Според него културата трябва да играе ролята на мост между две държави, а не да ги разделя.

"Така не може да се държи една държава, тя трябва да има своето достойнство, самочувствие, да иска да бъде част от света. Държавата е сбор от хора, които искат техният живот да има някакъв смисъл. Нищо друго не е държавата, освен сборът от това, което носи тяхната идентичност, характер, доброта. Не разбирам защо“, коментира той поредната вълна от антибългарска реторика в западната ни съседка.

Вежди Рашидов е категоричен, че въпросите в областта на културата не бива да бъдат политизирани, а отношенията между двете държави не трябва да се отразяват на културната сфера. "И България трябва да покаже самочувствие. Стига вече отстъпваме в името на доброто, трябва да проявим характер. Аз не споря кои са българи, кои македонци. Щом така е решил светът да разпредели нещата, приемам, но не приемам арогантността, лошото отношение и омразата", допълни още Вежди Рашидов, цитиран от БГНЕС.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Каракольо преди 1 месец
Яжте и пийте йолдашлар, и добра дума думайте. Сас добро да са запомниме и сас добро да са разделиме
12
1
 
1
 
! Отговори
Имам преди 1 месец
Я ела в Турция и ще видиш България през ду..Милко.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми сърбите или по-точно сръбските медии в Македония ги разделят, не успяха да им направят пълна промивка на част от населението им :))) Има хора които се самоопределят на българи, има хора на които са им промили мозъчетата напълно :) Ако разчитат на албанското население, няма да се получи, защото България е от векове най-големия враг на Сърбия, разбира се за нас е непонятно това нещо, но за албанците това значи че сме им приятели :)))
10
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Тоя е турчин,какво го интересува България!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е, че ако момчето беше признало, че има и сръбски или албански паспорт, нямаше да се надигне такава истерия. Така че Веждичката в случая е прав, нека да проявим характер.
8
1
 
1
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Права и свободи, Рашидка, точно тъй!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ся е момента да раздухате новината за дискриминацията на Българите в РСМ. Щом обсъждат да го махнат от конкурса, само защото е с български потекло.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да има свобода на дyха - това е същността и силата на изкуството.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е. Да има свобода на *** - това е същността и силата на изкуството.
4
9
 
3
 
! Отговори
Вежди тапото преди 1 месец
Нищо не се разбра какво казва. Едновременно приема, че Македония е отделена и потурчена от България благодарение на НАТО и Берлински и Парижки договори, но пък излиза, че харесва и НАТО.
3
8
 
3
 
! Отговори
V преди 1 месец
Мафията герб се опитва да установи културна диктатура като по времето на соца. Сега времената са други и само народа трябва да решава кое е култура а не боко тиквата да го решава със субсидии . Трябва да се махне мафията герб за да не се пречи на тези които наистина правят нещо гледаемо.
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужасих се от този отвратителен пи яндура.Съди скулптура Минеков ,за да подлиже вожда.И от години му точи зъб защото е некадърен като скулптор,но голям като интригант и крадец.За едни имоти на синчето става дума.
1
0
 
28
 
! Отговори
Директивата преди 1 месец
Македония с песен на български
България с песен на ... английски