Радев: Чужди армии не могат да излагат на риск живота на българите

Президентът коментира случилото се в цех в Чешнегирево
31 май 2021 12:47, Петя Славова
305
Радев: Чужди армии не могат да излагат на риск живота на българите
Снимка: Пресслужба, Президентство

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия.

Още по темата

Така коментира случилото се в  цеха в Чешхегирево президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.

Държавният глава очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения. "Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани", подчерта още държавният глава.

Министърът на отбраната Георги Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив.

Министърът на отбраната подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни "изключително неприятни и смущаващи недоразумения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
1
 
! Отговори
Технократите преди 2 години
Ми се фукат с някакви работи и правят мръсни номера да докапат пари от нищото да си финансират техните работи ... Ама езък, че Стив Джобс е мъртъв щеше да ви каже някой работи - кое по-важно технологията или човека - кое е по-важно да развиваш човека или да развиваш технологиите? Да сринеш една образователна система само за да свиеш едни пари няма ти го простим. В смисъл тя системата си имаше нужда от реформа ама не от крадливата ви реформа. BEAT THAT MOTHERFUCKERS!!!
167
0
 
1
 
! Отговори
В гугъл линка! преди 2 години
До А нашта? Може ли?И гледайте...
166
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми се иска Ивайло, Трифон, Тошко африкански и техният диван войвода мишока да скъсат в ефир снимката на този....... Ама нямада стане
165
0
 
0
 
! Отговори
Смейте се ... преди 2 години
Обаче най-големият майтап е, че колкото и просто да е това устройство то е нов метод за ускорение в открития космос - епохално откритие - а по-смешното е, че работи, а най-смешното е, че е бегач на дълги разстояния и то бърз!
164
0
 
5
 
! Отговори
Това не е важно преди 2 години
До Да уточнимВажното е, че очевидно отиват да отбият номера и не са подготвени дори какви постройки има в радиус от 500 метра... Това, обаче си е работата на ръководителите им. И няма как да не са инструктирани и да стане така. Нямат мерак. Не им се занимава. И може да станат белИ, а това са професионални американски войници с бойно оръжие. Не идеалисти.В същото време игрите на airsoft в САЩ и други западни държави изглеждат доста по-стегнати от ученията у нас.
163
0
 
0
 
! Отговори
Смейте се ... преди 2 години
Смейте се на космическата бълха - какво беше казал Ганди - първо ти се смеят, после те обиждат, после се биеш с тях и после печелиш. Създадох най-доброто от себе си - автономен енергиен кръвопиец - който използва цялата енергия, която да може да докопа за движение в една посока. Не изисква вътрешен източник на енергия - затова го нарекох бълха. Фарадей и Тесла все си мислеха, че за електростатиката и триенето трябва да има и друго приложение, но не си мислеха, че ще е в космоса.
162
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятел ...много филми гладаш,бивш военен съм,без заповед няма как да влезеш ей така в тая фабрика
161
1
 
7
 
! Отговори
реални боеприпаси? преди 2 години
До Анонимен 178: Не са използвали реални боеприпаси? Дали тези, към които са насочили автоматите са го знаели?
160
3
 
10
 
! Отговори
Да уточним преди 2 години
Тази военна част на САЩ чужди войски ли са или наши? Ако са наши, защо се извиняват от посолството на САЩ. И кой е отговорен за това, че те не са знаели, че влизат на територията на частна фирма?
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че се покаже ли посланичката да каже едно изречение )
158
4
 
13
 
! Отговори
Отлагай и живей преди 2 години
За Радев втори мандат е въпрос на живот и смърт. Спомняме си че Луканов го пет години след като подаде оставка. Така удължава с пет години.
157
8
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
До да хвърчат пагони: Да не би Радев да е свалил този МиГ29 а ние да не знаем? И друг път съм писал, че тролването по гербаджийски опорни точки води то тотално о'глупяване.
156
11
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Брей, Фигуранта по този въпрос колко бързи взе мнение, а за съветските шпиони и до ден днешен мълчи като пукел. Какво ли пък да осъди действията им. Нали после Господаря му Джуджанка ще му бие кюпове зад врата :)))
155
15
 
