Политолози: Масовите рокади са нормални, но прозрачността е ключова

Коментар на Георги Киряков и Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR
20 май 2021 09:23, Анисия Иванова
96

Служебното правителство смени всички 24-ма областни управители. Освободен от поста директор на СДВР бе и Георги Хаджиев. Най-вероятно ще има още смени по върховете на МВР, посочи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Нормална политическа практика е да се сменят основни фигури в държавното управление. Администрация, назначавана на различни принципи от прозрачността, е по-вероятно да пречи на провеждането на каквито и да било избори. Представете си ситуация, в която не бъде сменен никой. Веднага служебното правителство ще бъде обвинено, че подпомага ГЕРБ за следващите избори и връщането на Борисов на власт", заяви политологът Георги Киряков в "България сутрин".

Още по темата

"Това служебно правителство има два месеца. Ако се чуди една седмица кой и дали трябва да бъде сменен, часовникът работи срещу него. Тук обаче остава нещо недоизказано. Повечето сменени хора са политически назначения. Тези хора били ли са ключови в практики, които обществото не приема за нормални? Ще бъдат ли изведени съмнения как са организирали предните избори?", коментира политологът Христо Панчугов.

По думите му проблемът е поредната политизация и хвърлянето на димна завеса. Прозрачността е ключът към следващите избори. Въпросът е дали ще може да се възстанови усещането на гражданите, че процесът е нормален и демократичен. Ако това е началото на една позитивна промяна, всичко, което се случва, е добро, смята той.

"Наистина прозрачността е ключова. Понеже няма парламент в момента, министрите се отчитат пред обществото през медиите. Това ще доведе до предвидимост", съгласи се Киряков.

"Вече има говорител на Министерския съвет, какъвто не е имало повече от 10 години. Всеки ден премиерът, министрите и президентът са пред камерите и микрофоните. Нещо, което също не се беше случвало. По-добре е да виждаме това, с грешките им, отколкото предишното нещо - неясни договорки и свързаности. Видя се и в МВР, че не става въпрос за професионализъм, а за лоялност и зависимости", подчерта той.

Киряков е на мнение, че смяната на областните управители е част от осигуряването на честни избори.

А Панчугов посочи, че политиците ще трябва да вземат инициативата и да видим много повече политически разказ. Според него политиците рискуват да се изправят пред парламент, който ще произведе същия резултат като 45-ото НС.

"Време е да започнат разказ как ще изглежда новият политически модел. Важно е българското общество да го знае сега (преди изборите - бел. ред.)", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Правителството има изключително сложна задача - да осигури изцяло машинен вот в конкретен вид секции. Който иска да гласува - ще намери начин да гласува. Това обаче ще удължи времето за провеждане на гласуването. Ако го сметнете по 3-4 минути за по-възрастните избиратели и го пренесете върху 800 човека в секция, ще видите, че ще отнема около 40 часа, за да минат всички", обясни политологът.

Киряков пък отбеляза, че по-скоро вижда консолидация в БСП, отколкото разцепление. Лявото крило, което се създава там, е в рамките на БСП и цели да върне БСП в коловоза на вътрешния диалог, смята той.

"Чувам от техните среди, че са си взели поука от резултатите и ще излязат с по-различен образ на следващите избори", каза Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До бай Иванхората си ги избраха. повечето пъти така се случва, когато не позволиш на "добронадеждните" да крадат колкото си искат. вариант Б е всички вкупом наистина да са се оляли, и задкулисно от чуждите служби да са пуснати хора, които са с директни инструкции за да закърпят нещо, за което даже не се е чуло по медиите. за това назначенията са "странни и безумни" за непредубедения зрител. на слави масовката във вариант Б е точно масовка.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази БСП активност не е на хубаво за България
39
5
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Хахаха....това за контрабандата че е намал1ла...от Бойко ли хо знаеш? Хаха..рибки
38
7
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Оо...а банкянската мутра много добре се справяше, така ли?Че сега да чистим 5години всички мутри назначени в службите?
37
3
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Това ли ти спуснаха днес да пишеш по форумите?
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яка Мъгла е паднала над България Нинова Радев Мая Христо Иванов и слави забъркаха кашата
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си спомним изборите по комунистическо време. 99,9% за БКП ! Нещо такова ще се получи и сега. С тия смени които се правят целят точно това.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия политолози, много са си повярвали напоследък. Промотират ги по всякакви телевизии, вместо да дават нещо смислено и им се вдигнало самочуствието, че са важни. Реално на никого не му дреме за философските им "разсъждения".
33
3
 
20
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
На 11 Юли да спрем настъплението на Хунтата.Да не позволяваме да бъде унищожена Демокрацията.
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е нормално всички да се сменят.А защо ревахте,когато ГЕРБ ги сменяше?На ГЕРБ били калинки,а тези парашутисти какви са? Специалисти по фалиране на държава! Хахаха
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За шеф на митниците са назначили същият кадър, който беше при Орешарски. Тогава контрабандата беше 30%.. Сега е 3%.Разликата ше бъде платена от всички нас, вкл и от тези, които са гладувалу за това правителство.
30
3
 
18
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
Пътуваме към мрачните години на милиционерщината.Рашковци- " Вари ги,печи ги, все картофи" Това е образа на комуниста.С терор по силов начин обсебване на властта и хазната!
29
3
 
18
 
! Отговори
масовите преди 2 години
рокади не са нормални. Щаха да са нормални ако имаме "нормално" избрано правителство, не служебен кабинет. Това което става сега е разчистване на сметки. И интегриране на съмнителни елементи подчинени на фигуранта, дубайския престъпник и олигарсите като прокопиеф, подсъдимите баноф василиеф и рушките служби
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лява прозрачност! Такива при, която нито ти сендав обяснение, нито ти се иска мнението! Ляв живот, с леви лидери, води до левашка държавност! Настоящата смята на който и да е по етажите, е непрозрачна и обоснована - няма обвинения, няма подозрения, няма обяснения - само крити намерения за окупация!
27
0
 
0
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До Анонименмихайловградската не е разглобявана, свери си часовника.
26
1
 
8
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
преди години, некви хора опищаха орталъка, че митко пайнера ще се мести в "младост". сега, същите вкараха в парламента слаби трифонов и бандата . смешно, нали?
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сглобяват трибуните,от които червените *** ще ни гледат от високо,когато по списък и строй ще скандираме " Да живее БКП...."
24
2
 
9
 
! Отговори
Ех преди 2 години
И пак гледаме стария филм в който са наредени "Роднина, милиционер, роднина, милиционер..."
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 "Със стари кримки как ще строим правова държава хич не мие ясно" Е, как, ще строим "правова" държава като Русия на Путин. Там всичко е законно: Путин си гласува закон, че не могат да го преследват за реални престъпления. Тук комунистите ще си гласуват закони, които ги правят недосегаеми. Щом българите си помислиха, че демокрацията е даденост и могат да гледат.
22
1
 
8
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
"съвременните български бизнесмени" се опитаха да дават тон за песен на чуждите служби и ЕС, и получиха безкръвен военен преврат. останалото е плява за по медиите.