Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25,
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дженерало заповядва,може ли някой да му опонира.
174
1
 
20
 
! Отговори
РАДЕВ ТЕГЛИ ЗАЕМ.... преди 2 години
Вече 2 млрд лева за 1 месец.........Ден - година храни........ Бойко, ряпа да яде, сравнен с Радев.......
173
1
 
12
 
! Отговори
ТИ СИ НЕКАДЪРНИК ,БЕ преди 2 години
....КВИТО И СЪВЕЩАНИЯ И СЪВЕТИ ДА ПРАВИШ И ДАВАШ----БИТА КАРТА СИ!!НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ТИ ВЕРВА НА ФАТ МАШ КИТЕ ПРОСТОТИИ...!
172
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н президент, Вие имате министри назначени от Вас, имате служби , имате съветници и пр. Толкова ли не можага да предвидят и прогнозират какво ще последва с цената на пшеницата, тока, горивата, цените на хранителните стоки от първа необходимост? Защо са тогава и взимат тлъсти заплати?
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червена ***, колкото и да мъдрите този проблем може да се реши само на ниво ЕС, но там ви сте персона нон грата и никой не знае вашите имена.
170
0
 
10
 
! Отговори
Объркал си си нещо.. преди 2 години
ЧАКАЛНЯТА Е НА АЕРОГАРАТА, БАКЕ.....ХА,ХА,ХААААА....НАЛИ РАЗБИРАШ ОТ САМОЛЕТИ , ТАМ ЧАКАЙ!
169
0
 
12
 
! Отговори
НЕ ПАДНЕ ЛИ ТОКА... преди 2 години
РАДЕВ ШЕ ФАЩА ГОРАТА ....ЩЕ СТАВА ШУМКАР , ЗАТОВА ХОДИ ДО ЧЕРНИ ВРЪХ ---ЗА ДА ОГЛЕДА ТЕРЕНА ЗА ШУМКАРСКИ ЗЕМЛЯНКИ!
168
0
 
18
 
! Отговори
Върти, върти! преди 2 години
Не искайте от президента неща, които не може! Той може само коремни, лицеви опори и и да размахва юмруци. Верно много бpoздa се оказа Деса да разведе толкоз бpoзд мъж с 2 деца, та чак да се ожени за него. Ми да беше си го връткала само, като я сърби!
167
1
 
20
 
! Отговори
Пътник несвиден преди 2 години
Късмет извади Румбата - напуска Дондуков! Когато след Нова година излезнат новите цени на тока и го затърсите да го биете, той ще се скрил в миша дупка!
166
0
 
22
 
! Отговори
Полегнал е Румен преди 2 години
Я се прибирай на село и се опъни на миндера да си чакаш "ясните мерки"! Mъpдa! Kютуk! Hekъдъниk! Лешпep военен - никва работа не може да свърши, само знае едни юмруци да размахва
165
0
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Отдавна съм ви писал тук, че до изборите Рундю ще се омаже до ушите. Не ми се мисли като излезнат новите фактури за тока. Може и на балотаж да не иде тоя г л у п а к. да го вземат в цирка да се набира и лицеви упори да прави.
164
0
 
13
 
! Отговори
ДС-РАДЕВ, СПРИ..!! преди 2 години
СПРИ ХАКЕРСКАТА АТАКА СРЕЩУ САЙТА "АФЕРА".... КЪДЕ Е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО..??... ВОЕННА ДИКТАТУРА НА ИЗТОЧНОТО КРИЛО НА ЕС И НАТО..!!..... КЪДЕ СТЕ ДЕМОКРАТИ..??...... 112 МЯСТО..??...... НЕЕЕ-......ВЕЧЕ СМЕ В БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА...... АЛЧНИ ЧЕРВЕНИ ИИЗРОДИ..!!
163
0
 
14
 
! Отговори
axaxaxaxaxa преди 2 години
Гешев да го поема фърчилков е време
162
2
 
13
 
! Отговори
Бай чеп преди 2 години
Другаря натовец да се върже към генератор и да почва да прави лицеви опори. Само така би свалил цената на тока чрез био енергия
161
2
 
13
 
! Отговори
Snorky преди 2 години
Лицевата опора пак обяснява какво трябва да се прави. Типично по ганьовски "знам как е ама вие нищо не правите".
160
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така държавата ще плаща тока на фирмите? С нашите данъци да се финансират милионери? Стига с тези глупости. Утре заплатите на персонала или технологиите ще поскъпнат, пак ли държавата ще им плаща? Дай направо държавата да плати заплатите на служителите, тока, суровините и т.н., че накрая и бонус на собствениците да плати? Който не се справя да затваря и да освободи място за другите, това не е комунизъм. Бизнес да иска социални помощи...социално слабите вече не могат да се вредят от тях.
159
13
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Комунистите крадат: Кадат тези, които за три мандата бат'ти Бойко е наместил на местенца, от които се краде. И ще продължават, докато не се изчистят всички гербаджийски калинки.
158
9
 
0
 
! Отговори
До тролската дружина преди 2 години
Цените на газта и тока растат в целият ЕС заради "зелената сделка" и намалените доставки на газ. Това, което другите държави правят в краткосрочен план, са компенсации за потребителите и бизнеса. Ние няма как да бъдем изключение, и ние това ще правим. Нещо неясно?
157
3
 
8
 
! Отговори
Комунистите крадат преди 2 години
По точно техните деца и внуци. Всички са на кранчетата на тока и правят лесни сделки с него. Купуват го евтино и продават скъпо. Или чрез роднини или с поставени лица.
156
2
 
13
 
! Отговори
ами преди 2 години
Този е напълно неадекватен. Българино събуди се виж че нито на запад го искат нито на изток