Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела

Искането за изслушването му – нарушаване разделението на властите
Обновена: 16 авг 2021 07:44 | 16 авг 2021 07:44, Елка Василева
307
Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела
Снимка: архив, БГНЕС

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Още по темата

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
9
 
17
 
! Отговори
Това е Прекалено преди 2 години
ОСТАВКА, ГЕШЕВ!
165
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЪЩЕСТВУВА ТАЙНА ПРАКТИКА НА ПРОКУРАТУРАТА ДА ЗАБАВЯ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ДЕЛАТА ДО ИЗТИЧАНЕ НА ДАВНОСТНИЯТ СРОК. СТРАТЕГИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА Е КАТО В ЧАЛГА ПЕСЕНТА "САМО НИЕ ЩЕ СМЕ ВАЖНИ..." Е, СЛЕД КАТО ВИДЕОКАДРИТЕ С НАСИЛИЕТО БЯХА ИЗЛЪЧЕНИ И ПОКАЗАХА, ЧЕ ТОВА Е КАТО ДЕЛО ПО БЪРЗО ПОЛИЦЕЙСКО ПРОИЗВОДСТВО, Е УЧУДВАЩО ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА СПИ КАТО МЕЧКА 365 ДНИ?!... ЕХ, ДРУГАРЮ С КАСКЕТА...
164
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечният въпрос - кой ще разследва разследващите? В случая кой ще разследва прокурорите, вкл. Главния прокурор.
163
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парламентарен контрол не може, ама публикуване на СРС може... Тоя сам си признава, че е престъпник, защото е пуснал СРС публично, щом по закон даване на информация по неприключили дела, камо ли секретна, е незаконно.
162
6
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Май Главния прокурор е неспособен да изпълнява задълженията си и това е основателна причина да бъде отстранен.
161
7
 
11
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Ами тогава, ти за какво си бе пън? След като нищо не правиш и за нищо не отговаряш, за какво съществуваш?
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ви замазват очите с възможно най-несъществените проблеми на страната , а като се събудите дано не изпаднете в емоционален стрес от действителността.
159
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълските партии искат главния прокурор да нарушава законите и Конституцията. Те ли ревяха за законност?
158
1
 
7
 
! Отговори
От Уикипедия преди 2 години
Изпълнителната, законодателната и съдебната власт се осъществяват от независими институции, но в своите отговорности те взаимно се контролират. Тези клонове на държавното управление са автономни, но все пак са взаимообвързани, без да са подчинени един на друг. Разделението на правомощията е такова, че не може единият клон на властта да упражнява власт, която влиза в отговорностите на друг клон.
157
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, тоя наистина ли е говорил такива неща?! По закон няма право на информация по делата! Така е! По закон прокурорите са независими! Де факто бе, господине! Де факто как стоят нещата? Действали сте като във Кръстникът! Събирали сте се и сте решавали кой и как да се удари! Разнасяли сте секретни документи и информация и сте търгували с властта си! Скоро ще има прокурори, които ще проговорят!
156
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я па тоя, а той когато разкриваше доказателста по медиите по неприключили дела, какво беше???
155
6
 
19
 
! Отговори
АРЕСТУВАЙТЕ ГИ ВЕЧЕ преди 2 години
НЯМА ПО-НАГЛИ МУТРИ ОТ БОКО ТИКВАТА И ГЕШЕВ! ТИЯ СА ЗА ЗАТВОРА , А ИЗВЕДНЪЖ СЕ ПРАВЯТ НА ЖЕРТВИ И ГЕРОИ ЕДНОВРЕМЕННО. ДА ГИ АРЕСТУВАТ НАЙ-СЕТНЕ И ДА МИРЯСАМЕ! ЗА ДА СА ТОЛКОВА НАГЛИ, НЯКОЙ ИМ ГО ПОЗВОЛЯВА. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ПОДОБНА СИТУАЦИЯ НЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА, А В СЪСЕДКИТЕ - ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ.МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТУРЦИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗАЩОТО ПРИ СЛУЧАЙНА ПРОВЕРКА НА ПОЛИЦИЯТА СЕ ОКАЗА В КОЛАТА НА ИЗВЕСТЕН МАФИОТ. ТУК МАФИЯТА И СЛУГАТА И СЛАВИ ИСКА ДА Е ВЛАСТТА
154
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една година имаше да ги приключиш.Ама се спотайваше и ги прикриваше.Не ставаааааш!
153
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен,к.181 Става въпрос за досъдебно производство, не за дела. МВР прави собствено разследване и преценява деянието дали подлежи на дисциплинарно наказание, вкл. дисцип.уволнение или се предава на ВОП. Мин.Маринов замота разследването 4 месеци и го предаде на мин.Терзийски.Гл.прокурор,към който спада и ВОП, пък цяла година разследва престъплението, а вместо да се засрами от това забавяне декларира, че РАЗСЛЕДВАНЕТО НЕ Е ЗАВЪРШИЛО! Гешев ли не знае каква е целта на това забавяне!
152
3
 
10
 
! Отговори
ДО 182 преди 2 години
КВО ПРЕХВЪРЛЯТЕ ВИНАТА, И СЪДЪТ СТЕ СЪЩИТЕ МАФИОТИ!
151
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев отново потвърждава, че нивото му е на следовател в Полски Тръмбеш или в Смядово!
150
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
може може, радев отчаяно се нуждае от циркове за да отклони вниманието от рухването на икономиката!
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
181 делата не ги завършва прокуратурата умни ми, а съда, с влязла в сила решение.
148
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЗАВЪРШИ ГИ ТИЯ ДЕЛА БЕ??! 1Г. НЕ МОЖЕШ ДА ГИ ЗАВЪРШИШ! 2 Г. НА ТОЯ ПОСТ- РАБОТА 0! ЗА КВО НИ ТЕЖИШ НА ДЖОБА? КАКВА РАБОТА СВЪРШИ ЗА 2 Г.?
147
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя милиционерци каскет се поставя над народното събрание , не знам какво право е учил и от къде му е дипломата , ама ако имаше образование щеше да знае че народното събрани е над всичко и мутри нато тиквата щяха да са в затвора , защо е прекратил делото за къщата в барселона само питам