Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни

Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, заяви той
25 юли 2021 12:10, Александър Попов
212
Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет.

"От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат. Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година.

"Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3,4,5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

"Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова ковид-вълна през есента. Фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г.", допълни Василев.

Ако има тежка ковид обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

Още по темата
"В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора", категоричен бе Василев.

Той допълни, че в държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева.

"Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим", допълни министърът.

Според него с парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща - да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат - има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло.

"Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проекто-кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа. "Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания - държа да имам свобода, за да работя", каза още Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
5
 
4
 
! Отговори
до Петър преди 2 години
хайде ограмото се бе пън как се харчат пари в бюджета. Бюджета се приема като закон и всяко нещо в плюс или минус което ще се харчи става с промяна на закона. Ако ти дойдат едни пари в повече приход трябва през бюджета да ги харчиш а не на батко и братко да ги раздаваш от джипа..
132
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не очаквах че възпитаник на западен университет може да е толкова елементарен. Асен Василев е ходил да се образова по програмата за цивилизоване на аборигени сигурно.
131
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖИТЕ НА АСЕН ВАСИЛЕВ СА ГЛУПАВИ И БЕЗМИСЛЕНИ
130
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай цифри и доказателства, Василев, всеки знае, тока като теб, да се хвали.
129
5
 
6
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Като се пълни,защо искат актуализация на бюджета?Нали от 2 месеца не се краде, влаковете не закъсняват,няма злоупотреба с болнични,болниците не крадат от касата?Искате големи заплати, пенсии, детски градини,пътища-това става с плащане на данъци от всички.Не като фризьори,фитнеси,месари,ресторанти,кафета и прочие да не плащат.И още нещо-Лукойл,ЧЕЗ,големите вериги плащат данъци-ДДС,акцизи и мита, просто като всички големи компании в световен мащаб се измъкват от Корп.данък.
128
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев, на мен ли обясняваш какво е било? Имам малка фирма и мога да кажа, че никой не помогна през тези 12 години нито на малък, нито на среден бизнес. Напротив, всякак се мъчат да ни унищожат. Създадоха с гръб и много пари от банките големи фирми, големи бизнесмени, които не са по-умни от много собственици на малки фирми, но с гръб и милиони, трябва да си ***, за да не се развиеш. По време на пандемията беше страшно, но оцеляхме. Борбата продължава, но поне съм спокоен, че истината излезе..
127
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То беше ясно, че гербаджийските фирми лапат на корем, само дано новите не репликират същия модел.
126
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' давани са пари на 3,4,5 фирми, абонирани за огромни парични средства '' ................... по-ясно от това няма как да се каже.
125
1
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Аз съм минал през доста зъболекари. И нито един никога не при никакви обстоятелства не ми е давал касав бон, нито за пулпит, нито за пломба, нито за мост, нито за коронка. И оборота на един зъболекар е сигурно поне десет пъти по-голям от оборота на един фризъор. Моята зъболекарка по мои изчисления прави между хиляда и две хиляди лева оборот на ден. Не издава касови бонове.
124
3
 
4
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
До merined: Май само Вие не сте разбрали какво иска да каже финансовият министър и приемате нещата буквално като кон с капаци.
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гипсов, на мен зъболекаря всеки път ми издава касова бележка,нищо че се познаваме от 100 години! Фризьора никога!
122
2
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не се притеснявайте за фризъорите. Толкова са наплашени от проверки, че близките 50 години няма да посмеят да не издават касов бон. В нашия квартал фризъорката я побъркаха. Вече си говори сама. Простолюдието трябва да знае, че за нападжиите е най-приятно да проверяват заведения и фризъори. Защото сядаш, пиеш си кафенцето, количката, правят ти прическата и накрая пляс глобата. Никой нападжия не отива да седне при зъболекаря, там са кинтите необложени с данък.
121
14
 
8
 
! Отговори
merined преди 2 години
Значи едни ще се проверяват а други не.Доживях да чуя тази нелепост от устата на фин.министър, а ми махнете им и касов. апарати, та да си правят какво си искат, нито касови бележки,нито данъци да плащат. И кажи най-после културиста шеф на НАП какви ги е вършил, а може би и сега замита вашите далаверки
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗащото салоните са изрядни, но е свършила данъчната ваканция за фирмите на придворните ви!. ;)
119
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не разбрах защо се пълни хазната , след като спрели проверките на фризьорките . Без проверки фризьорките са по-съвестни ли ? Ами тогава спрете всякакви проверки - и на месарите, и на хлебарите .... Тогава може хазната да прелее .
118
2
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Вожда от Банкя бе изтикан напред да стане мин.пред точно поради тази цел. Да обслужва едрите фирми и да мачка дребните. Пълен комморт за една шепа хора и максимум гърч за милиони българи. Една шепа богати, милиони бедни. Моделът на южна америка и африка приложен в Европа на сто процента. Защото сме граждани за европейско развитие-мейд ин Банкя.
117
7
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Чагъркайте крадците от герб за да живне малко тази държава
116
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи пак ще има наши и ваши? Тоя пре,стъп,ник защо го показвате. Неудачник, неуспял в чужбина. Изпратен да напазарува ,,голям бизнес,,.Не им вярвам никак на тия юпита.Видяхме ги веднъж как се провалиха.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я пак кажи за covid-а. Нали нЕма вирОз и горихте маски,докато хората боледуваха. Тия пари са за преустройство на обисновени отделения в covid зони. Защо не ваксинирате народа,а го чакате с нетърпение да се разболее,че да печелите от комисионни за лекарства? Или сега сме в плана за изпробване на ,,новото ангиковид хапче,,?
114
4
 
12
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
-дянков и борисов ликвидираха малкият и среден бизнес/самоизхранващите се и самоосигуряващите се/с разни *** експерименти в опитите си да пълнят хазната на всяка цена