Засега военни няма да пазят границата, но ако се наложи ще бъдат изпратени

Не само афганистанци минават нелегално, но и сирийци
59
Засега военни няма да пазят границата, но ако се наложи ще бъдат изпратени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към момента не се налага включването на военни в охраната на границата заради очакваната мигрантска вълна, след като талибаните взеха властта в Афганистан.

"Такова решение не е взето, но ще бъде взето, когато обстановката го налага", каза служеният премиер Стефан Янев.

"Към момента правим необходимото относно подготовката на страната, на националните елементи от системата за защита на национална сигурност по охрана на държавните граници. До голяма степен очакваме нарастване на мигрантския натиск", призна той.

Още по темата
Министърът на отбраната Георги Панайотов съобщи, че са нужни 9,6 млн. лв. за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата. Парите обаче не са налични в бюджета на МО.

МВР шефът Бойко Рашков каза, че сме подложени не само на натиск от афганистанци, но и от сирийски бежанци, които се намират в Турция.

"Сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция като държава и увеличението на нелегалните мигранти тази година е 6-7 пъти повече в сравнение с миналата година", каза той.

По думите му „Гранична полиция“ е впрегнала огромен потенциал в жива сила и техника и това е максимумът, който тази служба ще трябва да даде, за да устоява националната сигурност на страната.

"Ако тя не успее да се справи, тогава се планира да се включат и сили от МО", каза Рашков.

"Разчитаме на армията само тогава, когато няма други възможности за спирането на мигрантския натиск“, уточни той. Според него за този сценарий е нужен консенсус между политическите сили.

"Наказателните производство срещу трафиканти наближават 200", съобщи още Рашков.

Той добави, че България много разчита на помощ от Брюксел като страна на първа линия, тъй като България е на входа на миграните към ЕС.

Министърът на външните работи Светлан Стоев обясни, че приоритет е било извеждането на българските граждани и тези служители афганистанци, които са работили за българското посолство в Кабул.

"27 българи са евакуирани успешно и 34 афганистанци. 22 граждани се намират в Пакистан и им предстои евакуация", обясни той.


59
Още от Политика
Партиите нямали политическо лидерство, гледали да минимизират щетите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Обикновен българин преди 3 седмици
Чакат нашествениците да влязат в спалните им и тогава ще пратят армията по границите. Имало дела за каналджийство. Какво чакат, че не променят законите, ако е необходимо каналджиите да влязат за 20години в затвора.Пълна конфискация на имуществото им. Да се обявяват публично всички разследвани, обвинени и осъдени за това предателство. Необходимо е да се въведе и граждански контрол над полицейските и армейски сили охраняващи границата.
53
1
 
2
 
! Отговори
хмм преди 3 седмици
Пращайте военните на границата. По цял ден спят в поделенията.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЕ ме интересува всеми е тая !
51
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
За всичко това са виновни руснаците имат голяма територия могат да ги заселят на север афганистанците са работари ще им се отворят заводи и те ще работят и Русия ще печели от това.Но какво да се прави Путин е казал не искаме емигранти и край обикновените руснаци губят от това.
50
0
 
4
 
! Отговори
Бивш граничар преди 3 седмици
Границата трябва да бъде тотално блокирана,а нашествениците отблъснати,ако трябва с оръжие!Защо ни е тази мижава армия,щом не може да свърши никаква работа!?Това си е война-тоест работа за военните.Ясно че нашите ги е страх Брюксел да не им се накара,ама вече има прецедент-Полша и Литва отблъскват със сила мигрантите пратени от Лукашенко!Следователно и ние можем да правим същото с пуснатите от Ердоган орди!
49
0
 
0
 
! Отговори
Един приятел, преди 3 седмици
Ми каза, че едно *****, разваля цяла каца с мед.
48
0
 
1
 
! Отговори
ми то няма преди 3 седмици
....е откъде военни.....
47
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Въоръжавайте се кой с каквото може ! И не разчитайте на държавата !
46
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Ако тръгнат няколко хиляди мигранти ,как ще бъдат спрени ?
45
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
До 4 . Хубаво сте си купили брашно . Но ако изгасне тока,как ще месите хляб ? Е разбира се може и на печка с твърдо гориво или фурна но ,ако живеете в блок... е малко неудобно.Сега си купи и някакво оръжие,и не се хвали пред познати за запасите си ,че утре не дай боже стане нещо ще дойдат първо при теб.
44
3
 
6
 
! Отговори
Какви 5 лева преди 3 седмици
Пенсионерите Радев и Янев са се разпасали като за последно ! Не ги интересува Б-я !
43
3
 
4
 
! Отговори
Пенсиите Радев Янев преди 3 седмици
Какво да пазят военните, като техните колеги пенсионери Радев и Янев са се разпадали и окупирали властта така, че Б-я вече е разграден двор !
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нинова изкарват войската! При ГЕРБ ревеше, че е военен преврат. А те само взеха решение евентуално. А сега реално се изкарва войската и ти мълчиш? Не мислиш въобще за демокрацията дето ти отне много!
41
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 седмици
Най- малко 10 г.затвор за трафикантите!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само няколко месеца и виждам вече не им се работи и ще се разбягат да са служебно след изборите, които ще са наказателни срещу всички политици.
39
0
 
6
 
! Отговори
Племето е за Пиночет преди 3 седмици
но само в Чили имаха късмет!
38
1
 
2
 
! Отговори
до Аха преди 3 седмици
да ще проверяват, а за границата не бери грижа, от 60000 служителя в МВР ще се намерят и за границата.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
полицаите се натискат щото взимат инзвънредни пари.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото по-малко корумпирани държавни служители има по границата, толкова по-малка е вероятността нашествениците да нахлуят навътре в територията ни. На практика военните и полицаите са каналджии и им помагат.
35
0
 
3
 
! Отговори
Миро преди 3 седмици
Тука има ,тука нема,през ден ново 20, смяна на позициите