НС задължи Гешев да внесе доклад за разследването на полицейското насилие

Депутатите приеха и декларация, за да осъдят случилото се
78
НС задължи Гешев да внесе доклад за разследването на полицейското насилие
Снимка: БГНЕС

До 20 август главният прокурор Иван Гешев трябва да внесе в НС доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка с упражнено полицейско насилие на протестите през лятото на миналата година. Това решиха депутатите на извънредното заседание, на което беше изслушан и вътрешния министър Бойко Рашков, след като в петък бяха разпространени кадри, на които се вижда как униформени бият протестиращи на 10 юли 2020 г.

Депутатите приеха единодушно и декларация, с която осъдиха бруталното полицейско насилие.

„Определя това за позорящ акт на човешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които България е страна“, пише в декларацията.

В нея е посочено още, че НС настоява за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание, както на преките извършители и на ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха - главният прокурор не е на подчинение на Парламента. Вчера председателят на Парламента каза ( и с право) по повод другаря Радев всеки да си знае правомощията и да не изземва такива на други институции - днеска тя и НС ще заставят главния прокурор да прави нещо си. Не харесвам Гешев, но тоя непрекъснат пасквил срещу него е много дразнещ и досаден. Събере мнозинство и променете законите - само с "Гешев-оставка" не става.
47
2
 
8
 
! Отговори
До Пия Гъ преди 2 години
Никакъв закон не може да е пред конституцията
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .!. 29 Браво, наистина много революционна идея да сме държавата без прокуратура. Можеш да я предложиш на ИТН, те със сигурност ще я прегърнат. Аз се бях се сетил, за една държава в Африка и една в Азия за които мислих, че нямат прокурори, ама не, оказа се че и там имат. Може пък тук да сме първите с този експеримент, направо полицаите ще ходят да се явяват в съда. Хваща те и директно те обвинява, налага ти присъда и те води в затвора. Бързо правосъдие!
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям мерак на Пинокио да стане гл.прокурор.С Гешев става,цял ден Гешев бълнува а вечер с Гешев ляга.
44
1
 
9
 
! Отговори
До Пян Гъ (27) преди 2 години
Не е точно така, погледни Закона за съдебната власт, глава 6, чл.138а, алинея 2. Там е описано какво, кой и кога. Не могат да го задължат да иде на крака, но доклад ще трябва да се пише и внася.
43
9
 
8
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Член първи от конституцията гласи , че България е ПАРЛАМЕНТАРНА , а не прокурорска Република, така , че Парламента поздравява Каскета с песента "Няма не искам , няма недей "
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА НАПИШЕ ДОКЛАД И ЗА ИЦАКА, КОЙТО МЯТАШЕ КАМЪНИ С ПРАШКА ПО ПОЛИЦАИТЕ.
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Голям смях, тез дето отиват към избори решили, и в каква форма ще го задължат - нещо Заповед, публикация в ДВ, Предложение. Предполагам, че с писмото им ще си обърше задните части. Сама Митева снощи в интервюто, не си вярваше и повтаряше "Надявам се да дойде!" Пък може и да отиде и да им каже, че нищо няма да им каже.
40
6
 
8
 
! Отговори
Гешев преди 2 години
Ей сега, тичам ! Защото на Мутрите на Мая, продажниците на Пинокио и Гурутата на миячите на *** в чужбина им се приискало ! Има конституция в тази държава и тези които ни лъжат, че искат правова държава би трябвало да го знаят !
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПИЙ ВОДИЦА, ЧЕ ШАМПАНСКОТО СВЪРШИ, ПОЧВАТ СЪЛЗИТЕ...
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Да бъде! Да бъдат осъдени всички полицаи, нищо че са изпълнявали заповеди! Който не е ходил войник, така става, не знае, че войника не носи отговорност, а издалия заповедта! Тук е тънкия момент, какво са им наредили и какво са свършили. А защо са ги наказали ли? Дори и превъзбудения Рашков знае, че никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо. А сега кажете това не беше ли поредния загубен ден на Парламента за който ние платихме на депутатите?
37
4
 
8
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
НС не може да нарежда на главният прокурор.Иначе няма нужда от прокурори или съдииНеграмотници Работата на главният прокурор е да ви разследва крадливи депутати ,а не да ви се обяснява
36
3
 
4
 
! Отговори
митрофан преди 2 години
Прах в очите на хората.
35
6
 
9
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Хахахаха кефи ме журналиста ква снимка е избрал със заглавието. Как дебелият пие една студена вода. :D
34
0
 
7
 
! Отговори
Сесерем преди 2 години
Любителите на научна фантастика и пропаганда да се изнасят от България. България само с Европа и Нато.
33
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 2 години
### НС настоява за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание, както на преките извършители и на ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния. ### Как ще стане това - прокуратурата да разследва сама себе си?! Няма да стане.
32
6
 
9
 
! Отговори
Полицайчо преди 2 години
Виновниците за атаката срещу полицията да бъдат осъдени. Организаторите на протестите също.
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка, каквото и да си пишете тук гербавите ***, Тиквата и Каскетчето ще гният в затвора!
30
5
 
10
 
! Отговори
ПСИХО АТАКА преди 2 години
ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ ВНИМАНИЕТО ОТ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ТОК ХРАНА БАЦЕ БЕ ОСТАВИЛ ПАРИ ЗА АВНТОМАГИСТРАЛИ ПЕНСИЯ КОВИД ПОЛИЦИЯ ДОКТОРИ КЪДЕ СА ИЗПАРИХА СЕ ИЗЯДОХТЕ ЛИ ГИ А ИСКАТЕ ОЩЕ ДА СЕ КУПЕТЕ ПОРЕДНИТЕ ИЗБОРИ
29
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Да 34, първо приятели. Кой води в дома си човек, ако не го познава добре. А сега му влезе рязко в краката. Такъв приятел като Славье враг не ти трябва.