Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 137 Ами, нормално е да осигуряваме възможността за преминаването на българска военна техника. Все пак трява бда можем да се пазим от крадливите ръчички на "братята" руснаци.
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "132 Демографската криза започна още в средата на 80те" - а защо продължава вече 30 гидини в ЕС и НАТО при американското партньорство?
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има ангажимент да поддръжка 2959 километра пътища в страната в състояние, което да позволява преминаване на военна техника. Целта е по тях да може да мине техника на НАТО, при нужда.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 132 Демографската криза започна още в средата на 80те, но нещо не говориш за това, защо ли? Впрочем, тя щеше да е още по-явна, ако държавата не беше опасана с бодлива тел и хората не можеха да я напуснат, дори и да искаха. Комунистите стреляха по всеки, който се опиташе да избяга. Здравеопазването в България в момента е по-добро от това през комунизма, когато освен катастрофално назадналата материална база, лекарите бяха "жертвани" по разни села по волята на партийни веломожи.
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб е ОПГ!
114
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Шотландия децата на четиригодишна възраст ще могат да определят пола си в училище без нуждата от съгласието на родителите, съобщава вестник Daily Mail, позовавайки се на препоръките на шотландското правителство за началните училища. Съгласно тези препоръки учителите трябва да подкрепят и изслушват всеки ученик, който реши да смени пола си.
113
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 години в ЕС - демографска криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ЕС и НАТО, да, съгласен съм с теб, след 30 години ЕС и НАТО, мизерията в България е ужасяваща, но за това е виновен Кремъл.
111
2
 
4
 
! Отговори
разбира се че е преди 2 години
анонимен служител - с партийна книжка в задния джоб винаги верни на Партията, идват избори...
110
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 126 "Кое точно се е построило при герб бе тикви?" Няма да ми стигне мястото да изброя какво се построи: Магистралата Люлин и част от Струма. Завършването на магистралата до морето, два лъча на метрото на София, масивно подобрение на инфраструктурата на градовете, пречиствателни станции, масивни подобрения по железопътната инфраструктура и състав, Северната дъга, Околовръсното шосе на София и какво ли още не. Явно живееш на село, и нямаш идея колко се промени вида на България.
109
7
 
12
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Ейй, тези ще направят всичко възможно да не се построи тази магистрала. ББ извади доста олигарси от държавните схеми и сега плащаме всички.
108
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое точно се е построило при герб бе тикви? Ремонт на ремонта, всичко е законно и новите строежи не могат да изкарат и до дадата на пускане, Джибитко почна да реже лентите преди да са готови.
107
6
 
12
 
! Отговори
хейтър преди 2 години
Измислят си глупости за да оправдаят факта че спряха строителството не само на Хемус, но и на другите магистрали. И парите отделени за тях ги няма. Не искат даже да плащат на строителите за готови обекти. Защото парите са поели в определена посока. Там където отидоха и тези от КТБ.
106
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 119 "Училището в Осиково има един единствен ученик. Това е Емилия от 4 клас, обучава я директорката" Дотам ли я докарахте? Да търсите опорки за населени места, които дори не знаете къде се намират :))))) Между другото, малката Емилия ще стане свестен гражданин на България и Европа, за разлика от теб, който не си учил, дори когато си ходил на училище с много деца. :)))
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте му лицето на този. Не бих му повярвал за каквото и да е.
104
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 112 Като гледам как точно комунистите сте най-неграмотните, нищо чудно че вдигате смъртността (сега покрай Ковид ясно се видя). То същото се отнася и за доходите ви. Реално вие посочвате себе си като проблем след влизането ни в ЕС. :))))
103
7
 
18
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Каква трогателна снимка на Кирето о мама му! И какви невероятни глупости в "изявлвнията и".Тая надмина едновременно тримата сценаристи, Славуна и Ивето Митева по неадекватност.Къде ги намира Чорапа тези червени балончета, не се ли изчерпа резерва му от чегъртачи? Обаче вече дерат жива кожа, така че в най-скоро време ще изчезнат, кой в Канада, кой в Дубай при спонсора си, а коя - в женския в Сливен. Пазете се, минахте всякакви разумни граници!
102
8
 
21
 
! Отговори
Омръзнахте ми преди 2 години
Сумати месеци само говорите, че нямало това, нямало онова и си правите само ПР кампании, а през това време ние ще видим магистрала на куково лято. Не ме интересува какво нямало, искам да построите магистралата, а "изчегъртването" си го играйте другаде. За какво ми "изчегъртване" ако нямам магистрала, а то 6 месеца само снимки и усмивки и свършена работа нула. Не знам кой продължава да ви превъзнася, ама тези думи вече не ни интересуват, дела трябват другарко !
101
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне по Бойково време се строяха пътища, тези освен лов на вещици нещо друго ще направят ли, ще построят ли? Освен да рушат вече започнатото друго не правят. Съвсем като дядовците им през 1945 година.
100
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист "ЕС е най-хубавото, което можеше да се случи на България!" - да, първи по смъртност в света, 2 милиона измряха, други 2 милиона слуги на запад, страна от Третия свят, пенсионерите роват в кофите за огризки от храна.