ЦИК: Ако сте на почивка до границата, идете в чужбина да гласувате

Матева: Взети са мерки в случай на тенденциозно забавяне на вота
25 юни 2021 11:12, Елка Василева
23
ЦИК: Ако сте на почивка до границата, идете в чужбина да гласувате
Снимка: архив, БГНЕС

„След 2009 година българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат регистриран такъв, различен от постоянния им адрес. Винаги по време на избори е имало препоръки от наша страна, ако се намират в близост до граничен район, да отидат в чужбина и да гласуват”.

Това заяви пред Нова тв Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, по повод казуса, че българите, които са на почивка в чужбина, ще могат да упражнят по-лесно правото си на глас, отколкото тези, които са във ваканция в страната.

Още по темата

По думите й има необходимост от промяна в закона. „Ако желаещите да гласуват на изборите, но са на почивка по същото време, трябва до утре да подадат заявления на съответното място, на което ще пребивават към 11 юли”, подчерта тя.

По отношение на очаквани саботажи в деня на вота, а именно умишлено забавяне на гласуването, тя посочи, че: „Има вече указания, в случай че има тенденциозно забавяне от някои избиратели на гласуването. Ако с машината не се правят поне пет минути някакви действия по гласуването, тя ще спира”, уточни Матева.

 


23
Още от Политика
Ще се справят ли с машинното гласуване в Благоевград?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
" очаквани саботажи в деня на вота, а именно умишлено забавяне на гласуването" . Тази г-жа Матева какъв език използва ? От времето на партизанската борба. Какъв САБОТАЖ ви е в главите? Я, се спрете вече. Разбира се, че ще се забавят възрастните хора. Ще се забавят и *** и баща ти г-жо Матева.
22
0
 
1
 
! Отговори
един преди 4 седмици
Като прочетох заглавието се сетих за един виц дето човек с прорезна рана влиза в поликлиника, влиза в първия видян кабинет и вика: Докторе бързо направи нещо, че ми изтича кръвта.Доктора го погледнал, погледнал часовника и казал - аз съм до 17 часа, а сега е 17,10 ч. и вече не приемам. Замислил се за кратко и бръкнал с пръст в окото на влезлия, който се запревивал от болка, а доктора казал:Отивай в съседния кабинет при очния лекар. Той работи до 17,30.
21
1
 
5
 
! Отговори
Гумен Смрадеф преди 4 седмици
Ще се гласува задължително, ако саботирате гласуването, то тогава Меди Доган ще гласува вместо Вас. Той знае за кого и може да гласува даже и от Луната.
20
4
 
0
 
! Отговори
Минко Стефанов преди 4 седмици
До На какво е?След като знаеш къде ще почиваш си попълваш адресна регистрация по настоящ адрес и готово. Не си чел кодекса, но се изказваш. С такива "кавали" дето мислят като теб, няма да се оправим. Оня с джипа, магистралите, язовирите, формите и др. подобни схеми за крадене, крадене, крадене - да не би да е по добър кандидат?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това на кратко значи: "Нямате право да гласувате". Спмням си когато СДС въведе това правило 2009, отивам със страия си зелен паспорт да гласувам като судент в Студ. Град и те казват "Нямаш право да гласуваш". Оттогава поне 20г. не съм гласувал защото нямах насточщ адрес а по постоянен нямаше как. Сега пак нямам право да гласувам, сори!
18
0
 
