Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни

Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, заяви той
25 юли 2021 12:10, Александър Попов
212
Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет.

"От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат. Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година.

"Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3,4,5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

"Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова ковид-вълна през есента. Фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г.", допълни Василев.

Ако има тежка ковид обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

Още по темата
"В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора", категоричен бе Василев.

Той допълни, че в държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева.

"Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим", допълни министърът.

Според него с парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща - да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат - има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло.

"Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проекто-кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа. "Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания - държа да имам свобода, за да работя", каза още Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
9
 
! Отговори
0 хо хо преди 2 години
ДНЕС, ЗАГЛАВИЕТО ???? ЦИТИРАМ ОТ ИНТЕРВЮТО:" СПРЯХМЕ ДА ПРОВЕРЯВАМЕ ФРИЗЬОРСКИТЕ САЛОНИ , ЗАПОЧНАХМЕ ДА ПРОВЕРЯВАМЕ ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ И ХАЗНАТА ПОЧНА ДА СЕ ПЪЛНИ"ЗАЩО МАНИПУЛИРАТЕ??ЛУКОЙЛ ДО ДНЕС НЕ БЕШЕ ПЛАТИЛ НИТО ЛЕВ ПЕЧАЛБА В БЪЛГАРСКАТА ХАЗНА!!
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха да работят и гербаджиите не им изнася и плюят, че не приживяват факта, че чекмедженския от Банкя не може да крадне повече и ще го щават у затвора с бай Илия в една килия.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак внушения и празни приказки на килограм. А по отношение абсолютната кражба на Пецов, тишина.Когато дадеш пари срещу договор, не е ясно как точно ще ги откраднеш, и колко данък и заплати ще платиш. Има документопоток и прочие проследими събития. Но когато прибереш парите от крупна сделка и вместо да се издължиш на държавата, продадеш задълженията на несретник, си е 100% чиста пара.Дори и журналята ланкат за едни откраднати милиарди, дето никой не може да назове къде са и лично кой ги изпра
50
5
 
12
 
! Отговори
49 преди 2 години
Този човек е завършил Харвард, а ти ПУЦ, това е разликата и затова не го разбираш. Спокойно, не се напрягай! Толкова си можеш.
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизането в ЕС окончатено доуби България. Вече нищо не може да я спаси. България няма икономика, какви "компании" ще проверявате.
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хазната е започнала да се пълни защото мерките за Пандемията отпаднаха...обади се наесен, ако отново се въведат рестрикциите !
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славуца ще сбърка, ако не остави да са министри Василев, Петканов и Пеканов.
46
13
 
5
 
! Отговори
Ще, ще ще …… преди 2 години
Поредният празнодумец на Радев ! Всичко е какво ЩЕ ! Ами направете нещо реално от това правителство - стига само планове и уволнения ! Щял да събере повече до края на годината - ами защо не си събрал досега !
45
12
 
13
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Тоя нефелен глупчо не знае ли, че сега се плаща корпоративния данък. Затова се пълни хазната точно сега....Баси циркаджиите ни управляват.
44
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Василев,до сега коня яде боб,така че не се тревожи за народа,искането на народа е ,тиквата,по-вече никога на власт.
43
5
 
11
 
! Отговори
41 преди 2 години
Пий си хаповете и си гледай внуците. Като ти харесва тъпaнарина от СИК, ходи го цуни по задните части и се успокой.
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви големи компании, България е слугинята в ЕС, в международната конфигурация на България е определено да бъде периферна територия със затихващи функции - пазар и депо за евтини черноработници. За кои "големи копании" говори този?
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35: Именно, пич! Борисов и ГЕРБ ги няма и парите взеха да пълнят хазната вместо чекмеджетата.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
читав кадър в политиката няма от създаването и.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете и проверките на цигарените фабрики, хазната ще започне да се празни !
38
2
 
14
 
! Отговори
:) преди 2 години
Дребните бизнеси трябва да са 100% на патент и толкова. Проверките на малките се правят с цел РЕКЕТ. Така Калинките в администрацията си докарват още 2-3 заплати и са много доволни. При ГЕРБ големите си правят каквото си искат, срещу вноска "Чекмедже", а малките пълнят бюджета и джобовете на рекетьорите Калинки. Затова и хората се махнаха от България. Няма как работливия и умния да бачкат като волове, а тъпите Калинки и Шайката да ги обират всеки ден.
37
16
 
6
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Не съдете хората по думите , а по-делата!Бати Бойко е в сърцето на всеки гербер и обикновен българин, и ще разберете какви измамници саега са на власт и щели да правят промяна на модела!След пет-шест месеца, ще разберете кон боб яде ли, и градски демократ дали е технократ ,или е селски п.ростак!!!Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
36
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да вярвате на този. Всичко което дрънка е да оплюе ГЕРБ. Както и Кирил Петков за изпразнените язовири. Което и правителство да дойде, целта е да унижи предишното.
35
6
 
7
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 2 години
ИСКАМ ГЕРБ, СЛЕД СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО ДА НАПУСНАТ ПАРЛАМЕНТА И ЩЕ СТАНЕ ГОЛЯМО ШОУ...ЩЕ СЕ ИЗПОКАРАТ И ИЗПОТТРЕПЯТ НОВИТЕ ТТАЛИБАНИ И ФФАШИСТИ.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, ха, ха. Да се готвят маникюристки.