Радев: Ще направим всичко възможно, за да защитим въглищните си централи

Лично той бил приел тази кауза
Обновена: 15 окт 2021 11:16 | 15 окт 2021 11:15, Камелия Цветанова
269

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи, това е и кауза, която той е приел. Това каза държавният глава на въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите.
Още по темата

Трябва зелена сделка, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена, заяви президентът Радев, цитиран от БТА.

Той припомни, че на Съвета на ЕС през май т.г., в който участва, заедно с държави като Полша, Гърция, Унгария, са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени, каза държавният глава. Това са дългосрочни процеси, дълги години не беше взето абсолютно никакво решение и ще направим така, че енергийният комплекс "Марица Изток" не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България, каза президентът. Той допълни, че в комплекса заедно с въглищата, при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

Президентът Румен Радев поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ген.Радев и новия кръстоносен поход.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще и 10 АЕЦа да построим, само ще си хвърлим парите на вятъра. България е подписала Зелената сделка, и от 2025 година започва да плаща убийствен зелен данък за всеки kw/час енергия от ТЕЦ или АЕЦ - така наречени зелени квоти, и тези пари отиват за строителство на вятърни мелници и соларни панели. Това ще направи ТЕЦ и АЕЦ толкова неефективни, че моментално ще фалират, никой няма да може да си позволи цената - нито бизнеса нито потребителите. Няма смисъл да се дават пари напразно за нови АЕЦ.
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядем насекоми. Съдържат протеини и всички амино-киселини. Ще ядем насекоми и синтетични химически каши вмесо плодове и месо защото няма да има селско стопанство и растителност за плодове, зеленчуци и животновъдство. Всичко ще бъде покрито със соларни панели и вятърни перки за ток, които могат да произведат едва 10% от необходимата енергия. Няма да има газ и нефт и въглища. Но ще спасим планетата.
137
4
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Нищо няма да направиш Рундьооооо, след 1 месец си аут.
136
0
 
4
 
! Отговори
Кузнецкий бассейн преди 2 години
Поради недостига на природен газ, увеличеното търсене се разпространи и върху мpъcните въглища. Европейците изведнъж забравиха за мисията си да спасят света от замърсяване с традиционни въглеводороди и започнаха да омитат всички въглища от пазара, за да ги изгорят в електроцентралите. Цените на въглищата също достигнаха рекордно високо ниво - повишение със 160%: фючърсните договори за доставка на въглища в центъра в Ротердам достигнха 160$ долара за тон.
135
0
 
2
 
! Отговори
Кузнецкий бассейн преди 2 години
Киловатчас електроенергия може да се получи чрез изгаряне на въглища, или на газ. Взимаме калкулатор и смятаме кое колко е, отчитаме глобите за отделяне на CO2 емисии. Калкулатора съобщава, че въглищата са по изгодни. На вратичките на шкафчетата в съблекалните на миньорите от Кузбасс вече са закачени портети на Урсула с комисарите от Еврокомисията и членовете на германската енергийна агенция - 10% повишаване на производството на въглища за последната година. Почти цялата продукция отива на запад, и сюрприз, сюрприз - на двойна цена.
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рундйооо нищоправецооо вземи свърши нещо стига с това типично комунистическо - "Ще".По-голяма карикатура от тебе на тоя пост не е имало.
133
1
 
8
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Време е, някой най-накрая да каже, Царя е гол - по дяволите! Това, неадекватно изказване на президента, преведено на народен език Означава: Нашия план за възстановяване и развитие е бок.л.ук и ще бъде отхвърлен от европа и пари няма да видим, затова "УЖ" защитаваме въглищните централи и с това ще оправдаем поредната си некадърност. Нашия Президент е подходящ да си разчиства сметките с всеки, но абсолютно не става да управлява нищо, особенно в благото на народа. Ама как лъжат и баламосват хората!
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вятърна енергия в цяла Европа", заяви в сряда комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон.
131
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франц Тимерманс, еврокомисар по зелената сделка: "Газът няма място в Европа и трябва да се изключи от списъка на енергийните източици".
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С нищо правене няма да стане. До сега нищо не направи по въпроса, а сега ще защитава въглищните централи. Ког заблуждава този?
129
0
 
2
 
! Отговори
i'm преди 2 години
Глупаво е да се инвестира в ресурс от всякакъв харектер за нещо, което няма бъдеще. Според мен усилията трябва да бъдат насочени към трансформация/замяна на тези централи. Идеята е, не да ги затворят и хората да останат без работа, а всички останали без ток. Идеята е да утилизират нови мощности и технологии в които тези хора да бъдат ангажирани. Какво като задържат централите още 5, 10 или 15 години? Пак ще им дойде края. Но тогава пак ще се чудим каква алтернатива да измислим.
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тимерманс: Няма бъдеще в използването на въглища. Високите цени на тока свързани с COVID пандемията.
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако затворим ТЕЦовете както иска ЕК в Брюксел, това означава 200 хил нови безработни, крах на енергетиката и окончателно унищожаване на и без това колабиралата българска икономика. Ако не ги спрем, тъй като сме подписали Зелената сделка, от 2025 започваме да плащаме толкова високи СО2 квоти, че цената на тока ще експлодира и ще бъде непродаваем, никой няма да може да плати, което означава 200 хил нови безработни, крах на енергетиката и окончателно унищожаване на и без това колабиралата българска икономика.
126
1
 
6
 
! Отговори
РРР преди 2 години
Заради изборите, не въглища, ами и дървата ще им нацепиш, нали Радев?
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да приеме каузата за 7 блок на Козлодуй...
124
1
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Радева предизборна ЛЪЖА.
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искахте харвард и западни меринджеи ами на Ви яжте зелена маруля духайте на перките за да направят ток сега спре ли ви тока?
122
4
 
7
 
! Отговори
лошо преди 2 години
В случая дори фигуранта е прав. В момента Байгън обикаля европа и пее за зелени енгиерии и по-високи данъци. Това преведено на нашенски значи още спрени заводи и по-малко активен бизнес - съответно по-малко работни места. Радев е прав в това отношение. Запада пак опитва да пробута мерки за да ни направят на пустиня.
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ги защитите? Зелените рекетьори си искат 5 млрда данък,после могат да го дигнат. Затворете ги,и давайте ток само от АЕЦ. Спрете износа от АЕЦ-а.