Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК са пропаганда, заяви той
Обновена: 1 май 2021 12:24 | 1 май 2021 12:15, Петя Славова
322
Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят възможността на третия проучвателен мандат с опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това очакват и избирателите в ляво, и всички демократи. Това заяви държавният глава пред медиите в Първомай. Президентът посети града по случай празника на града и началото на 48-те Майски културни тържества.

Още по темата

Президентът напомни, че конституционната му отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако парламентарно представените политически сили не успеят да създадат редовен кабинет. „От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения. Ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за бързото обнародване на промените в Изборния кодекс държавният глава подчерта, че провеждането на честни избори е приоритет. „Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване. Твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини“, припомни президентът и отбеляза, че няма основание да се бавят  законодателните промени.

Румен Радев посочи и че с бързото обнародване и прилагане на гласуваните промени, ще се избегне хаосът и ще се създаде необходимата организация в случай, че се стигне до назначаване на служебно правителство. „Трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да стъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание“, заяви президентът. 

Държавният глава определи инсинуациите, че новите промени в ИК позволяват на президента на избира ЦИК и да има права над нея, като евтина пропаганда: „И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент и по този нов закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е било за член на ЦИК.

Това е отговорност на парламентарните групи, които също така номинират и председателя, и заместниците, и секретаря на ЦИК“. Румен Радев посочи също така, че единствените промени са в провеждането на обществените консултации, които вместо в Народното събрание, сега ще се състоят в президентската институция, както е било по закон до 2014 г.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи само от хода на конституционната процедура и че всичко ще се реши в рамките на предстоящата седмица.

Държавният глава пожела на всички православни българи посрещането на Великден да бъде свързано и с надеждата да възродим вярата в собствените ни сили като общество, за да възродим държавата на духа в България, за която мечтаем отдавна.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 187Сульовче, преди Борисов нямаше срутища, защото нямаше магистрали. Жал ми е, че при връщане на България в Евразия и Путиландия младите ще разберат какво е да живеят в концлагер, но пък се радвам, че на тролчета с липса на мозък, като тебе, ще им се отели вола...
171
8
 
1
 
! Отговори
Та тъй преди 3 години
Червените глупци от герп-бкп не можаха да останат на власт.Червените глупци от бкп-бсп също изядоха шута.Ще боядисваме великденските яйца в шарено,ако не може в синьо.
170
1
 
6
 
! Отговори
Голямото осир а не преди 3 години
- И аз се надявам червените глуппаци БСП да съставят правителство. Хи, хи, хи!
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре ще да има референдум за монархия ще храним един Цар .А не 240 царчета.
168
3
 
3
 
! Отговори
Ма моля ви се преди 3 години
Ние за вас гласувахме, съставете правителство.
167
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво можем да боядисаме от построеното от Борисоф с неговите лични пари,но срутищата не моем опраим десетилетия.И вчера имаше задръстванье при Симитли,свято място,ти да видиш.
166
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засрами се бе Радев,засрами се и се извини на българския народ.
165
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Буци излетя с правителствения Фалкон нанякъде си.Пак безплатна екскурзийка...
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избори до дупка само така ще останем само ние, кой ние попитал Грипена, Аз, Ц. ВАСИЛЕВ. АРАБАДЖИЕВ. БОБОКОВ. БАНЕВ, ПРОКОПИЕВ, И ОЩЕ ОТ ХОРАТА НА РЕШЕТНИКОВ, Ами аз, А тебе щете пратим в Дубай..........
163
0
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Цар Борис не ни вкарва във войната на страната на нацистите,че да е виновен, вкарва ни във войната(ВСВ) германофила Богдан Филов----------Имаш ли си представа какво щеше да се случи с Бг ако цар Борис не беше приел ултиматума на Хитлер???Цар Борис: - не обявява война на СССР- не прекъсва дип. отношения със СССР- не изпраща българската армия на Из. фронт- не позволява да се използват бг летища и пристанища за нападения срещу СССРА, Гърция и особено бивша Югославия са сринати.
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ка не състави правителство.
161
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено се строеше при ГЕРБ, новото ОФ 10г няма да им стигнат да боядисват това което е построил Борисов.
160
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВиж им имената на народния съд,те са евреи,а не българи,при това всичко е извършвано под командата на победителите от ВСВ А най-вероятно цар Борис и брат му са убити от англосаксонците, първо Борис,а след това и Кирил,има съмнения ,че нацистите са отровили Борис,но това не е вярно,ако беше вярно нямаше да прикриват следите си,като убиват и брат му Кирил,а неотдавна заровиха и сърцето му и чужденци(!) не искаха да се прави аутопсия,което означав,че не са нацистите,а англо-саксонците
159
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го вълнува България и народа всички сме свидетели на прехода за, разрухата, и фалита на държавата, и всичко това е свързано с БСП и ДПС.
158
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 172 ГЕРБ и компания отклониха милиарди , ти даваш пример с 2млн . Само покрай далаверите на Божков бюджетът е ощетен със 700 млн лв . ГЕРБ наливаха близо 30 млн в ТЕЦ-а на Доган , отделно му подариха общо взето самия ТЕЦ
157
2
 
9
 
! Отговори
До Евгени преди 3 години
Евгени, да се обзаложим ли, че твоята шоу-партия ще приключи политически много преди ГЕРБ? Готов съм да те оставя сам да определиш размера на залога. Отговори си сам на въпроса къде е Бареков, Волен с атака и подобни сега. Защото шоу-партията крачи бодро натам.
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължение...Първо е разстрелян княз Кирил (според свидетелства преди изпълнението на присъдите възникват пререкания кой кого лично да разстреля, като най-големи апетити били проявени именно към него), после другите двама регенти, десетки министри, депутати и общественици. На проф. Александър Станишев, последния министър на народното здраве и прочут български кардиолог, е наредено да провери пулса на всички екзекутирани, докато накрая идва и неговият ред.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Борис не ни вкарва във войната на страната на нацистите,че да е виновен , вкарва ни във войната(ВСВ) германофила Богдан Филов
154
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще видим какво значи МУТРИТЕ да са вътре! СЕГА ще си припомним как нагло съсипаха държавата ЩЕ ВИ ПРИПОМНЯ ЕДНО ИЗКАЗВАНЕ НА КОРНЕЗОВ, ОТНОСНО ХОНОРА НА ДОГАН за хидроконсулта ''МОЖЕ ДА Е МОРАЛНО УКОРИМО, НО Е ЗАКОНОСЪОБРАЗНО ' ставаше въпрос за едни 2 МИЛИОНА хонорар получен от философ за хидроинженерни консултации !ЗАБРАВИХТЕ ЗАМЕНКИТЕ на чукарите срещу плажове!Всичко юридически изпипано!ЗАбравихте , СПРЕНИ ЕВРОФОНДОВЕ, забравихте подигравката с жените искащи ПОМОЩ за ин витро
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убийството на Княз Кирил.Присъдата на процеса над регентите и над министрите е произнесена от Народния съд в 4 ч. следобед - четвъртък, който в България се помни като кървавия четвъртък. За последните мигове на осъдените се узнава малко. В гробищата на София има паднали няколко бомби, отваряйки широки ровове. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945-а осъдените са накарани да слязат на малки групи в близост до тези вече готови ями. Убити са един по един. Продължава...