КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен

Решението на Конституционния съд е прието с 11 гласа
Обновена: 27 окт 2021 11:47 | 27 окт 2021 11:47, Елка Василева
822
КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд реши, че указът на президента Румен Радев, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, е противоконституционен.

Още по темата

„Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков“, съобщи съдът..

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта.

Конституционниият съд беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Кирил Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация към тази дата той е имал само българско гражданство.

Документ, представен от канадските власти, обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

В навечерието на обявяване на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


822
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
654
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от харвардци,отровни триа,чалгаджии,издухани активисти,провинциални адвокатки,президент търтей и продажби медии!
653
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Бойко беше лесно! Каквото и да стане в държавата все той го отнасяше!Сега накъдето и да се обърнеш афера след афера и няма от кого да търсиш сметката в края на краищата!
652
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градския са го излъгали че няма да има проблем с гражданството! От лакомия си е сложил главата в торбата и дай да лапаме! Радев си изми ръцете набързо и бития бит...! Дебелоочието на Радев е пословично и ще се прави на умряла лисица по случая!
651
2
 
13
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
Конституционният съд е буден, а Прокуратурата спи ли!
650
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Ал Бънди цялата работа му е такава на Шипка с вируса после назначава канадците за министри!!! Комунисти кво да ги правиш братче!!!!
649
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плюете Петков, защото сами сте драпали за канадско гражданство, ама няма да ви се отвори парашута. Добри сте само за коментиране тук.
648
1
 
21
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Конституциятя се прие с мнозинството на БСП през 1991 година.Тогава активно учстие взима сегаиния министър на правосъдитето Янаки Стоилов.Сега вече не им харесва като става въпрос за тях.Комунистическа работа.За тях може за другите не може.Докато има некадърни комунисти в България така ще е .И тоя за него да може но за другите не.Некадърник възпитан в комсомолска среда.
647
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 723И САЩ да обяснят защо ако не си роден там, не можеш да се кандидатираш за президент, при все че си американски гражданин и може цял живот да си живял там? Ако не си роден там шпионин ли ставаш?
646
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека първо констуционният съд да обясни защо съществува това недомислие в конституцията. Да не би защото всеки с двойно гражданство по подразбиране се смята за потенциален шпионин? Или обратното- ако е само с едно гражданство е изключено да бъде нелоялен към една от държавите?
645
5
 
23
 
! Отговори
Какво се оказа? преди 2 години
Тези, който се кълнат в конституцията имат право да я нарушават - Радев, Петков и други почтени!
644
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и Кирчо язовирчо не са спирали да лъжат и крадат през тези 6 м.Къде са 1.5млрд . лв. откраднати от ББР?Кирчо ги завземе по пликовете на радев и албанците които уж ще правят коли
643
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституцията е да се спазва!Клетвата на президента гласи че се заклева да спазва конституцията и законите на страната !не може един корумпиран паля чо да се гаври с нея .!
642
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато става дума за кражби , злоупотреби , измами съдът никакъв го няма. Няма осъден ,едрите риби са по-често от сълза. Но ако трябва да угодим на боса с пачките, съдът действа експресно. За гражданство няма прошка, за милиони няма закони!!!
641
20
 
9
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
Б...ти държавата!!! Този казус е точно олицетворение на същността ни . Когато някой иска да работи честно и почтено по закон в името на народа се спазва всяка запетая. Когато обаче се шмекерува въртят се схеми формално или на ръба на закона, или тежко погазвайки го, никой не го е..е!
640
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два човешки отпадака се здрависват не че *** и бойко са по стока де
639
6
 
23
 
! Отговори
ЛАУРА КЬОВЕШИ.. преди 2 години
ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА НА АКТОВЕТЕ НА РУМЕН РАДЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ...... ЧАКА ГИ МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД В ХАГА.....И БОЖИЯ СЪД-....ЗА ГЕНОЦИДА НА БЪЛГАРИТЕ......
638
4
 
29
 
! Отговори
истина преди 2 години
Не можеш да влезеш в политиката с големи претенции да си почтен и да носиш някаква промяна а всъщност влизаш още от самото начало с лъжа - за какъв морал говорим, за каква промяна.
637
1
 
28
 
! Отговори
кратко и ясно преди 2 години
Кирчо и Асанчо са две крадливи червени меке..ренца
636
0
 
25
 
! Отговори
до 693 преди 2 години
Симеон Сакскобургготски никога не е бил чужд гражданин. Сакскобургготски е живял извън България с "нансенов паспорт", издаван от ООН на емигранти без гражданство.
635
5
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Жал ми е за Кирчо. Сега сигурно ще го накарат да напълни язовира, дето източи да си прави селфи