Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди по-малко от месец, Комитова заяви че Хемус лот 5 или 6 изобщо не бил започван. Че там нямало правено нищо реално, дейностите били на хартия само. БТВ я опровергаха с видео, заснето с дрон. Сега тя излиза с нова версия. Важният въпрос, който никой не задава обаче е, като се спря строежа на Хемус, къде ще отидат предвидените в бюджета, но все още неразплатени средства за него? Официално никъде, а в действителност?
178
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия калинки защо са се нахилили на снимката? Колко са откраднали тоя път? Защо още не са уволнени?
177
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бръкне на Баце в . . ~ ~ . . чекмеджето!
176
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коминтерновс повтаря написаните на шпаргалки опорки които сричаше резидента.
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магистрали ,фарони и аванси милиони.
174
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалкитв радеви калинки още малко им остава
173
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само пълен ид*и*от може да повярва, че магистрала се строи така! Опорки от комсомолски събрания, ама народа се връзва!
172
17
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Колкото по скоро тиквата влезе в затвора , толкова по-добре за България.
171
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е пълен трап, поръчков министър ,който не разбира от строителство на магистрали и изобщо от строителство.Важно е да се измислят нарушения.Бившия министър ви каза ,че още не сте започнали отчуждителни процедури,вече 5 м. клечите и дрънкате глупости,освен това и участък 4,5,6 имат документи ,айде поразрови се по щателно.1 км магистрала какво обхваща ,всичко ли е на равно,има ли виадукти,ново ли е трасето ,откъде минава,мостове,тунели и т.н.А и никой не ти вярва Комитова ,една марионетка !
170
4
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
До voidНикой не сравнява България с другите държави, госпожата казва че строителството на километър в Полша почва от 7 милиона лева - аналогично полски злоти, нали се сещаш КОЛКО пари се връщат към плащащия.
169
8
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Ще върнем Бойко Борисов да я довърши-ако ще и незаконно!!!Че 30 години законно се строи само в южна България!
168
6
 
23
 
! Отговори
void преди 2 години
Хайде стига сте сравнявали България с Европа - на всички ни е ясно, че не сме ги стигнали и едва ли ще ги стигнем скоро. България тръгна от полите на Русия към Европа - за да разберете дали сме по-добре сравнявайте с положението от което сме тръгнали, а не накъде сме се запътили - сравнявайте с Русия, накъдето за съжаление продажните ни управници продължават да ни тласкат.
167
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отчайваща некомпетентност и тотална липса на принципи... Това е истината за калинките и пeперудките на Чорапа...
166
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 милиона много ли са малко ли са трябва да кажат експертите терена в Северна България е доста разнообразен и насечен гледах като минавах новостроящия участък белокопитово - Бухово за има няма 15-20 км имаше със сигурност над 20 скъпи съоръжения - мостове, виадукти, връзки с населени места, селскостопански подлези това вече е готово. Ще се радвам министър Петков ако може да я построи по ефтино, но строежа да не спира..
165
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея двамцата са си лика прилика. Бушончета малки
164
4
 
11
 
! Отговори
Бай Митре шпиона преди 2 години
Ако е вярно за качеството, да оставим настрана краденето на служебното правителство и предизборният им ПиаР, но и ЖП отсечката Горна Оряховица - Варна е строена лошо - признато е за икономическа диверсия още от бай Тошково време. Така, че явно следите водят до едни и същи организации зад граница, тъй като почеркът е един и същ.
163
16
 
10
 
! Отговори
Арести за терористи преди 2 години
Напомнят че тези доказани престъпници нагло харчат ограбени десетки милиарди от БЪлгарски народ вкл за НЕНУЖНИ супер скъпи РЕАКТОРИ..ЗА СТАРИ МОДЕЛИ САМОЛЕТИна супер неизгодни цени...За масови убииства крави,овце,кози/вижте набеждаване със ШАП на Странджа / след като се вдигна шум обявиха ча май имало полупатогенна ситуация..
162
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как беше - работа ,работа опссс извинете - крадене,крадене,крадене !
161
29
 
12
 
! Отговори
Арести за терористи преди 2 години
Напомняме че за тази увреждаща тежко и завинаги територията на Северна България магистрала Ликвидират се милиони декари ценна обработваема земя..се ограбват милиарди от народа. дават се авансово за НЕЗАКОНЕН ОБЕКТ.НЯМА АРЕСТУВАНИ ВКЛ Бивши министри и м Министър председатели.
160
4
 
9
 
! Отговори
Оптимизация Бюджет преди 2 години
Да се оптимизира състава на министерства и ведомства вкл на доказано престъпни министерства и ведомства..Максимално се разрешава издръжка на до 11 човека във всяко министерство с ограбвани пари от народа.ДА се конфискуват милиардите прахосвани по нагло корупционни обекти вкл всички по оперативни програми министерства и ведомства веднага....