Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
23
 
14
 
! Отговори
Контрапротест преди 2 години
Двата основни протеста - на ресторантьори близки до Баце и други кЪпуЧи от ГЕРБ, които им уреждат елитни ***, пардон любовници, и на работниците от транспортните сектор от фирми от обръча на Пеевски, които се изхранваха с откраднатите пари по метода инхаус са единствените, които в момента се опитват да клатят държавата. Българино, отвори си очите и виж, че бюджетът се преизпълнява, бизнесът работи, а пазителите на статуквото пикаят кръв, че няма да могат да илядят начело на България ЕОО
158
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До толуп ефенди От "работа, работа, работа" има конкретни резултати. За съжаление и от ДСарското крадене, крадене, крадене има такива. Вярно, не като от работа, работа, работа, но, кой ти гледа!
157
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тоя Киро "алоу тука е така, и без документи може стига да има желание, не се прави, че не знаеш и не си се възползвал от този факт." Как да не знае, нали се видя, че даже за министър са го назначили без необходимите документи!
156
20
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ са тъпаци преди 2 години
типично по герберски - всичко е оставено в пълен батак.
155
8
 
29
 
! Отговори
Парашутист преди 2 години
Тези съвсем се оплетоха. Как така са преведени 17 милиона на анонимния строител? След като е анонимен и неизвестен, как е получил 17 милиона? Мислете, хора, мислете, защото ни правят на маймуни!
154
5
 
12
 
! Отговори
Тоя Киро преди 2 години
лична карта на работотдателя се не дал като се назначавал за министър тръгнал на язовири и магистрали документи да дири , алоу тука е така, и без документи може стига да има желание, не се прави, че не знаеш и не си се възползвал от този факт.
153
6
 
8
 
! Отговори
Кире преди 2 години
Тъй като участвам в строителството на язовири - да ти кажа министърке схемата. Поръчката се дава на наши хора. Те заделят комисион за "нагоре". С останалото се наема подизпълнител - но тъй като е незаконно да се наема подизпълнител, няма договор с такъв и той работи нелегално. И ако Мухххльото от Хрвард е некомпетентен в строителството и бръщолеви глупости, ти би трябвало да го знаеш. Или ги предупреждаваш, че има смяна в получателя на комисиона?
152
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пич Значи не можа да измислиш нищо повече от приказки за Парка на Свободата, а? Иронията на това да си мечтаеш за бай Тошо и да наричаш другите "роби" не ми убягва. Между другото, колко метростанции построи "Бай Тошо"? Аз не си спомням при него да е имало дори и една линия на метрото. Сега има ТРИ и целия град се изсипва да ги ползва. Но иначе "нищо не се строи", жалка история е вашата: обречени на възхвала на провален режим.
151
12
 
13
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Граф Игнатиев 40 години беше плочи, които като завали един дъжд и трамваите езера разплискваха като минават (да не говорим за беозбразните тротоари). ТИ ли ще ме поучаваш как е било в София? "Некачествения" Граф сега е като писта за ролери!"А едно време в "парка на Свободата" имаше цветя и се поливаше и косеше тревата, а? Колко хубаво беше при бай Тошо? Еххх, роби, роби, доре не се усещате как ви клатят. НЕ само, че не се усещате, ами ви и харесва. Няма оправия в тази държава, нямаа.
150
12
 
1
 
! Отговори
Не е номера само,,,, преди 2 години
София да е частично лустросана и само там да се е съхранил някакъв стандарт --отделно ,преди да дойде Бойко да ,,усвоява,, колко правителства се бориха за ЕС фондовете ,всичко беше готово да се случи и той просто се случи във точното време на точното място ,но въпреки изобилието от ЕС средства се оказва ,че багодарение на некадърността на администрацията му милиарди не са били усвоени ,не го мислете за някакъв капацитет ,ще настъпи ужас ако има кой да го разрови ,направо са изпушили от ужас...
149
2
 
15
 
! Отговори
Тая бабка преди 2 години
Книжка - Бележкова не разбра, че за да се работи трябва ТЯ да работи, а не да се чуди как да направи така, че да не се работи - защто е забранено,защото запетайката е тук, а не там, защото някой заинтересован протестира, защото няма пари... то за да не се свърши някоя работа винаги ще се намери причина.
148
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пич "По-некачествено и грозни ремонти София не е виждала." Детенце, аз съм ИЗРАСЪЛ в София още преди ДОСТА години и съм я виждал и в зората на демокрацията, когато Янчулев обявяваше война на тополите, и с РАЗКЪРТЕНИТЕ й булеварди и улици. Граф Игнатиев 40 години беше плочи, които като завали един дъжд и трамваите езера разплискваха като минават (да не говорим за беозбразните тротоари). ТИ ли ще ме поучаваш как е било в София? "Некачествения" Граф сега е като писта за ролери!
147
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пич Ами, кажи кога беше по-хубаво. Дай да видим!
146
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотален провал на Фигуранта и марионетките му от служебния кабинет... Хаоса и произвола в държавата са брутални...
145
26
 
8
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Освен едри приказки нещо друго има ли, или да те пишем в редичката с троловете?"Ооо, я отивай да си вземеш вафлата "ГЕРБ" от регионалната централа. Заслужи си я. Хайде у лево, марш. Тръгнал да ми обяснява колко било хубаво по време на мутро-управлението. Полезен иидиот.
144
11
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"от такива многознайковци на Граф Игнатиев три пъти сменяха ограждащите елементи, щото кьорчовци като теб им изглеждали "неестетични","Това може да го напише само човек, който или не е излизал извън България. или идва от някое село, което не е мръднало от 89-та насам. По-некачествено и грозни ремонти София не е виждала. За това пък са на цени като в Берлин. Поръчките се раздават на "наши хора", както всички разбраха. Само ти гербаджийче си седиш с глава в пясъка и се правиш на неразбрал.
143
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пич Ако не знаеш какво е строено, и колко полза носи, значи или не живееш в България, или си напълно сляп. Оценките ти за това кое колко изкарва си ги пази за себе си: от такива многознайковци на Граф Игнатиев три пъти сменяха ограждащите елементи, щото кьорчовци като теб им изглеждали "неестетични", а един даже се изкара жертва, че се пребил заради тях: не, че си гледа в краката къде върви.
142
9
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Изготвят сякакви доклади и глупости в това министерство само пътища не строят."Ама да бе, за 5 месеца ще оправят глупостите на Баце за 10 години. Ти не разбра ли как от НАП са оптипсвали по 10 милиарда на година? Нямало пари в тази държава ...
141
13
 
7
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"А някой да е видял нещо да се строй или да се прави нещо напоследък.Сериозно питам.Тия дни имах дълъг път и никаде не видях да се прави нещо"Какво се е строяло бе, паалячо? Магистралите, които след 1 година вече са за ремонт? Или плаващите плочки в София? Хайде стига с тези комунистически опорки - сигурно ти липсва стабилността на Борисов? Не разбрахте ли, че това са мафиотски схеми прикрити като "строителство". Най-скъпите ремонти в целия ЕС, ама за това най-некачствените. Строяло се било ..
140
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изготвят сякакви доклади и глупости в това министерство само пътища не строят.