Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността

Очакваме над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в бюджета
22 юли 2021 12:55, Петя Славова
168
Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година. Срещу тези приходи в актуализацията планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване.

Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев, който по-късно днес ще представи проект за актуализация на бюджета, предаде БГНЕС.

Финансовият министър съобщи още, че за президентските избори през октомври, в проектобюджета за актуализация е предвиден най-скъпият сценарий за избори в два тура, плюс избори две в едно.

Има повишаване на вноската за Европейския съюз заради Брекзит. И има около 200 млн. лв. за други разходи, каза още Василев.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври, тъй като чисто технически няма как да се случи преизчисляването от 1 септември, тогава са заложени 50 лева, които се изплащат. Василев обясни, че коефициентът за стаж се вдига от 1.2 на 1.35.

Още по темата

Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. и освен това се слага социална надбавка за пенсионери под линията на бедността. Тя се изчислява на база линията на бедност, която към момента е 369 лв.

С всички тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност, заяви Асен Василев и уточни, че в момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност.

Ако този пакет, така както е предложен, бъде приет, ние не би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, подчерта министърът.

Максималният осигурителен праг, и размерът на максималният размер на пенсиите обаче остава като въпрос пред редовен кабинет, стана ясно от думите на Василев.

Той увери, че в актуализацията няма нито промяна на прагове, нито на данъци.

Василев каза, че актуализацията е била представена на пет от парламентарно представените партии, като ДПС не са поискали предварително да се запознаят с проекта.

Финансовият министър каза, че увеличените пенсии няма да лишат възрастните от възможността да получат енергийни помощи и добави, че размерът на помощите дори е увеличен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
1
 
! Отговори
Хасан Фасилеф преди 2 години
обещания са бизплатни, нал тъй брадчет. както и образованието у харвартя. за наши оря де. каже сега асанчо на го си синковец и кой плати тюишънчиту. а пенсиите знаем как ще ги изкарате от бедноста и ще ги пратите на оня свят - с ваксинки. ама те повечето от българските пенсии / кучета, ни грип, ни корона ни ваксина ги лови. и ко ши праим сега. глад иде асанчо глад, кажи как подготвяте дъравата за това което иде. китайците изкупуват де що има за ядене, събират резерви. ти асанчо кажи ко праиш бате
122
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Безплатно обещание.
121
2
 
5
 
! Отговори
Ето ви още пари2.. преди 2 години
Ето ви още пари: 5) разрешете на малък бизнес да работи срещу годишна такса "занаят", без касови апарати; 6) защитете среден бизнес с държавни субсидии - особенно производството; 7)мотивирайте големите вериги да продават поне 40% български продукти; 8) намалете бумащина и държавни служители с електронни услуги.. И ще се видите в пари-а децата и внуците ни ще ни обичат, уважават и ще се грижат за нас векове от тук насетне!!
120
5
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Унучето на БКП Асенчо Тъпуту понеже учило в Хавард сега ще вдигне данъка на работещите млади за да преразпредели и даде за пенсиите на Мика Зайкова.Ба баба умното Хидроцефалче с IQ На суров ***.Аз пък ще уволня трима служители за да успея да плащам заплати на останалите шест, защото Асенчо Тъпъту от БКП завършило в Харвърд ми уби клиентелата с маски, постоянни заплахи по телевизията и перманентен данъчен и административно произвол и рекет. Дано всички бизнеси съкратят работниците си.
119
1
 
5
 
! Отговори
Ето ви още пари.. преди 2 години
Ако искат още няколко милиона:1) Да направят електронно (през компютрите) гласуване - с пик от НАП; 2) да поискат месечен наем от Х'американските бази; 3) да "станат" дърводобива, златото, водата и др. ресурси със стратегическо значение; 4)да се върнат към държавата ЧЕЗ и сие (+водните дружества) и ще видим за 1 година милиарди нови постъпления в хазната!! След това вдихане на % от бюджета за наука, за образование и до 2-3 години ще станем като швейцарците в приходи а до 10 г. и по образовани!
118
7
 
