Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
12
 
8
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Дългите години, през които тези схеми са работили и от ЕС продължаваха да ни наливат пари без да задават много въпроси, означават само едно - ЕС чиновниците на високите етажи са в схемата. Имало cash back. Това обяснява и мълчанието на Брюксел по отношение на беззаконията в тази държава. Дори потупваха Баце по рамото. Сега ясно ли е, че не може да качаме на "Запада" да ни оправи? Всички са в играта. Собствената ни съдба е в нашите ръце.
138
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките открити нарушения от комунистите са за пред медиите. Драги лъжливи комунисти, има съд за нарушителите както са подсъдими вашите крадливи олигарси. Цяла България разбра, че спряхте строежа на магистрала Хемус и разграбихте парите за това както цял живот сте грабили парите на българския народ.
137
4
 
14
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
А някой да е видял нещо да се строй или да се прави нещо напоследък.Сериозно питам.Тия дни имах дълъг път и никаде не видях да се прави нещо.Кадето е започнато така си стой от месеци.
136
15
 
7
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
На Баце схемите - погазване на закона, кражба на имоти от частни собственици без обезщетение, раздаване на поръчки на свързани лица ,и т.н. По този начин се строи - "бързо и качествено". Всичко това работи защото съд и прокуратура за съучастници в тези безобразия. В една правова държава собствениците на имотите щяха да са завели колективен иск, и да са го спечелили. тук никой не смее да се обади защото не знае какво ще му се случи. Това не е държава, а мафиотска структура.
135
7
 
5
 
! Отговори
А само Бойко..... преди 2 години
Само Бойко е нищо ,то са кметове и цели завери отдолу ,,,,интересно е къде са усвоените пари и дали една част не са се връщали във ЕС --- гърците кога ги бяха захапали за 300-та милиарда твърдяха че са били пощенска кутия и че 300-та милиарда не са влезнли във страната .Не им ли се вземат парите все едно нищо не е станало ,,,,Другото което е .че много здраво го пазят от неговата ЕС партия ,кой какво ще му направи тука, ако онези зе затъпят и кажат ,че това е политически въпрос ?
134
3
 
4
 
! Отговори
! преди 2 години
Отново анонимен строител !
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 156 Колкото ДПС "жертва" Доган.
132
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не видиш разрушеното от Герб, означава, че си или много корумпиран или платен да си драскаш глупости или на силни хапчета. Бойко вече е съвсем обсебен от Радев и друго не говори. Просто човека става агресивен и озлобен от факта, че получи голям, не, огромен шамар.Пишете си каквото искате, но Бойко е тик-так, тик-так.......Ако искат да спасят партията си, той ще бъде жертван, скоро, до края на годината! Обзалагам се!!!
131
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин демократ "В ЕС и НАТО ние българите живеем добре, само простите и некадърните комунисти са с ниско заплащане. ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало на България." Виж как знаеш. С едно уточнение: русофилите не сте българи, затова ревеш, че измираТЕ, и че ровиТЕ в кофите за "коричка хляб". Колкото и да се опитваш да се присламчиш към нормалните българи винаги ще получаваш мощен шут, който да те изхвърли на тротоара. Българите не обичаме руски мекеррета. :)))
130
8
 
14
 
! Отговори
смешни преди 2 години
добре,че БОРИСОВ СТРОЕШЕ да има с какво сега да си запълвате министерстването,защото не знаете даже за какво сте там
129
4
 
8
 
! Отговори
Българин демократ преди 2 години
В ЕС и НАТО ние българите живеем добре, само простите и некадърните комунисти са с ниско заплащане. ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало на България.
128
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България в дъното на класациите по заплащане на труда в Европа.Една от водещите дискусии в испанската преса е минималната заплата в европейските страни. България се намира след Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция. 12 години "стабилност" на Герб водят до това: дъно във всяко отношение!!!!! Но според Борисов ние сме отличниците на Европа. С тези свои твърдения той доказва, че живее в някакъв свой виртуален свят. Някои не искат всички да сме добре, защото не е добре за тях. Те искат роби.
127
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До Анонимен 137 Ами, нормално е да осигуряваме възможността за преминаването на българска военна техника. Все пак трява бда можем да се пазим от крадливите ръчички на "братята" руснаци." - руснаците не са братя, за руснаците българите са предатели. И няма да пускат ръчички - ракетите от Крим долитат за броени минути.
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 144 "ЕС и НАТО са най-добрия съюз, но комунистите 80те започнаха инертна демографска криза, и за това сега българите измират като за световно" Ц, не българите, а неграмотните комунисти измираТЕ като за световно. За има няма 30 години електората на БСП от над 60% стана 15% :)))))) Най-добрия ефект от демографската криза.
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 143 "ЕС и НАТО са най-добрите съюзи, но 9ти септември, 45 години комунизъм, СССР и Кремъл им пречат да се развиват в България." Пречат им, и ВЪПРЕКИ ТОВА се развиваме и то така, че руснаците правят всичко възможно да ни изкарат оттам (Вовата се чуди как да лъже местните крепостни, че Русия е велика, а те като дойдат в България и не могт да повярват как ги е баламосвал). :)))))
124
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и НАТО са най-добрия съюз, но комунистите 80те започнаха инертна демографска криза, и за това сега българите измират като за световно.
123
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и НАТО са най-добрите съюзи, но 9ти септември, 45 години комунизъм, СССР и Кремъл им пречат да се развиват в България.
122
6
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
загубихме толкова много време отново с тези смешни пионки наречени министри,баламосват ни с безмислени пресконференции,а държавата е в хаос институциите карат по инерция,нарочно не пускат новия готов участък от Хемус всички досега сигурно са крали но само Борисов строеше
121
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Никой не вярва на Рундю лъжеца и Киро Канадеца. Вчера най-нагло излъга в ефир, че мерките за бизнеса работят. Къде му е документа, че не е канадец? А отрече ли се от клетвата пред английската кралица, щото Канада още е към Англ. Корона. ***!
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 138 Защото това е инерционен процес. Например, погледни себе си: нехранимайко, който едно дете не е създал и отгледал, но драска по цял ден за "демографската криза". Такива като теб сте причината за намаляващото население. Не че конкретно твоя генертичен материал ще липсва на някого, но даже и за планктон не си годен.