Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора
218

"В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него," каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура," обяви Томислав Дончев.

"Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади," коментира вицепремирът в оставка пред водещата Милена Милотинова.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която се работи, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия. "Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него", категоричен бе вицепремиерът в оставка пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни: "Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.


218
Още по темата: ЕСпланДончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
4
 
6
 
! Отговори
гипс преди 2 месеца
То и на м-ра ''Струма'' няма много!!
148
2
 
2
 
! Отговори
Дядо ПОП със КАСКЕТ преди 2 месеца
До ГРАЖДАНИНТОЙ НЯМА МАЙКА - ТОЙ Е СИН БОЖИ!!
147
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още от заглавието нормалният човек е отблъснат от прашно и и изтъркано асфалтово оригиналничене с тежък мирис на катран. И като ще няма асфакт, какво ще Има? - е интересното да се знае и каже. Ама май нито се знае, нито се има желание да се борави с конкретика. РъсИ ти там някакви приказки, пък да си въобразява кой каквото може. Моята работа е да ръся и да гъделичкам въображението. Не обещавам нищо. Резултатът - каквото такова. Сигурна е само моята заплата.
146
7
 
7
 
! Отговори
вярно е! преди 2 месеца
До Анонимен - ГЕРБ губи от постоянни разяснения.Споделям такова мнение! Вече имат изработен план, да го следват, ако започнат отново да управляват, ако не - онези н е к а д ъ р н и т ъ р т е и да се блъскат и оправят. От ЕС едва ли ще са много щедри спрямо новите неофашиски партии или бсп! А на объркания електорат повече студен душ може да му подейства освежаващо!
145
7
 
7
 
! Отговори
СМИРЕНИЯ БОРИСОВ преди 2 месеца
ТОМИСЛАВЕ!!! НА МЕНЕ ПЛАН И ПАПКА НЕ МИ ТРЯБВА, НА МЕН СИЧКО МИ Е В ГЛАВАТА, ЩОТ ИМА МНОГО ПРАЗНО МЯСТО В НЕЯ!
144
1
 
10
 
! Отговори
Уважаема комисия: преди 2 месеца
Българите имаме поговорка: Пред фактите и боговете мълчат в този случай обаче само един ще мълчи. И докато всички мълчаха аз говорех, сега всички и аз ще говорим, но той ще мълчи. Законът за отмяна на дългове след десетгодишно неплащане да бъде отменен. Някой разчита, че след 8 години, когато ще станат 10 години от последното плащане ще бъде освободен от отговорност за едни 600 милиона долара надплатени от Българската държава. С лихвите и при наличие на престъпление стават 1 милиард.
143
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А заводи и работни места кога? Къде ще мааме *** с влаковете?
142
5
 
9
 
! Отговори
Данчо Плицая преди 2 месеца
Тома, за оная синята папка ли става въпрос, да не стане к"ат новата конституция на Барни Ръбъл
141
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На всички опозиционен елита.мая и Славун, история сте. Видяхме ви страхливостта и на кого се кланяте. ИТН, няма такава партия и премиер. Има тежки зависимости към олигархията.
140
29
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-накрая гербавите метастази заминават в канала на историята!
139
4
 
14
 
! Отговори
Христо преди 2 месеца
Да не е само асфалта че да се краде...има начини стотици,хората са обиграни и без асфалт ще минат.
138
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ губи от постоянни разяснения. Да си направят правителство и нов план, ако могат новите със старите муцуни, които са 30 години по телевизията и в различни партии.. Ако не, да си траят. Два свята, единият е излишен! Затова ГЕРБ губи гласове, трябва твърда и последователна политика, а не обяснения.
137
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тези избори неоспоримия победител е ИТН и българите като народ.Хората повярваха в промяната и следващите избори ще изметат от политическото пространство банкянския хайдук.Следва ЗАТВОР за Боко и Шайката !!Това е положението другарЕ. !!!
136
5
 
5
 
! Отговори
Уважаема комисия: преди 2 месеца
Бихте ли уведомили БПЦ - Българска православна църква, че по чл. 13 от Конституцията на Република България те нямат право на 1 стотинка или 1 евроцент държавна субсидия. Бихме го го направили ние, но законът не ни дава това право. Партиите не сезирали Конституционния съд както и всички институции, които имат право да го направят и че обещаните им от бившия премиер милиони за духовни училища и ремонти няма да им бъдат дадени ... Училището е необходимост която трябва да цъфти, църквата е лукс...
135
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в плана за възстановяване чекмеджета има ли или вече ще са направо гардероби ??
134
11
 
10
 
! Отговори
За 1 приятел питам преди 2 месеца
Вярно ли диктатора Борисов е продавал Български граждани(самотно живеещи) като роби на ЦРУ с цел експерименти с радиация и лъчеви оръжия!Генерал майор Васил Василев дали знае нещо по случая с робите,а некорумпираният Гешев какво мисли по въпроса с робите!?
133
10
 
11
 
! Отговори
България в момента. преди 2 месеца
Е пълна развалина, спомен за минало величие.България в момента е последният нацистки лагер на смъртта. Направен с изключително коварство в законодателството, измами, централизация по-лошо от тоталитарният режим на Живков, който построи 2000 училища - 700 от които са закрити, продадени или тънещи в разруха.Започнете с един милиард директно в сметките на МОН.Не нисколихвени, не назаем - безвъзмездни!
132
14
 
22
 
! Отговори
за ГЕРБ преди 2 месеца
11 години крадене и лъжи стигат................да...............махайте се, гадини крадливи герберски!!!
131
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР !!!Борисов е ПОЗОР !!!
130
7
 
8
 
! Отговори
Или накратко: преди 2 месеца
Столицата пълна по шевовете, градовете полупразни, селата почти празни....ама гробищата пълниииииии....