Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25,
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двата държавни реактора трябват за АЕЦ Козлодуй.........АЕЦ Белене е частен проект, нека инвеститорите да си купят други реактори, да инвестират, да печелят............
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 154, абе не е така, в момента се изнася от ЕС само за Гърция, за Македония и Турция няма проблем да се ограничи износа без каквото и да е нужно становище от ЕС
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Белене е частен проект...........Ще подарим двата ценни рекатора на чужденец частник, който ще изнася из Балканите и Европа, нас ще рекетира...........Няма да получим евтин ток за бизнеса от АЕЦ Белене - бизнес проект.............Ще влошим енергийния пазар чрез един мощен чуждестранен изнудвач. А Козлодуй няма да получи нови мощности......
132
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставиха турския кораб да разнася отрова, защото нямало 'нормативна база' ... тя нормативната база ще издърпа кораба. Радев се очертава типичен комунистически некадърен бюрократ.
131
1
 
4
 
! Отговори
До 154 преди 2 години
Беше повдигнат въпроса за спиране на износа , но това е единен европейски пазар и няма как да стане , без да понесем санкции от ЕС.
130
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радьов ли ще бори инфлацията сега? Най ме е страх когато за всичко се заеме един човек. Това става в държави като нашата и росиия. Специалисти по всичко. Хайде, всеки да прави това, от което разбира. В тази връзка другарю, направи им малко лицеви едно коремно и разпускай седянката, ако обичаш. Че започна да писваш с това как другите воновни. Ти си 5 години президент. Поне се засрами малко.
129
16
 
3
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Адмирации за Президента , за първи път бяха събрани на една маса всички - министри, бизнес , регулатори , НЕК,БЕХ и тн и всичко това се излъчваше на живо , за да няма после ама ние така , пък иначе.Това е прозрачност , а не като Тиквата "Я съм се разбрал с тия".
128
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ако се мисли в перспектива за години напред,а не от днес за утре,следващото правителство трябва да построи АЕЦ Белене.Още повече,че закриването на ТЕЦ Марица-изток е въпрос на време.
127
2
 
19
 
! Отговори
Пращай ДАНС преди 2 години
При Радев само приказки, нищо няма да направят
126
2
 
28
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
С приказки не става, урунгел. Видяхте те за 6 месеца, че за нищо не ставаш, само лозунги и клишета.
125
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесмените правят капиталистически номера пак да крадат от държавата............Който не може да си плаща тока - да продава предприятието за 1 лев и да се маха на почивка със събраните стотици милиони от експлоатация на евтин труд и евтин ток от държавата. Там са парите, спечелени от евтин труд и евтин ток.
124
3
 
6
 
! Отговори
А хората преди 2 години
И Радев е като Борисов, все за бизнеса мисли
123
2
 
3
 
! Отговори
Кво ви пука баровци? преди 2 години
Нали ядете и пиете по ресторанти?!Там тока е безплатен.
122
4
 
3
 
! Отговори
Сети ли се преди 2 години
Цените на тока се определят от пазара, айде стига комунистически номера
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освободихме цените, бизнесът да плаща пазарната цена. Българският бизнес плаща най-малко за труд в Европа и плаща най-ниския данък в света. Българският бизнес експлоатира най-евтиния труд.
120
4
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Леле, тоя Фигуранта чак сега разбра, след 2 месеца че цените при некадърното му управление се покачиха 10 пъти :))) Сигурно е бил зает да тренира лицеви опори
119
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато седи и очаква "ясните и навременни мерки" да се хване да прави лицеви опори, щото ще има доста да си чака и ще надебелее докато мерките станат.
118
6
 
3
 
! Отговори
Хулио преди 2 години
Тока си е с нормална цена, пенсиите са ниски
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойка от Банкя щеше сега да каже: За бога, братя Домуси, не купувайте! Кой излъга бизнеса, че борсата на ток ще даде евтин ток за бизнеса? КОЙ излъга бизнеса? КОЙ излъга за евтиния азерски и американски газ?
116
1
 
10
 
! Отговори
Не питай преди 2 години
Увеличете заплати и пенсии, стига сте крали