ГЕРБ или ДПС? Това били партиите, които ще решат съдбата на кабинета

Най-вероятно обаче било да има нови избори
130
ГЕРБ или ДПС? Това били партиите, които ще решат съдбата на кабинета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ или ДПС ще трябва да решат съдбата на този кабинет, смята Добромир Живков от социологическата агенция "Маркет Линкс".

"Допреди два дни сякаш имаше изгледи, че правителство ще има, защото между ДПС и ГЕРБ има доста динамични взаимоотношения под повърхността. Но това са двете партии, които имат най-голям интерес, може би заедно със самите ИТН, да няма избори и да има редовен кабинет. Затова, имайки предвид, че има видимо охладняване между ИТН и другите две протестни партии, то БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще трябва да решат съдбата на този кабинет“, коментира той пред БНР Според него обаче едва ли ще има правителство.

Още по темата
Действията в политическото пространство, предприети от ИТН, не отговарят на дневния ред на обществото и на дневния ред на протеста, смята Живков.

По думите му в средносрочен период това ще донесе негативи на ИТН.

"Не виждаме към момента дори декларативно от проектопремиера желание за промяна, категорично, на модела. Той говори за приемственост", коментира социологът.

"Има едно изместване от тези приоритети, които хората заявиха на улицата и затова, малко или много, лично аз имам съмнения, че "партия на протеста" би следвало да се отнася към ИТН“, посочи той.

Живков открива "и елементи" на гъвкавост в поведението на ИТН, но изтъкна, че би трябвало българската политическа култура да мине на следващ етап и политическите лидери, които имат мандат, "да не се държат арогантно, налагайки определи свои виждания и лица, без да преговарят с останалите".

"Оставам с впечатление, че не се търси реална подкрепа, въпреки всичко. И не се търси споделена отговорност. Тук има съществен проблем", призна той.

Относно конфликта на ИТН със служебни министри, Живков отбеляза, че той ще има отражение.

"Трудно е отсега да кажем в какъв аспект и количествено как би се отразило върху подкрепата на ИТН, но не може да не отчетем, че ще има разочарование", обясни той.

На 11 юли се появиха нови гласоподаватели за ИТН, но отпаднаха част от тези, които подкрепиха партията на редовния вот на 4 април, посочи социологът.

Добромир Живков изрази мнение, че не само заради атаката към министри от служебния кабинет,  но и заради действията на ИТН и състава на предложения проект за Министерски съвет ще има разочарование сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов, което ще се отрази в следващите социологически проучвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ДПСизбориГЕРБИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже казаха че ще направят кабинет - ясно, пак старите ще са на власт. Дали ДПС или ГЕРБ... все тая. А уж тях махнахме. Тоя филм го гледахме веднъж - гласуваш за Станишев, получаваш Доган. И сега е така. Лошо, Седларов, много лошо...
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внесоха го
82
0
 
14
 
! Отговори
бай Пешо преди 2 години
Какъв е тоя протест, за който иде реч? За търкалянето по пътищата и една вечер къртене на жълти павета ли иде реч?
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН-рите ше пращат ли северномакедонски космонавт в космоса или няма да пращат северномакедонски космонавт в космоса? Питам за един преател. А Пацо шнорхела има ли още дипломи за показване или няма повече дипломи за показване? Пак за един преател питам.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахах
79
16
 
0
 
! Отговори
черен петър преди 2 години
Къде е карикатурата "Баце",за дакаже нещо на собствения си пенсинерско-шоколадов електорат?От мечта на момите и булките,той вече се превърна в мечта на бабичките.
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 83, кво има да се гледа на общата картина. Бойко и Доган плюс една дузина смешници. Манолова през 2013 я гониха с павета, днес била протестърка. Славчу е тотален лаик и ляв популист, неговото се припокрива с БСП, но няма как да се случи да управлява с тях. Кво има да се разбира.
77
0
 
8
 
! Отговори
акуд преди 2 години
всяка партия която ни хвърля в политически ХАОС трябва да буде наказана. особенно тези който го правят на инат за това, че НЕ получават каквото и да е министерско кресло за да освоява
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като събереш депутатите на итн,герб,дпс,бсп това правителство ще има близо 200гласа.Може всичко да прокара.
75
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Кatyна с барабар катунджиите да се приготват за блага кървава смърт. Лек път към Йехова, мangarлu евреи! Да видим как ще си понесете грабеното от еври наред,mърши кекави !
74
3
 
16
 
! Отговори
анономен преди 2 години
Гледай сега Слави и Бойко кат направят правителството и всички Бабикяни, Пинокио и т.н ще останат с пръст отзад. А за другаря Зелен Чорап да не говорим))))))))))))))))))))))
73
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко правеше кабинети със всякакви смешници, дори с Болен и Каракачана. Тия новите дори не си говорят. Ми за последните години икономическия растеж в България е над средноевропейския, което означава, че страната върви добре. Вие искате с вълшебна пръчица отведнъж да ви се решат всички проблеми, няма да стане. Новите партии, които дори не си говорят, а трябва да създават кабинет и да управляват страната...сами разбирате за какво става въпрос, нали?
72
2
 
15
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
радеф КАЗА : Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!
71
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу герб,долу ИТН -вън мафия,вън чалга от парламента
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чалгарска му работа
69
11
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
що се отнася до пионерския ентусиазъм на мажоретките че видите ли,"бате им бойко пак бил щял да са върне",да им кажа:..-СВЪРШИ бате ви бойко!..Първо той така се изтощи в кражби и далавери,че повече и да го молите,НЯМА да приеме да ви е чорбаджия!..И второ:..-Гласът в гаванката му,който му нашепва от години,сега повтаря:..-"Президент,президент"..А горката Тиква не се и усеща какъв шамар ще отнесе,ако наистина го послуша .
68
0
 
8
 
! Отговори
иво преди 2 години
ВЪН ОТ ПАРЛИМЕНТА *** !
67
4
 
23
 
! Отговори
анономен преди 2 години
Каква улица, какви протести. Ония лумпели от ''протестите'' миналата година бяха ПЛАТЕНИ. За какъв глас на улицата ми говори тоя?
66
9
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
колко пъти да ви казвам,че гроп и дпс ЩЕ ПРОБУТАТ това "правителство"?!...Защото ако то не мине,шанса на Служебното да остане скача до небето..А в него са "демона" Рашков и оня.."безсрамен" Стоилов.....Искате ли бас?
65
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко отново ще излезе победител, както при всяка патърдия досега. Яне щеше да го уволнява, Барека щеше да го уволнява, Далавери щеше да го уволнява, Марешки щеше да го уволнява, сега Славчо е тръгнал да го уволнява. Да видим. Имената които изброих са на качествени клоуни все пак. Респект!