Политолози: Масовите рокади са нормални, но прозрачността е ключова

Коментар на Георги Киряков и Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR
20 май 2021 09:23, Анисия Иванова
96

Служебното правителство смени всички 24-ма областни управители. Освободен от поста директор на СДВР бе и Георги Хаджиев. Най-вероятно ще има още смени по върховете на МВР, посочи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Нормална политическа практика е да се сменят основни фигури в държавното управление. Администрация, назначавана на различни принципи от прозрачността, е по-вероятно да пречи на провеждането на каквито и да било избори. Представете си ситуация, в която не бъде сменен никой. Веднага служебното правителство ще бъде обвинено, че подпомага ГЕРБ за следващите избори и връщането на Борисов на власт", заяви политологът Георги Киряков в "България сутрин".

Още по темата

"Това служебно правителство има два месеца. Ако се чуди една седмица кой и дали трябва да бъде сменен, часовникът работи срещу него. Тук обаче остава нещо недоизказано. Повечето сменени хора са политически назначения. Тези хора били ли са ключови в практики, които обществото не приема за нормални? Ще бъдат ли изведени съмнения как са организирали предните избори?", коментира политологът Христо Панчугов.

По думите му проблемът е поредната политизация и хвърлянето на димна завеса. Прозрачността е ключът към следващите избори. Въпросът е дали ще може да се възстанови усещането на гражданите, че процесът е нормален и демократичен. Ако това е началото на една позитивна промяна, всичко, което се случва, е добро, смята той.

"Наистина прозрачността е ключова. Понеже няма парламент в момента, министрите се отчитат пред обществото през медиите. Това ще доведе до предвидимост", съгласи се Киряков.

"Вече има говорител на Министерския съвет, какъвто не е имало повече от 10 години. Всеки ден премиерът, министрите и президентът са пред камерите и микрофоните. Нещо, което също не се беше случвало. По-добре е да виждаме това, с грешките им, отколкото предишното нещо - неясни договорки и свързаности. Видя се и в МВР, че не става въпрос за професионализъм, а за лоялност и зависимости", подчерта той.

Киряков е на мнение, че смяната на областните управители е част от осигуряването на честни избори.

А Панчугов посочи, че политиците ще трябва да вземат инициативата и да видим много повече политически разказ. Според него политиците рискуват да се изправят пред парламент, който ще произведе същия резултат като 45-ото НС.

"Време е да започнат разказ как ще изглежда новият политически модел. Важно е българското общество да го знае сега (преди изборите - бел. ред.)", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Правителството има изключително сложна задача - да осигури изцяло машинен вот в конкретен вид секции. Който иска да гласува - ще намери начин да гласува. Това обаче ще удължи времето за провеждане на гласуването. Ако го сметнете по 3-4 минути за по-възрастните избиратели и го пренесете върху 800 човека в секция, ще видите, че ще отнема около 40 часа, за да минат всички", обясни политологът.

Киряков пък отбеляза, че по-скоро вижда консолидация в БСП, отколкото разцепление. Лявото крило, което се създава там, е в рамките на БСП и цели да върне БСП в коловоза на вътрешния диалог, смята той.

"Чувам от техните среди, че са си взели поука от резултатите и ще излязат с по-различен образ на следващите избори", каза Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
10
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До 1няма бивши (двойни) агенти. в момента се назначават хората от службите. това е позата "стига сте си играли на демократична българия"
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със стари кримки как ще строим правова държава хич не мие ясно
19
1
 
15
 
! Отговори
Тоягов преди 2 години
Да изчагъртаме комунистите,които влязоха във властта през задният вход,лустрация!
18
1
 
10
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До бай Иванняма да е точно съдебната система. исковете ще са в страсбург. и за тия, дето ще им върже да ги възстановят на служба, масрафа ше го платиме аз и ти. можеше да го изиграят доста по умно, но не може да очакваш от някой, дето дядо му е гърмял мандри да бере кашкавал, да не играе ганкиното.
17
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
В момента се назначават ИЗКЛЮЧИТЕЛНО "бивши" военни, и от службите, и "бивши" уволнявани заради редица нарушения по служба и доказано корумпирани лица: не само, че това не е борба с корупцията, както лъже Радев, но и е пълзящ държавен преврат с помощта на силовите служби. Ако българите не излязат да протестират скоро - чакайте ситуация като в Унгария СЪВСЕМ СКОРО. Умните вече си изнасят активите извън България и тези които могат, вземат гражданство в европейска държава. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.
16
1
 
