ГЕРБ или ДПС? Това били партиите, които ще решат съдбата на кабинета

Най-вероятно обаче било да има нови избори
130
ГЕРБ или ДПС? Това били партиите, които ще решат съдбата на кабинета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ или ДПС ще трябва да решат съдбата на този кабинет, смята Добромир Живков от социологическата агенция "Маркет Линкс".

"Допреди два дни сякаш имаше изгледи, че правителство ще има, защото между ДПС и ГЕРБ има доста динамични взаимоотношения под повърхността. Но това са двете партии, които имат най-голям интерес, може би заедно със самите ИТН, да няма избори и да има редовен кабинет. Затова, имайки предвид, че има видимо охладняване между ИТН и другите две протестни партии, то БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще трябва да решат съдбата на този кабинет“, коментира той пред БНР Според него обаче едва ли ще има правителство.

Още по темата
Действията в политическото пространство, предприети от ИТН, не отговарят на дневния ред на обществото и на дневния ред на протеста, смята Живков.

По думите му в средносрочен период това ще донесе негативи на ИТН.

"Не виждаме към момента дори декларативно от проектопремиера желание за промяна, категорично, на модела. Той говори за приемственост", коментира социологът.

"Има едно изместване от тези приоритети, които хората заявиха на улицата и затова, малко или много, лично аз имам съмнения, че "партия на протеста" би следвало да се отнася към ИТН“, посочи той.

Живков открива "и елементи" на гъвкавост в поведението на ИТН, но изтъкна, че би трябвало българската политическа култура да мине на следващ етап и политическите лидери, които имат мандат, "да не се държат арогантно, налагайки определи свои виждания и лица, без да преговарят с останалите".

"Оставам с впечатление, че не се търси реална подкрепа, въпреки всичко. И не се търси споделена отговорност. Тук има съществен проблем", призна той.

Относно конфликта на ИТН със служебни министри, Живков отбеляза, че той ще има отражение.

"Трудно е отсега да кажем в какъв аспект и количествено как би се отразило върху подкрепата на ИТН, но не може да не отчетем, че ще има разочарование", обясни той.

На 11 юли се появиха нови гласоподаватели за ИТН, но отпаднаха част от тези, които подкрепиха партията на редовния вот на 4 април, посочи социологът.

Добромир Живков изрази мнение, че не само заради атаката към министри от служебния кабинет,  но и заради действията на ИТН и състава на предложения проект за Министерски съвет ще има разочарование сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов, което ще се отрази в следващите социологически проучвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ДПСизбориГЕРБИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
9
 
! Отговори
Готиното преди 2 години
е, че докато се ядат помежду си, фърлят кал, ръфат, бият за порции и министерства, и клепат "така наречените протестни партии" все повече се осветляват пред малцината останали заблудени гласоподаватели. Ама били след катарзис хаха муола ви - Мая, Ицко и Слафчо хаха и Корнелка.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗозоНаучете ги тия закони най-после преди да пишете глупости. Когато няма гласуван нов бюджет се работи с закона по стария бюджет така, че държавата никога не остава без такъв.
42
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Колкото повече се ритат атовете горе на върха, толкова по-добре за магаретата!Вие сте магаретата селяни прости, и това ви устройва засега!!!Агент Връмчи Бръмч!ЦРУ!!!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано гризнат дървото. Много антипатични питеци.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗозоВоенните си свършиха добре работата, ама те са служебен кабинет :)) Просто Славчо ако беше в час, щеше да подходи по сериозно, това все пак не е неговото шоу, това е шоуто за цял народ :))) Ако требва да изчегърта всички, значи требва да почне от себе си, щото да се управлява народ, отвсичкото нагоре български такъв, требват здрави нерви :)
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закриваме я държавата и просто ще си направим нова, в която да не ни управляват нецивилизовани чалгари и мутри. Не плащайте никакви данъци на тази чалгарскаизмет.
38
4
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Без пари на власт не се седи!Запонете го това!Навремето един се опита и го свалихме с камъни и бунтове!Жан Виденов се казваше!
37
0
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Хората, които могат да си извият пръстите по този начин са инатливи хора :D Не знам дали научно е доказано. Като дете се тествахме.
36
1
 
2
 
! Отговори
22 преди 2 години
До Анонимен 22 .Само свинете грасуваха за прасетата.
35
11
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Янев е по гнусен и от Смрадев, пълна ченгесарска отврат
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен смях, закривай държавата.
33
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Че за какво им е ....... Ако няма правителство Рундю и служебното му ще останат без бюджет и до президентските изборе ще абортират от всякъде. Боко е хитрец и ги разбира тези работи :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зозки къде е провителството на тиквун тулупев патладжанов което повтаряше всеки ден преди изборите,кажи бе свинче
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25Нинчето се надява да успее някак си, нали им е фикс идея да управляват :)) Ссмятай щом вече са 4-ти в изборите, съвсем са отървали работата :)))) Не че от другите партии не са "бивши" комунисти, ама Нинова требва да осъзнае, че не е популярна :)
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривайте тази чалгарскакочина. Толкова ли не можете да направите една нормална демократична европейска държава?
29
2
 
9
 
! Отговори
Че за какво им е преди 2 години
на ГЕРБ да подкрепят кабинета - много по добре е да ги оставят да се гърчат и самоизяждат злобните пинчери. Колкото повече избори толкова повече пинчери в калта.
28
1
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Как да не става въпрос за пари?Ти да не си паднал от Марс нещо?В момента в който са готови да от пуснат онези милиарди от ЕС,правителството ще бъде свалено и властта ще бъде взета от ''наще хора'' както им викат от задкулисието.Да не би да вярваш в дядо Мраз ти а?!
27
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герберските *** никога повече няма да управляват
26
6
 
6
 
! Отговори
очаквано преди 2 години
ГЕРБ каза НЕ Радев ще управлява без бюджет.
25
9
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Бати Бойко ще ви изплющи селяни прости, ще докарате с юмрука на Румен Радев и вопъла "мутри вън " американски втечнен газ и американски военноморски бази на Черно море и после , ще се чудете защо българсият бизнес скоропостижно ще умре!!!Агент Доналд Герланти!ЦРУ!!!