Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене

Този парламент може да приключи на мига ако "Има такъв народ" реши
25 апр 2021 21:32, Нели Христова
312
Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене
Снимка: БГНЕС

"Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка", заяви Георги Първанов - президент от 2002 г. до 2012 г. пред bTV.

"Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България", отбеляза Георги Първанов.

"Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори - това означава нестабилност", посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. - аз съм за стабилност във промяната", заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати.

"Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен", обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

"Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на "Има такъв народ" в позитивна посока", отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

"Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата", запита той.

"Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов - беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение", коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

"През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП", спомни си Първанов.

"Аз разбирам от власт, не ми трябва количество" - тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

"И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление", коментира Георги Първанов.

"При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС", спомни си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо много доволен е Гоце. Явно има далавера от цялата работа.
38
3
 
8
 
! Отговори
До Първанов преди 3 години
А за Тошко ни дума, аз слави не го виждам що говорим за него? партията е на Тошко
37
4
 
4
 
! Отговори
ИТН преди 3 години
Комунистите от ГЕРБ, ДПС и БСП сте в шаш и паника от мълчанието на демократ-социалистите от ИТН.Това е направо гърч. Рев от ден до пладне, как някой ви прави нещо, а то... хората само мълчат и чакат да им връчат мандат.Никой нищо не е казал, а ГЕРБ, БСП и ДПС се отдадоха на болните си фантазии и сега бълнуват по цял ден.Вечер сигурно сънуват кошмари. Живи да ги ожалиш... Горкичките... Моя съвет: НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ
36
7
 
15
 
! Отговори
Прогноза преди 3 години
На следващите избори Слави заминава а ГЕРБ отново ще е на първо място.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Царо и той ли е комунист?
34
16
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
По-добре Слави и Мая отколкото комунистическия диктатор Борисов! Комунизъм=Фашизъм!
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако статията в Афера е вярна, то ще ви управляват Доган и Царя - Симо крадеца,не случайно гласовете за ИТН дойдоха от чужбина от турците,българи не са гласували за тях!Ще останете без пробългарските партии - БСП,ГЕРБ,ОПВ статията също пише, че не БСП е предало Радев, а Радев е предал БСП и се е превърнал в Юда Искариотски,който ще облужва новата партия,т.е. Доган и Симо крадеца
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя парламент си отива в историята, толкова са окаляни в кал всички, че и Слави не може ги извади от блатото. Старите партии не отговарят на съвременните изисквания.
31
5
 
12
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анти-комунистКъде ги видя тези специалисти вътре в ИТН-то?Ха-ха-ха...Гласували сте за шоу, за това сте гласували! Вие не правите разлика между шоу и политика явно и сега заради вас всички трябва да гледаме *** шоу на политиканите от 7/8...Немам думи!...
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на следващите избори ГЕРБ като спечели мнозинство какво ще кажеш?
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако статията в Афера е вярна, то ще ви управляват Доган и Царя - Симо крадеца,не случайно гласовете за ИТН дойдоха от чужбина от турците,българи не са гласували за тях!Ще останете без пробългарските партии - БСП,ГЕРБ,ОП
28
6
 
6
 
! Отговори
Борисов е интригант. преди 3 години
От както падна от власт с 300, само интриги върти.Добре че никой не му обръща внимание.
27
6
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Даже и агент Гоце взе да се бъзика със Славунчо, за какво му трябваше да се хваща на това хоро, вкара Тошко африкански и баба Мика в парламента, а той самият наднича само от фейса и даже и оттам не знае какво да каже, хубаво че преди Любен Дилов син му правеше постановките, но той сега е в ГЕРБ и Каналето ще се утече в канализацията, заедно с Маямите, Татяните и Бойкикевците ... !!!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много баааааавно му е държавническото мислене. Един чалгар мислил, мисли, и накрая се разболял от ковид.
25
0
 
9
 
! Отговори
Агент Буда преди 3 години
Агент Гоце, похвали нещо Славуца, че *** омаза бе човеко! Помогни ми, както аз ти помогнах навремето!
24
1
 
17
 
! Отговори
Наталия преди 3 години
Мен взе да ми става жал за Слави. Първо народът му го нахендри като го сложи там, където той не искаше. После всички почнаха да се гаврят с него.
23
9
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Първанов е типичен посредствен БСПар, опитващ се да изманипулира ИТН тук, но ми е смешен..Ще видим!Той по-добре познава Слави, може и да успее..*** народ, слаба държава сме си,явно-не можем да се разбираме очи в очи, а и не виждам как това може да се случи докато БСП ни се мотае на пътя..БСП и сие трябва да забравят, че има политика изобщо!Като го слушам Първанов колко"компетентно"се изказва, не ми прилича никак на някой, решил, че политиката не е за него...Нямат чест тези хора, не са политици
22
13
 
4
 
! Отговори
Анти-комунист преди 3 години
Комуниста е прав. Това е и причината, да избера да гласувам за г-н Трифонов и хората, които събра. ИТН не е Трифонов. Това не е ГЕРБ. ИТН са специалистите вътре. За това гласувахме.Не сме имали по-добър председател на парламента.
21
3
 
7
 
! Отговори
Ооооо преди 3 години
Агент Гоце. Отдавна не се беше показвал.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете ВНИМАТЕЛНО заглавието и вижте изражението на Първанов.Повече не ви трябва.