Последният звънец удари, 46-ото Народно събрание отиде в историята

Проведе само 26 заседания, белязаха го скандалите и политическата незрялост
Обновена: 15 сеп 2021 18:37 | 15 сеп 2021 18:30, Камелия Цветанова
25

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева от ИТН удари последния звънец за закриване на пленарното заседание, което е и последното за този състав на парламента.

Президентът Румен Радев вече издаде указа за разпускането му от 16 септември и насрочване на нови предсрочни парламентарни избори на 14 ноември заедно с първия тур на вота за президент.

Още по темата

До това се стигна, след като парламентът не успя да излъчи кабинет нито с мандата на първата политическа сила ИТН, нито с втората – ГЕРБ, нито дори и с третия мандат, който Радев даде на БСП.

Първото заседание на 46-ото НС беше свикано от президента Румен Радев за 21 юли 2021 година, животът му продължи едва 55 дни и проведе само 26 пленарни заседания.

И въпреки че депутатите се отказаха от традиционната почивка за всеки парламент през август, освен с краткия си живот, този парламент ще бъде запомнен и с липсата на законодателна програма.

Законотворците успяха да приемат само няколко ратификации и актуализацията на бюджета на ДОО, на НЗОК и на макрорамката за тази година.

В последния си ден одобриха и поправките в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, според които Бюрото за защита преминава от контрола на главния прокурор към министъра на правосъдието. Успяха да одобрят окончателно и ратификации по споразумения, с които се даряват и продават ваксини срещу коронавируса с изтичащ срок на годност.

През повечето заседания депутатите от 46-ото НС вместо да приемат закони, изслушваха служебните министри и така запълваха дневния ред в седмичните си програми.

Процедурни хватки белязаха повечето от заседанията, а дори опитен юрист като Ива Митева се затрудни да вади парламентът от правната каша, която депутатите сами забъркваха при няколко от гласуванията в зала.

Освен това скандали, лични нападки и директни обиди белязаха 46 парламент. На шефката на НС често й се налагаше на определя наказания за недопустим език в институцията.

По време на обсъждането на актуализацията на бюджета тя наложи „забележка“ на цели четирима народни представители заради неприлични думи. Това бяха Филип Станев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов от ИТН и Георги Свиленски от БСП. Причината - има ли сватба и годеж между ДПС и ИТН, че г-н Йорданов бил булката, а Филип Станев – шаферката, че партито ще е в Делта Хил при чичо Славчо, някой депутат се държал като мъж с едро тяло и заешко сърце, че БСП е "доста шавлива политическа булка", че само маймуните помнят три минути и кой бил "палячото на групата".

Едва ли избирателите ще запомнят малкото свършена работа от 46-ото НС, но споменът за скандалите, обидите и ниското ниво на политическа култура и политическа зрялост ще остане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Айдеее.. преди 2 години
На май на тави !
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на емиграция отиват разботите
17
2
 
8
 
! Отговори
46-тото преди 2 години
Чалга в парламента.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любим виц седи си човек в задръстване не мърда. Идва друг и му казва: терористи държат политиците в народното събрание и ако не им платим ще ги запалят. Ще дадеш ли нещо?Човека казал: добре, по колко дават другите шофьори? Ами по 5-6 литра бензин.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
47то и то после 48то и т н докато не измрат сегашните партии от естествена смърт оправия няма да има
14
5
 
5
 
! Отговори
урааа преди 2 години
Народното събрание умря.Да живее народното събрание.
13
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И НИКОЙ НЕ Е С МАСКА!!! НАГЛИ, НАГЛИ , НАГЛИ , НАГЛИ!
12
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО ГЕРБ СЕ ПРОВАЛИ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО И НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2021 ТОВА ИМ Е АБСОЛЮТНИЯ КРАЙ В ПОЛИТИКАТА НЕ Е МАЙТАП!!!! СТАНИСЛАВ Е С РАДЕВ !!! И СЕГА НЕ ПОДКРЕПИ СЛУЖЕБНОТО САМО, ЗАЩОТО ТАКА СЕ БЯХА РАЗБРАЛИ С РАДЕВ!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да влязат чистачките,"някой трябва, да изхвърли ***". Мислете на избори и не позволявайте арогантността, левият популизъм и посредствеността, която обижда и чегърта, да влезе отново в парламента. Доказаха, че не могат, да управляват. Заради тях, ще плащате стотици милиони за избори до дупка, те спряха парите от плана за възстановяване.
10
3
 
7
 
! Отговори
Хубав ден преди 2 години
И никога повече такива не трябва да влизат в НС.Опорочиха тази светиня на България.Дано и Радев си замине в историята.Ще го запомним ,като най -лош президент от новата демокрация.
9
2
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ще има още много предсрочни последни звънци. Всеки е жаден за власт и крадене, чак не може да се разбере с останалите за порциите откраднато. Ще се сбият и ще се удавят кучетата. Ще има още много предсрочни избори. Ако някога се стигне до правителсво, всеки ще *** свирепо и ще дърпа чаршава към себе си и ще има скандал след скандал в коалицията. Целта им е не да управляват на всичките, а да си гледат техните си интереси и от тях да се ръководят. Излъгват ви масово всички.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истукан "Радвам се, че не гласувах. Няма да гласувам и за в бъдеще. Нещата стават от по-лоши на по-лоши" Явно не си дорасъл за европеец, който гласува, за да държи съдбата си в собвствените си ръца. Направо е СМАЙВАЩО, че възрастен европеец може ЕДНОВРЕМЕННО да констатира, че нещата стават все по-зле и да не иска да направи нищо, за да не е така. ЕС направи огромна грешка, че ни пусна в съюза.
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже 47 народно събрание ще е същата пародия като предните, то честито на новото служебно правителство. С пожелание да има пълен 4 годишен мандат и да вкара тиквата в кауша.
6
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
По колко пачки изпапаха за 6 месеца :)))
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам тези безполезници веднага да отиват да гасят пожара в РИЛА по не да свършат нещо полезно
4
3
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Що сте скрили снимката на баба Минка :)))
3
11
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Радвам се, че не гласувах. Няма да гласувам и за в бъдеще. Нещата стават от по-лоши на по-лоши. Днеска шоумени, а утре братя Маргини на власт или Азис, а защо не и братя Галеви.
2
2
 
11
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 години
Амин! Да не се връщат.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от най-срамните страници на българския парламентаризъм беше написана. След години в учебниците по история ще пише, че 45тото и 46тото НС са съдействали за идването на нова комунистическа диктатура на власт, както през 44та ОФто е свършило същата работа!