Правителство можело и да има, но няма да е стабилно и не е на промяната

Даниел Смилов: Първо ще се смеем, после ще плачем
131
Правителство можело и да има, но няма да е стабилно и не е на промяната
Снимка: БГНЕС

Може би  първо ще се смеем, после ще плачем, каза пред БНР политологът, университетски преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов за предложения от ИТН проект на кабинет.

Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната.

Още по темата

Според Смилов ИТН цели да управлява с плаващи мнозинства.

„Тоест, те искат да получат един мандат, който е уж мандат за промяната, а след това да имат пълната свобода да формират такива плаващи мнозинства. Целият въпрос е защо пък ДБ и ИБГНИ трябва да ги подкрепят в едно такова начинание“, каза той.

В българската ситуация идеята да се управлява с плаващи мнозинства е покана за възстановяване на модела за управление на ГЕРБ, смята Смилов.

„Целият въпрос е защо партия, която идва уж да променя модела, на практика възпроизвежда негови основни характеристики“, посочи политологът.

Относно персоналния състав на втория проектокабинет на ИТН Даниел Смилов изтъкна, че е трудно това правителство да бъде окачествено като технократично, експертно правителство.

Даниел Смилов вижда три варианта и е на мнение, че не бива да изключваме нови избори.

Първият вариант е проформа опит за съставяне на правителство с идеята, че това е по-скоро провокация, която другите да отхвърлят и да се стигне до избори – това според преподавателя е реалистичен сценарий.

Втория вариант политологът очерта като подкрепа за ИТН с гласовете на БСП и помощ от ДПС за сваляне на кворума например. Като го нарече „доста ясен и чист вариант“, той уточни, че в този случай „няма да имаме правителство на промяната, а нещо друго“.

Ако ДБ и ИБГНИ решат да дадат някакъв шанс, можем да се окажем в най-неясната ситуация, отбеляза Смилов по третия вариант. В този случай по думите му статуквото може да се окаже щастливо да управлява с плаващи мнозинства постфактум.

Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов.

„Шансът да има някакво правителство все още зависи от първия мандат и какво ще се случи“, каза  той.
Странно е защо от ИТН решиха да се конфронтират с ключови министри на служебното правителство, които са много популярни, коментира доц. Смилов.

„Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса“, добави той.

В действията на ИТН има една водеща нишка – да покажат, че те карат влака, обобщи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин 74Никой на Запад не е станал по богат от капитализма, просто стандарт на живот :))) То и аз мога да се храня от социални помощи и да хулиганствам като наглетата.....само дето сме най-бедната страна в ЕС, капиш :))) Не можете да схванете разликата и това е, лош Мат'рял....хахахаха :)))
49
1
 
7
 
! Отговори
Помните ли?! преди 2 години
Марийка:По какво е доктор Жeлю Желев? Иванчо:По философия.Марийка:Боже какви болести тръгнали!
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Бойко и сега ви се смее, и още много има да ви се смее.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64Като се замислиш, не ни требват политици и без това сме в Дивия Запад (Изток), освен да смучат друго не правят :)))
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересни са ми тези индивиди от 7/8. Абревиатурата ИТН е куха кратуна,важни са сценаристите. Те държат темите,те прекъсват журналистите,те ги хокат..Днес един от тях в Парламента гръмогласно повтаряше мантрата "Изчегъртване" на корупционния модел от 12(?) години. Ами "прекрасните 20 некорупционни" преди това защо ги забрави? Явно термина "изчегъртване" е болка основно на СлаФчовото Шоу ,а не на обществото.100% сигурно е че всичко станало е свързано с финансовите несгоди на Гюбека!
45
4
 
5
 
! Отговори
Владо Путката преди 2 години
Холи ме буя! Пак няма да гласувам!
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор по политология завижда с черна завист на доктор по философия, че има нъзможност да се занимава с реална политика. Преди завиждаше на доктор по психология с квалификация пожарникар.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото каже Плeшивия фараон от фейсбука това ще става, ние сме първите в света с виртуален вожд.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН си заминават в небитието....
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 "Най-добре нито ИТН, нито ГЕРБ." Е, тогава ти остава ***-хунтата и азиатската пу...ьо- ердоганщина.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** коги че почне чегаренето на герб
39
2
 
8
 
! Отговори
Payak преди 2 години
Почивния август ще приключи. На 01.09. Всички работещи от години българи, които пълним бюджета под прозорците на властта. Има няма кабинет все тая. Разединители та нацията трябва да бъде изгонен. Трябва ред законност и ясни правила. Най напред при формиране на публичната власт.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми който знае характера на българина, знае че нема нищо сигурно (освен ако не е до живот в некоя държавна службичка) :)) То след толкова "преход", българина стана още по крив, нема оправия....хехехехе :)))
37
2
 
4
 
! Отговори
do k.36 преди 2 години
Мисля, че вдяваш от това, което си цитирал: В. Петрова е ДОКТОР ПО ВИРУСОЛОГИЯ, който работи в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (The Vaccine Alliance) в Женева като СПЕЦИАЛИСТ в сферата на здравното законодателство и ваксините. Точно този вирусолог, който работи в Алианса по ваксини в Женева, е подходящ за министър на МЗ вместо доктора УРОЛОГ, занимавал се и с протезия в държава, която е пламнала от делта-ковид вируса. Кажи това нещо на ямболлията сценарист Тошко Африкански и на Сл.Тр.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идат еврофондове, кой бяга от баницата, много ясно че ще има правителство, Коpни вече е приготвила ножа да реже от баницата. Бабикянчо оня ден циврeше, че ходил на протести със собствени джобни и колко ощетен бил финансово, и той иска на държавна суфрa.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** натиска БКП да НЕ подкрепят чалгата, за да се стигне до вечно управление на военната хунта и комунизма, нова Конституция за пРЕЗИЛдентска монархия и оттам - право към Азия!
34
0
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Имайте предвид, че въпросния Даниел Смилов е активист на Български Хелзинкски Комитет.
33
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До СССР................ Хахахахааа, БЕШЕ :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
32
3
 
2
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Г-н Смилов, при цялото уважение към всичките ви дипломи и титли, никой нищо не може да предвиди. Нека да дочакаме правителство, да му дадем време /кратко/, пък ще видим кое как ще е !
31
0
 
3
 
! Отговори
Станишев преди 2 години
Не може така другари жендъри!Ще поведа един мощен ГЕЙ ПАРАД и ще вземем власта,после ще раздаваме пенсии и привилегии на борците срещу капитализъма и фашизъма!Борисов ще го изгоним у Дубай с плеймейките от "Магаданс" да се пука от жега,а ние ще строим светлото жендърско бъдеще!