Политолог и социолог за Комисията по ревизия: Позорище!

Коментар на Любомир Стефанов и Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 май 2021 12:29 | 11 май 2021 12:20, Анисия Иванова
49

Скандали белязаха краткия живот на 45-ото Народно събрание. Най-бурни бяха страстите по време на заседанията на Комисията по ревизия на властта.

"Пленарната зала роди обичайни конфликти, но Комисията по ревизия произвежда скандали. Г-жа Манолова търси всяка възможност за публичност, която да ѝ позволи да се закрепи като основен опонент на Борисов. Въпросът е с каква цел и как се прави. Ако ще се прави в стил "позорище", без да се изчакат доказателства, нещата изглеждат като предизборна кампания. От друга страна, беше странно, че ГЕРБ атакуваха буквално физически хората, които искаха да кажат нещо. Не се прави така", заяви политологът Любомир Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

За социолога Кольо Колев няма съмнение, че в действията на комисията има предизборна драматургия, имa и желание нещо да се направи.

Още по темата

"Направиха опит да го превърнат в едно позорище, което първоначално беше насочено към това да опозори ГЕРБ, след което започна само да се позори с крясъци и викове. Жалка работа, която отново ни показва, че липсва институционална култура, липсват и самите институции. Трябва да има институционална реакция. Институциите в България изчезнаха и останаха само пазари и позорища", коментира Колев в "България сутрин".

Стефанов се съгласи с тезата на Колев, че Комисията по ревизия се е явила един вид отдушник. В един момент липсата на доверие в публичните институциите е накарала някои хора да намерят микрофон чрез нея, смята той.

"От известно време станахме потребители на политика на скандали, натрупва се неудовлетворение, което избива. Едно от тях е партията на г-н Трифонов - това е културата на отрицанието", посочи политологът.

"Съвсем естествено общественото напрежение избива. В това число, както виждаме в тази комисия, в малко уродливи форми. Гражданите чуха това, което очакваха да чуят, това ще има ефект. Въпросът е да не остане само крясъкът", каза на свой ред Колев.

Работата на 45-ото Народно събрание социологът определи с думите: Кошерът е разбунен, но малко мед е събран.

Предстои президентът Румен Радев да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.

Любомир Стефанов напомни, че работата на служебния кабинет е само да организира предсрочните избори. Но подчерта, че те трябва да бъдат безспорно легитимни, да бъдат припознати и от граждани, и от политици. На мнение е, че направените промени в Изборния кодекс са козметични.

"Служебното правителство трябва да въведе спокойствие - по отношение на изборите и че страната е управляема. Президентът трябва да търси хора с опит, които са били министри и зам.-министри. Тези хора не са чак толкова много", обясни Кольо Колев.
 


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Бе преди 1 месец
Какъв мед, кошерът се напълни с оси, а осите мед не правят !
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато си на хранилка при гербиджа нормално е да виждаш "позорище" във всичко, което го заплашва.
40
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 1 месец
Политолог и социолог..... Хвани единия, удари другия (нар. поговорка).
39
2
 
14
 
! Отговори
РоРо преди 1 месец
Където са мая и чалгаря винаги е позорище
38
2
 
15
 
! Отговори
РоРо преди 1 месец
Където са мая и чалгаря винаги е позорище
37
3
 
16
 
! Отговори
обикновен преди 1 месец
Тези комисии и ревизии приличат точно на Народен съд, ако не са просто изфабрикува, а това значи, че комунизмът спи и тлее, но не си е отишъл! Ако това ще е "новото", не мерси! Знаем как завършва!
36
9
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
ТИЯ СОЦИОЛОЗИ И ПОЛИТОЛИЗИ ГИ СЛАГАМ НА ЕДНО МЯСТО ТЕ ЗНАЯТ КЪДЕ.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам да чуем какво ще каже някой психолог или психиатър
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 26Не става от 1989 насам да се разследва. Даже за убийство е извън давност. Като си избираме 30г такива, дето не разследват, вече стана "Късно е, чадо. Мандалото лопна.".Затова и поне тия от близките години трябва да се разследват, докато не минат и те в давност.
33
7
 
13
 
! Отговори
изнервен преди 1 месец
Комисията се нарича за ПРОВЕРКА, НЕ ЗА РЕВИЗИЯ! КОГА ЩЕ ГО НАУЧИТЕ?
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бля,бля,бля и всичко да се размие.Услугата струва пари беееее,Колееев.А за държавност ,бееееее,Колев.Такава свинщ ina beeeeeeeeee!
31
5
 
22
 
! Отговори
Резултатът преди 1 месец
От комисията на Мая.Политически пиар.Злепоставяне на фирма без представени абсолютно никакви доказателства.И един куп заведени дела за клевета.Но не се притеснявайте, когато завалят присъдите, Мая пак ще излезе и ще каже-ама аз не исках ама ме накараха.По същия начин както предложи Пеевски.
30
18
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ревизия, забрана и лустрация за герб калинките. А Борисов следствен и при бай Ставри.Не трбва да позволим на герб да им се размине, както се размина партията им майка - БКП.ПП. Да не забравяме, че тогаз атлантиците Соломон Паси и Александър Йорданов спасиха БКП от разпад и лустрация и че със сигурност сега ще се намери някое мекере да се опита да свърши същата мръсотия.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори няма да спасят страната. Остава само революция. Всички от съд МВР до партии са се окопали и не пускат кокала.
28
2
 
11
 
! Отговори
Представям си преди 1 месец
Сенатска комисия за корупция в Щатите.Влиза фермер и обявява-съседът ми ме тормози защото е близък с властта.председателят на комисията се обръща към останалите и заявява ето получихме доказателства за корупция, закриваме комисията.Понеже един там даваше пример с Щатите.
27
27
 
12
 
! Отговори
До преди 1 месец
Мая давай с пълна сила.мачкай,мачкай мачкай като танк.
26
25
 
16
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 месец
Герп е позор за всички нас, че ги търпяхме! Срам!
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е да има такава комисия. Не е добре да се концентрира само върху управлението на Борисов. Само не ме убеждавайте, че пирамидите, фалиралите банки, 1 долар = 3000 лв са по-малки престъпления, но всичко това някак много деликатно се подминава с мълчание. Като се прави ревизия, нека да е на всички правителстав от 1989 до сега
24
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези новоизлюпени политолози и социолози?Каква е тази дума,,позорище"?На полето ли взехте дипломи?
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези новоизлюпени политолози и социолози?Каква е тази дума,,позорище"?На полето ли взехте дипломи?