"Сиела" иска още 1200 машини за вота, цената около 6 милиона

Не можело да се гласува за президент с хартиена бюлетина, а за НС с машина
76
"Сиела" иска още 1200 машини за вота, цената около 6 милиона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ЦИК и „Сиела“ са напът да разрешат проблема със софтуера, който се оказа, че може да е пречка за провеждане на избори 2 в 1.

След поредното заседание на Председателския съвет на НС шефката на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че IT експертите на комисията и на „Сиела“ ще проведат среща за липсващите инструменти по софтуерната част от договора за машините.

Още по темата

Директорът на „Сиела“ Веселин Тодоров увери, че проблемите в никакъв случай няма да попречат на предстоящите избори, независимо дали ще са два отделни или 2 в 1.

Според него избори 2 в 1 ще спестят пари на данъкоплатците.

Въпреки това ще се наложи да се купят още машини.

„Предложили сме възможност да се закупят още 1200 машини. Цената ще бъде същата, както когато бяха закупени в края на юни през „Информационно обслужване”. Цената е 5200 лева на машина. Тази цена е малко по-висока заради въздушния транспорт от Тайпе до тук, което е по-скъпо от корабния транспорт. Да кажем, че общо тези допълнителни машини 5200 по 1200 са около 6 млн. лева“, подчерта Тодоров.

А относно предложението на ГЕРБ да се гласува с хартиени бюлетини Камелия Некойва коментира, че Изборният кодекс не позволява хибридно гласуване, а именно за президент на хартия, а за парламентарни избори с машина.

Според нея това ще обърка избирателите.

Темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя отсече, че се търси начин НС да се превърне в арбитър на спор между ЦИК и „Сиела“, което обаче е търговски спор.

„Ние като ПГ отказваме да участваме в такъв вид спор. Политиците трябва да търсят съгласие по евентуална дата за президентските избори. По наше становище датата 7 ноември е най-удачна“, посочи Атанасова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Тези негодници не са виновни.Виновни са всички които са гласували за тях.За 30 години ,за първи път в Парламента има толкова много мошеници,за първи път се правят през 3 месеца избори и се трошат безотговорно милиони от нашия джоб.Това е дело на ,,умните и красиви"млади-невежи, безотгаворни с голями претенции. Абсолютно сбъркано,не осъзнато, вироглавото поколение
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТИГАААА ХАРЧЕТЕ БЕ ИЗР.ОДИ!!!!!
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки избирател МАШИНА!!!!!!
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам думи. Тея наглеци харчат държавни пари като за световно.
58
1
 
9
 
! Отговори
Народа даваааааа... преди 2 години
...щом е за флшификация на изборния процес със електроника ,бе.....САМО , РУНДЬО ДА СПЕЧЕЛИ...!....ВЕЧЕ НЕМА И ХЛЕБ ДА ЯДЕМЕ ...ЩОТО ГО ВДИГАТ С 20%...САМО РУНДЬО ДА СПЕЧЕЛИ...!
57
1
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
"ПРИ ГЕРБ...НЕМАЛО ПАРИ..."----АМИ ТИЯ ПАРИ ЗА ИЗБОРНИТЕ-МАШИНКИ , НА РУНДЬО ОТ ЗЕСТРАТА ЛИ СА...??!....ЗА КВО ВИ Е "БЮДЖЕТ" ТОГАВА....?????!
56
0
 
2
 
! Отговори
Идеи преди 2 години
До Анонимен 58Тези идеи си ги пазете за вас! Представете си че някой от властимащите го прочете и реши да приложи тази идея на практика ;)
55
0
 
3
 
! Отговори
Сиела преди 2 години
Сиела може да направи изборите, няма проблем, после може и да ги повтори, кой каза, че няма пари...
54
0
 
15
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
А, ИНАЧЕ ЗА НАРОДА,ПАРИНЕМАЛО.....АМА ЗА МАШИНКИ---ИМАЛО...ХАХАХА....ЕТО, ЗНАЧИ ЗА КАКВО ИМ Е НУЖЕН "БЮДЖЕТА"----ЗА ЕЛЕКТОННО ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ....ХА,ХАХА....
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващото решение ще бъде всяко семействода си купи машина за гласуване.Нашите хора да се видят с пари ,,,де!На 2 години модела да се сменя и да се купуват нови,както е с касовитеапарати.Как не са се сетили.
52
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само гледайте как ще затрият страната от дългове и после пак ще припишат всичко на Борисов.
51
4
 
3
 
! Отговори
ИТН и Радев да!!! преди 2 години
обществени поръчки глупости, нека Бойко прави обществени поръчки, а сега има по важни неща!
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако трябва и 5000 да се купят, но да се осигури победата на нашия смел президент генерал Радев и водача на България господин Слави Трифонов! Парите нямат значение!
49
4
 
14
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
"Махнете гласуването зад граница"Не, просто трябва да се впише в закона, че хора с чуждо гражданство нямат право да гласуват. Както нямат право да се кандидатират на избори, така да нямат право и да гласуват, който много му се иска да гласува се отказва от другото си гражданство или гражданства и готово, чиста работа.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според заглавието, Сиела искат машини, а според мен, пари! Също според мен, жур.на.лето се е престарал в изопачаването на фактите!
47
0
 
20
 
! Отговори
+++ преди 2 години
А обществената поръчка къде е?Само за един приятел питам.Лицемери и лъжци.
46
3
 
12
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
А бе Геша що не вземе да ги привика тея от сиела, бе?
45
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
А защо не се гласува с ПИК код от НАП например? Отиваш в НАП, изваждат ти ПИК и си готов. Само така ще се изчистят списъците от мъртвите души. Ама май на никой не му отърва това?
44
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
С тези машини, хартии, комисии, секциии....... По-евтино ще е да се издава на всеки, с личната карта или книжката като сменя, по един ел. подпис. И така, който може гласува, който не може дгд. Ай сиктир!!!
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45Машинките ги сложиха с цел, да ограничат ромското и турското население, не се получи очакваниия резултат :)) Да не говорим за грешката да заложат на сакат психически и физически чалгар като Славчо, дето нема 2 брънки в мозъчето си......хахахаха :)))