4
 
! Отговори
Корнелия преди 2 години
Децата на България работят с/у 600-800лв заплата,а тоя неизбиран от никого тъпук се е загрижил за пенсиите на Мика заЙкова и тумбата подпираща пейките.Няма такъв болен наарод мразещ децата си и дискриминиращ и убиеащ ги з да хрантути старци и пенсии Полу Трупове с 2 телка взимат 4 пъти повече в пенсии отколкото работещи хора са им заплатите на 90% от хората в държавата. Изхода е един и ще го усетите съвсем скоро.Чувалите в ВМА вече са пристигнали.
117
1
 
19
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Навремето Волен обеща: 1000 лв минимална заплата и не помня кви велики пенсии.Щом БСП си подаде главата от небитието, почват да се гаврят с пенсионерите, чийто труд системно и хищнически ограбваха. Милионите на Черепа, Цв Василев и разните браточки от къде са, на дядо им от нивата? А юпитата, разни червени внуци как учиха у Харвард?Що не във великата Съветска страна? И от къде гласуваха за ИТН, при 4 пъти повече секции и пълна непрозрачност. А, там дето се плаща в паунди и долари !!!
116
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
Няма да имаме под линията на бедност - 180 евро месечна пенсия :DDD евала за нашата линия на бедност..хвала, дори не си представям как точно се живее с такива пари на месец
115
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурантите започнаха да раздават за педстоящите избори за Президент !
114
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашният министър обещава нещо да се случи във време, когато ще е бивш министър.
113
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 126 тоест на тези с минималните пенсии от по 300 лв. /аз мисля че е по малко, 280 лв / ще им спрат от 01.11. 50 лв. и ще им датат 35лв. а най ме кефи изчислението на социалната 12 лв.. Но пък иначе няма проблем да правим избори за десетки милиони.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната пенсия се увеличава с 13,3 %, а максималната с около 4,2 %. От промяната в коефициента за година осигурителен стаж всяка пенсия се увеличава с 12,5 %.
111
1
 
2
 
! Отговори
дс до 123 преди 2 години
Допълнение: Като изпратих предишния си пост ми излезе реклама на Джони уокър. Което ме кара да си мисля, че с новите пенсии ще можем да си го купуваме. Кураж и стискай съби до октомври!
110
0
 
3
 
! Отговори
дс преди 2 години
До ГРАЖДАНИНРазлично за всеки отделен случай. Методиката, по която са определили досегашната ви пенсия ще бъде променена и според конкретните стойности на заплати и стаж ще се получат нови, ПО-ВИСОКИ крайни резултати. Да доживеем до октомври, ще разберем!
109
1
 
10
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 2 години
Само да попитам. Някой разбра ли от горе написаното С КОЛКО % ШЕ СЕ ВДИГНАТ ПЕНСИИТЕ от 1 октомври??? И от кой 1 октомври тази година или някоя от следващите години???
108
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още 3 милиарда щяха да бъдат в хазната, ако Боко не ги беше харизал на руснаците за газопровода им до Сърбия. Газопровод , по който ние няма да получаваме и грам газ.Боко е за затвор!
107
7
 
31
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Асен Василев не е вкарал нищо в бюджета за да обещава каквото и да е на пенсионерите и с чужда пита помен да прави. Така нареченото Служебно правителство дойде с твърдението че хазната е обрана и изпразнена, а се оказа че има пари за всичко, само че тези пари не са безконечни и освен да се теглят трябва и да се вкарват, а с рашкоФци, василеФци и кацароФци бюджет не се пълни
106
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари и другарки, дайте да дадем! От къде ще дойдат парите?
105
3
 
8
 
! Отговори
Тати каза:Ще ми купи преди 2 години
колело...ама...
104
1
 
5
 
! Отговори
Помощ за пенсионер преди 2 години
За да изчислите пенсията си с новия коефициент просто сегашния размер разделяте на 1.2 и после умножавате с 1.35.Пример: Сегашен размер 400 с горепосочената операция става 450 лв.