16
 
! Отговори
да хвърчат пагони преди 2 години
Трябва да хвърчат пагони за саботажа. Не както 2012 г когато Ген Радев беше отговорен за падането на МиГ29 и 180 милиона народна пара отидоха в небитието. Тогава Ген Аню Ангелов се застъпи за виновния и после ни го направиха президент.
154
3
 
7
 
! Отговори
А нашта? Може ли? преди 2 години
Иначе, добре че е учение и тия ходят като на излет, а не във военна зона. Ако в този цех имаше и един въоръжен ловец - майко мила!Какви са тия учения? Имате какво да научите и от един клуб по пейнтбол или еърсофт в България. Там при такова "превземане" на сграда щяха да са извън играта всичките "агресори".Скандалното било, че объркали сградата. Не. Скандалното е, че те се разхождат и отбиват номера. Не им дреме. Вижте западни клубове по еърсофт:https://youtube/watch?v=OXHGZ7RihmU
153
10
 
17
 
! Отговори
АЙДЕ РАДЕВ ,ХА,ХААА. преди 2 години
ХОДИ ДА ПРОТЕСТИРАШ , ЛИЧНО ПРЕД ПОСОЛСТВОТО НА САЩ!!!!!!!!!!!!! НЕ ПРАЩАЙ , ВЪШЛИВИТЕ СИ ПРОТЕСТЪРИ----ОТИДИ ПРЕД ПОСОЛСТВОТО С ВДИГНАТО ЮМРУЧЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА .....НАЛИ СИ "МЪЖ" И ЧЛЕН НА БКП/БСП --ДЕЛЕГАТ ОТ 14-КОНГРЕС НА ЖИВКОВ!!!?????!.....ДАВАЙ НЕГОДНИКО...!!!
152
11
 
16
 
! Отговори
АЙДЕ РАДЕВ...! преди 2 години
НАПИШИ НОТА И ПРОТЕСТ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ , ЗА СЛУЧАЯ !!!! СТИСКА ЛИ ТИ , БЕ НЕКАДЪРНИКО....??! ИСКАМЕ ДА ВИДИМ ---КАК ЩЕ ПРОТЕСТИРАШ ПРЕД ПОСЛАННИКА НА САЩ , РАДЕВ!!!!!!!!!!! ........АЙДЕ , ДА ТЕ ВИДИМЕ , АКО ИМАШ ТОПКИ !???
151
12
 
19
 
! Отговори
"ЧУЖДИ ВОЙСКИ & преди 2 години
ХА,ХА,ХАААААААА......А, ФИГУРАНТЕ ИЗПУСНА ЛИ СИ НЕРВИЧКИТЕ , КО ПЕЛЕНЦЕ , ПРОДАЖНО РУСКО...??!ЗНАЧИ ВОЙСКИТЕ НА САЩ И НАТО ....СА ТИ "ЧУЖДИ ВОЙСКИ" ..А? ТИ "БРАТСКИТЕ РУСКИ ЛАЙ"""АРИ " ЛИ ЧАКАШ БЕ ПРЕДАТЕЛ ДОЛЕН...??! ЧАКАШ , НОВИТЕ НИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОРОБИТЕЛИ , А ??!
150
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо, Дядооо, кой ще ни освободи ...? Дядо Иван ще ни освободи, внучето ми ..... Дядо Иван, никога не е оставал Магарето във калта !!!!
149
13
 
11
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Нахлуването на въоръжени американски военни в частен цех в село Чешнегирово става на 11-ти май 2021 г., т.е. в последния ден на управлението на третия кабинет с министър-председател ген. Бойко Борисов. Министър на отбраната в този кабинет е Красимир Каракачанов. На фона на изявлението на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Република България, прави впечатление липсата на оценка както на експремиера Борисов, така и на Каракачанов, за инцидент настъпил по време на тяхното управление.