13
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ВАСИЛ БОЖКОВ- РЕДИ ФИГУРИТЕ В МОМЕНТА - ДА ВИ Е 4ЕСТИТО !!!!!!!!!!!!!
15
8
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
масовите рокади са полезни, че местните феодали по прованса да се почувстват малко смъртни. 30 години спокойствие доведоха до ново поколение повервали си по села и паланки, които е редно да им се пусне от горе, кой дава леба и сиренето
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промени има навсякъде, но никой не пипа комисията по хазарта
13
2
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
Комунистически преврат. Съдебната система ще се затрупа с искови дела за незаконно уволнение на длъжностни лица.Добре ще е тия дела да се разглеждат бързо с оглед ние данъкопкатците да не плащаме милиони обезщетения за болшевишките своевокия!
12
2
 
14
 
! Отговори
Смешко преди 2 години
ДА СЕ ВЪРНЕ ЖАН- ЗА ДА ИМА ПАК ПРАЗЕН ТИГАН !!!!!!! ДА НЯМА ЯИЦА !!!! ДА НЯМА ХЛЯБ !!! ДА НЯМА,НЯМА НИЩО, НИЩО- ТОВА ВИ СЕ ПОЛАГА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
6
 
5
 
! Отговори
христо христов преди 2 години
ДА аз ХР.ХР. съм за затвора и за това. искам изчегъркване наГЕРБ че ако се върнат отива в Бургаския. затвор.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да има промени, но е добре да се назначават ерудити, а не пенсионирани военни, полицаи, пожарникари, хора от службите и други подобни нелустрирани индивиди
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждаме хора на Васил Божков навсякъде в това правителство. Това е правителство на подмяната на вота на хората.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прозразчност няма: коуминстите правят каквото си искат и говорят каквото си искат, но нищо от това не е синхронизирано с факти или дневния ред на обществото. Тия, които уж трябвало да работят "за хората", всъщност в момента работят за себе си и господарите си в Москва. Българското общество никой не го пита, нито нещо се прави с доказателства защо.
7
2
 
14
 
! Отговори
Net преди 2 години
До тролчето което е сложило минус - не ти харесва, че казвам да се провери, че човек отстраняван няколко пъти от поста заради ощетяване на бюджета с милиони, замесен в контрабанда на амфетамини е "новото" лици на "новата" власт на външна митница на ЕС ли бе?!?! Стадо заслепено!!!
6
2
 
16
 
! Отговори
4epa преди 2 години
КАКВИ ПРОМЕНИ ТОВА Е ПРЕВРАТ- ТАКА СА КАЗВАЛИ И ЗА НАРОДНИЯ СЪД !!!!!!! ПРЕВРАТ Е ЗАЩОТО НЕ СА СПЕ4ЕЛИЛИ ИЗБОРИ - СЛ. ПРАВИТЕЛСТВО Е ЕДНОДНЕВКА !!!!!!!!
5
3
 
23
 
! Отговори
Net преди 2 години
Вижте кой е новия шеф на митница Свиленград и ще ви стане ясно каква е "промяната" и каква "прозрачността"
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебно правителство с мандат за организиране на избори, не е нормално да действа такаЗа какъвто и да е акт по смяна да длъжностни лица в държавата, следва да има сериозно основание.Това което се случва е тежък прецедент и той ще има развитие. Съдебни дела, обезщетения и пр. И държавата ще плати цената, т. е. всички ние. И това е за 5 минутна слава на не реализирали се политици.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рокади не е нужно, а премахване на играта шах, и замества ето и с AI. Шах ще играете на морето, с народа играете срещу себе си!
2
8
 
5
 
! Отговори
к1 преди 2 години
То пък защото предното правителство постоянно се отчиташе пред парламента и имаше прозрачност. Хайде да говорим сериозно и аргументирано.