Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела

Искането за изслушването му – нарушаване разделението на властите
Обновена: 16 авг 2021 07:44 | 16 авг 2021 07:44, Елка Василева
307
Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела
Снимка: архив, БГНЕС

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Още по темата

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
10
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Колкото по-дълго се работи по едно дело, толкова по-безконтролно става на практиика. Няма завършено дело - няма проблем. Защо им е на прокурорите да работят ефективно?Заплатките вървят, ре-кета също. Блага работа.
205
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може, може. Гешев да прочете закона.
204
5
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Парламента кога ще заседава извънредно за бюджета????? Тия неща от преди 13 месеца, сега извънредно ще ги решават!!!! Кой иска България да остане без бюджет и тика на дневен ред толкова стари събития??? На есен ще ядете Радевци и Рашковци..., мутрите на президента...
203
5
 
7
 
! Отговори
Доктор Гилотен преди 2 години
Откъде знае какво ще го питат? Ти законите не знаеш, но какво ще те питат знаеш - така ли, милиционерче симеоновско?
202
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе, не можело. Гешев накрая няма ли да почете малко закони? Много некадърен каскет. Много некадърен.
201
8
 
13
 
! Отговори
Anonymus преди 2 години
Гешев като не е приключило делото защо един от заподозряните А.А. работи при тебе вече? Уж наказан (шляпнат по ръката) пък успешно си сменя работата и на всичкото отгоре е в отдел "Защита на свидетели".. Как ще ги защитава ако знаете с палка и кубинки.. По цялото тяло ще ги защитава, после и с телефонче ще ги снима..Гешев, излез и изкажи мнение, стига се кри!
200
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако този шут падне от власт.Борисов дупе да му е яко! Избра си го сам,да го пази слизайки от власт ОТ ЗАКОНА! Българина проспа този момент и даже оплю протестиращите срещу Гешев тогава!-:((( Събуди се българино! Този човек е фалшив!!!РЕФОРМА В ПРОКУРАТУРАТА! Това е пътя!
199
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тези в парламента не знаят, но болонката нали е юрист, би трябвало да знае!
198
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев, престани да се правиш на шут! МОже ли цяла година да разманквате едно разследване и сега нагло да твърдиш, че то не е завършено?! И как може курсант 3 години от общо 5 в школата бил такъв във факултет "Държавна сигурност" да бъде обяв-ен за юриЗД? Второ: може ли школа, обявена за Милиционерски Институт "Г.Димитров" да произвежда висши кадри юристи без да е атестирана като ВУЗ? Покажете официален документ за атестирането й като ВУЗ!Гешев, документ за едногодишен стаж като кандид-ат-юрист
197
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спиш ли спокойно вечер Гешев?-:))) Не ми отговаряй фигуранте!-:)))
196
5
 
12
 
! Отговори
баце преди 2 години
Нищо не е правил тоя. Вчера по новините споменаха за 4-*** разследвани полицаи за проявено насилие, ама те бяха от Пловдив и освен насилието се споменаха рекет и наркотици. Определено Гешев не е имал предвид побойниците за колоните на МС, като е казал , че имало 4-*** разследвани полицаи за насилие. Някой май се е пробвал да потули работата, ама не е станало.
195
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една година и Нищо бе гешев ? само завели някво дело - Една година и още Няма осъдени ?
194
3
 
17
 
! Отговори
Двоен стандарт! преди 2 години
Значи г-н. Гешев незнае и няма право да знае тази информация но в същото време знае и предоставя информация за СРС-та? Поправете ме ако греша, не се имам за толкова интелигентен но това ми изглежда като типичен пример за противоречие. По-точно - говорят и правят каквото им изнася на момента и никой не ги държи отговорни за предишното казано. Ако Гешев е прав в тази ситуация то тогава е подсъдим по тази със СРС, ако не е прав - то тогава не заслужава да е на поста си...
193
2
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
*** значи ко.му.ни.стите
192
9
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Единствено ВСС има право да съди Гешев. Показателно е, че когато Янаки Стоилов внесе предложение за сваляне на главния прокурор, дори избраните съдии от квотата на БСП гласуваха против. Това вбеси *** и те веднага казаха, че те ще си изтеглят тези съдии от ВСС. Те явно са предпочели да гласуват по съвест, а не по партийна повеля, за което ги поздравявам.
191
4
 
8
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Спор няма, че подслушванията са искания с "аргументи" държавен преврат-----това не е ли достатъчно основание да бъде уволнен от ВСС гл. прокурор?
190
7
 
12
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
Всички помним,как беше избрана тази "личност"на длъжността " Глав прокурор"! С Борисов изритаха буквално от поста си Цацаров,година почти преди да му изтече законният му мандат! Защо беше това "бързане" разбрахме всички много скоро! Този човек,е лоялен към ГЕРБ и Борисов! За МЕН ЛИЧНО Е МЕНТЕ ГЛАВ ПРОКУРОР!ФИГУРАНТ! РЕФОРМИ СА НУЖНИ В ПРОКУРАТУРАТА " УЖ НЕЗАВИСИМА"!!!
189
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да де! Откъде каскетите да знаят, че при дела от висок обществен интерес НС има право да иска отчет на прокуратурата докъде са стигнали? Не да се искат конкретни доказателства или разследвани обстоятелства, а *** статус какво е обвинението, докъде е стигнало и дали се движи и т.н. Разбира се, Гешев, точно от тези въпроси се страхува, защото те показват, че прикрива престъпленията чрез висящи досъдебни производства по възможно най-леките обвинения над година.
188
3
 
5
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Да де! Гербав тролей, в НС на *** имаше 26 юристи и то едната беше ТДП. Та не ни разправяйте за култура и образование на НС. В това НС са 46.
187
23
 
12
 
! Отговори
Да де! преди 2 години
Само че, откъде да знаят чалгарите и селските метежници на Радев, че не може да се извършва парламентарен контрол по не приключили дела. То затова в парламентите на европейските страни се избират културни и образовани политици, не като в овчарска България комунистите и турците пробутват в парламента провинциални , събрани от кол и въже.