5
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 4 седмици
Калинките на Радев ще омажат всичко, с което се захванат. най интересен ми е говорителят Цветозар Томов, който влезе в ЦИК през 2014 година от квотата на ГЕРБ, но миналата година се осъзна и стана първи демократ-жълтопаветник. . Което разбира се му гарантира още един мандат м ЦИК. Тя е постоянна и заплатата си върви независимо, че избори може и да няма!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Саботаж" - е, няма как, саботаж ИМА още от 1921 г. с копейките от Кремъл, нали така си спретнахте и БКП-то, и шмайзерите, и мандрите, и реваншизма! Червената армия беше на Дунава, в мегаломанските комунистически "мемориали" и в жестоката ПРОПАГАНДА (промиване на мозъците с тошовизъм и чалга), а сега мизерията се връща с юмручко-комуно-чалгата в мрежата на преплакнатите безмозъчета. научиха ви НЕ да учите и работите, а да ПРОПАГАНДИРАТЕ въпреки цялата ви простащина. Да живеем НИЕ, трольовците!
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво означава "да не правят поне пет минути някакви действия по гласуването" ? Ами някой може просто да се разхожда по менютата 2 часа. Съгласен съм...не съм съгласен...и..т.н.Трябва aко не завърши гласуването за пет минути и out.
15
1
 
16
 
! Отговори
ПРОВАЛ ПРОВАЛ ПРОВАЛ преди 4 седмици
ЦИК НА РАДЕВАТА ХУНТА ЛИШИ БГ ГРАЖДАНИ ОТ КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА- ПОЗОР!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не благодаря , няма да гласувам.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трета година сме за две седмици в селска къща на Авдира (край о-в Тасос) и не виждам защо трябва да си отлагам почивката и да се прибирам в София заради нарцисизма на грРумьо Решетников - за когото и да гласувам или НЕ гласувам, все печели Мун...чо (наплашеният кремълчо, маскиран под трите си "партийки на протеста"). Чалга-юмручковците шЪ сЪ спраи'те и БЕЗ нас!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никъде в Конституцията не е записано фиксирано време за гласуване. Всякакви ограничения по време са противоконституционни!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Призовавам българите да емигрират в Турция за да гласуват по-лесно - гласуваш за "и т.н." , получаваш Тошко Африкански с фес и петолъчка !
10
2
 
13
 
! Отговори
Тези пет минути преди 4 седмици
дето ги дават на човек за гласуване как ги определиха? Според времето, което му отне на Радев ли? И после ако си започнал да гласуваш как ще спреш? Някой ще дойде ли да те провери за кого гласуваш? Гласът ти валиден ли ще е или не? Ако машината спре след 5 минути пак ли трябва да започнеш от начало или трябва да продължиш от където си стигнал? Колко пъти можеш да го правиш? Егати простотията.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Излиза, че българите живеещи в България не трябва да ходят на почивка, или да отидат чак в чужбина, за да гласуват,кой да ги управлява! Абсолютна дискриминация към населението на държавата, създадоха невежите новодепутати от ИТН и мутрите на Мая!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хора, защо изобщо се косите за участието си в изборите? Гласували-негласували, за когото и да гласувате, ВИНАГИ печелите с кремълския коМУНЬОизъм! Хайде наслука, поне още десетина години горчива немотия за сметка на блага ПРОПАГАНДА не ни мърдат - да жЮвеЙ юмручко-чалгата!
7
0
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 седмици
Човек квото сам си направи и господ не може
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма по голяма идиотщина на света.Аз който имам планиран отпуск от началото на годината и няма как да променя не мога да гласувам в собсвената си страна,но за сметка на това турците който не са си идвали от 30-40 години и не знаят български, ще гласуват свободно от повече секции благодарение на "умниците" от партийте на "новия ред".
5
0
 
18
 
! Отговори
На какво е? преди 4 седмици
Тези хора на какво са? Значи ако съм на море в Бургас, да отскоча до една Турция да гласувам за български депутати? Ние сме виновни. След като с нашите пари ще разкарват прескъпи машини по анадолските чукари, сега ни казаха в прав текст да заминаваме за там. Аз за ташшак на амуджите няма да ставам, заради едни сватбарски музиканти, на които им скимна да променят неща, от които нямат хал хабер.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мда, ще си прекъснат почивката да минат пррз граноца за да гласуват. ахахах Веднага повярвах, че има толкова луди хора!