Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове

Във всички европейски страни се отчита бежански натиск
Обновена: 12 авг 2021 18:59 | 12 авг 2021 18:00, Красимир Ангелов
265
Без илюзии: Броят на мигрантите ще скочи, при нужда ще има нови центрове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите. И тук ще положим необходимитие усилия, за да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница", каза той и поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово.

Още по темата
По думите му по този начин мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат.

Вътрешният министър посочи, че във всички европейски страни се отчита мигрантският натиск и се отдава голямо значение на тези групи, които приближават към европейската част.

Рашков поясни, че става дума за големи групи афганистанци, които наближават Турция и ние очакваме, че те ще направят опит да проникнат на територията на България.

"Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка, изисква вземането на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат да се вземат и други мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки", заяви силовият министър.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция и уточни, че от Турция мигрантите могат да преминат и през гръцката територия или да се отправят към България.

Рашков призна, че всеки ден има групи от мигранти, както и каналджии, които ги превеждат през границата.

"Води се битка с тези хора, защото мигрантите не могат сами да се ориентират на територията на нашата страна, някой трябва да ги насочва. МВР полага усилия в тази насока и взема включително наказателни мерки по отношение на българските граждани, които се занимават с тази незаконна дейност", коментира той и добави, че с цялата тази информация ще запознае в понеделник президентът Румен Радев, който тогава свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще обсъдят темата за ковид мерките и мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция.

Още от утре лично президентът Румен Радев ще посети ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово и ще се запознае на място с взетите мерки.

Попитан дали ще участва в редовен кабинет, ако бъде поканен, Рашков коментира, че на този етап все още е рано да даде отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ви излъга, че при Борисов нямаше мигранти?! Просто не беше съобщавано!
83
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арабският свят ще завладее Европа, колкото и да не ни се иска.
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелено палче нагоре: Повръщате веднага като го видите тоя крадлив комунист.Червено палче надолу: Повръщате 3 мин. след като сте го видяли тоя крадлив комунист.
81
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ако допусне ище мигрантски центрове, ще съжалява за деня когато е искал да е президент в България
80
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе при Борисов ги нямаше ве,брат ....Вие нормални ли сте ? Къде са ви ползите от падането на Борисов?! Та вие така хубаво го опетнихте и оплюхте,набедихте го едва ли не за геноцид,изкарахте,че е откраднал милиарди.Вменявахте ни,че всеки ден управление на Борисов е пагубен.Човек да си помисли,че Борисов пада и България става Швейцария.И какво стана?Пет месеца ваше управление,не само,че няма грам индикация,че нещо ще се промени,но вие-неадекватници такива изпускате юздите,превратаджии долни.
79
1
 
25
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Защо нови центрове, а не масова сеч още на границата?!
78
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Борисов нямаше миграция, тоя даже щял да отваря нови центрове за тях! Егати
77
1
 
11
 
! Отговори
izh преди 2 години
Към редакторите на сайта. "Много се грижите за имиджа на комуномутричката злобна"
76
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Рашкоff,що при Борисов нито имаше,а камо ли пък да се увеличава броя на мигрантите.
75
4
 
0
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
АфРопа и ЕвРабия ще бъдат Построени - Гарант от Брюксел!
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българина си плаща визи, откази дори има при щатските и т.н., иначе пускаме племето, такива управляват бг
73
1
 
31
 
! Отговори
Бял Мъж преди 2 години
Абе я ми кажете, как се влиза в Чужда държава?! Щото на мене в момента като опитам и ми искат и Международен Паспорт и КОВИД паспорт и ако мине и под Карантина ме слагат?!
72
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и от някакви мигранти ли да ни е страх? Отидете в Афганистан и кажете,м че сте българин, ще видите как ще ви посрещнат и няма да имате никакви прооблеми. Не искаме никакви мигранти, но ако трябва да избирам, избирам афганистанските пред африканските.
71
0
 
19
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Нештастник, защо не депортирате воините а Исляма, дошли да колят, изнасилват и ръсят вируси и Ислям? Защото си никой и сам го знаеш! Връщайте границите ни и армията ни, копелдацци продажни! Минирани полета и граничари ще решат проблема, а не изграждането на нови центрове за къткане на терористите и хрантутенето им с пари на изстрадалия данъкоплатец!
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЗДРАВЕ ДРУГАРЮ!
69
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комуниста Радев освен изключително крадлив е и сериозно некадърен, за сметка на това е страшно нелицеприятен.
68
0
 
4
 
! Отговори
Ми преди 2 години
Защо завидяхте на Живко от Варна? Не мога да уредя всички ви.
67
2
 
14
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
За децата няма да има училище,но за мнимите майки с бради ще има помощ. Нали има ковид , бе ? Нали е мега страшно къде са тръгнали тези доктори,учени и мили хора на перкел? Или има кромид само за нас?
66
2
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Кой е виновен за тези мигранти? Защо през 2001 г Америка нападна Афганистан? Защо сега се изтегля и оставя след себе си несигурност? Какви са целите и? Кой ще пострада? Защо трябва да вярваме на тези хора, за които няма чест, няма благодарност има само пари и пари. Колко района в света опустошиха? Защо всички партии в НС са техни привърженици начело с Тримореца - президент? Мислете защото и с нас ще постъпят така.
65
3
 
15
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Тоя пенсионер не размята ли пак папки с бели листи . Скоро не се е хвалил че ще опандизва.