Радев: Чужди армии не могат да излагат на риск живота на българите

Президентът коментира случилото се в цех в Чешнегирево
31 май 2021 12:47, Петя Славова
305
Радев: Чужди армии не могат да излагат на риск живота на българите
Снимка: Пресслужба, Президентство

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия.

Още по темата

Така коментира случилото се в  цеха в Чешхегирево президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.

Държавният глава очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения. "Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани", подчерта още държавният глава.

Министърът на отбраната Георги Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив.

Министърът на отбраната подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни "изключително неприятни и смущаващи недоразумения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
10
 
16
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Лукойл като прокси на руската държава поддържат военна база на Росенец от години. Български власти там няма! Охраната е руска, вноса и износа на стоки не се коктролира от българската държава. Ако искат могат да вкарат оръжие, ако искат могат да вкарат наркотици, никой няма да разбере. Да сте чули Радев да споменава нещо? Но за някаква незначителна грешка на учение на НАТО се вдигна шум до небесата. ХАйде у лево бе ... руски ***.
127
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не е нападнала никой.Винаги се е отбранявала ,и с право..
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКАМутри Вън
125
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
122 За това е виновен военният министър, който не е направил нужното, съвместните учения, по линия на НАТО, да бъдат по-добре организирани, с точно маркиране на съседни обекти и.н.т. С една дума, ГАФ, на военното министерство и Радев, като главнокомандуващ.
124
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е случайно или грешка. Американците си препикават колонията . Казват временното правителство е в нашите ръце и не можете да ни изгоните. В такива действия никога няма нищо случайно. Демонстрация на сила .
123
9
 
24
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ВИЕ ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТЕ НА ГУМЕНИЯ ПЕЧАТ РАДЕФ ЧЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ! ШМЕКЕР Е ТОЙ ШМЕКЕР !!
122
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
А днес при американското парнтьорство България под чие разпореждане е. или България е независима държава?
121
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
141 Знаеше, но от Кремъл му написаха сценарий, да го из озползва в кампанията си за втори мандат и да сататизира НАТО
120
1
 
2
 
! Отговори
светозарчо преди 2 години
До Светозаркое му е бойното бе човече,там само панделки ,оди и виж
119
7
 
24
 
! Отговори
Учителя преди 2 години
До АнонименПо повод на това, че за 45 години руски войник не бил стъпвал в България:Абе ей *** - 600 000 съветски войници са хрантутници в България до началото на 1948 година - крадат, убиват и изнасилват. Даже дъртия комунист Георги Димитров се оплаква от тях на Сталин...
118
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
137 Хайде, хайде, българи, като отидат за първи път, в САЩ, асансьора не знаят, да си пуснат. Американските са тук за първи път, на учение, нормално е, да се объркат, още повече, ако нашите не са ги информирали, кой обект, какъв е. Откъде да знаят? Автоматите са имали предпазители. Това е учение. Вина има нашето началство, за лошата организация.
117
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев две седмици не знаеше ли затова, преди да излезе в медиите.Това нещо се е случило в средата на месеца и две седмици пълна тишина.Военния министър защо още не е уволнен.Това ли е прозрачност в управлението...
116
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
133 Не знаеш ли, какво е учение ***, българските военни и министъра на отбраната, както и недоразумението Гумен Радев, са били длъжни, да маркират обектите наоколо, кои са за учението и кои, не. Войниците са провеждали учение, в което влиза обезопосяване на обекти. Едва ли, от военното министерство, не са знаели това, тъй като учението е СЪВМЕСТНО. Не са го направили, защото са заети с антигерб кампанията и тази, за втория мандат на фигуранта
115
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голем смех.Тия говедари едно учение не могат да проведат като хората,тръгнали на Русия да се репчат.Страхливците са разбрали,че в тая сграда има десетина безпомощни лелки и се направили на мъже.Добре че наоколо не са били двамата братя от село Коиловци,че след френските,сега щяха да окачат на коланите си и американски скалпове.
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП БСП умряло пиле да Хвърчи Отлитате заедно с помшниците
113
13
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
От мухата направиха слон. А и на този цех не му е мястото в района на бойно поделение.
112
2
 
5
 
! Отговори
Хаахх преди 2 години
Всеки който е служил знае че воиника изпълнява заповеди.Това си е целта .Следващите на мушката са Европеиския съюз.Плана за сега им работи благодарение на всякакви предатели тем подобни лицеммери.
111
4
 
8
 
! Отговори
БАБИКЯН чета преди 2 години
групата на ФейкНюз е на своето работно място, да могат да си вземат копейките и да идат да пият по бира след като приключи троленето, за това малко по преповтарят и карат по лесното... а знаят, че всъщност след изборите сега идват нови заедно с президентските, аСАЩ и НАТО няма да позволат да се разпореждат решетниковци
110
4
 
8
 
! Отговори
men преди 2 години
а сега нямаме икономика и армия и цялата държава се контролира от американската посланничка която не се срами да ходи да си ги наглежда палетата. отврат. тогава бяхме 9 милиона сега сме 5. 3 милиона пенсии, 1 милион манготайци и останалото хора на възраст 45/60 за които е късно да заминват и не говорят език.
109
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
126 СССР не е имало нужда, да окупира с войски, България, защото цялата ни държава е била зависима от Съветите. Българската армия е била на разположение, директно, на Москва. Руснаците казваха за нас," Курошка не птица и България не заграница", което ще рече, Кокошката не е птица и България не е чужбина. България бе без суверенитет, защото вътрешната и външната й политика, армията, икономиката, се командва а от Кремъл.