Политолози: Обединението срещу ГЕРБ е дало резултат

Ниската избирателна активност е била очаквана, нараства апатия към политиката
22 ное 2021 10:12, Петя Славова
51
Политолози: Обединението срещу ГЕРБ е дало резултат
Снимка: БГНЕС

"Нашата отговорност към България е отговорност към собствения ни живот", това заяви вчера кандидатът за президент и новоизбран държавен глава Румен Радев след като даде своя вот на балотажа.

Другият кандидат проф. Анастас Герджиков подчерта, че гласува за президент, който ще спазва конституцаията на България.

Резултатът от балотажа не изненада социолози и политолози. Президентската битка припокрива съотношението на силите от парламентарните избори.

"Още след първия тур разликата беше такава, очевидно нямаше съспенс. Принос за резултата имаха политическата умора и нарастващата апатия сред избирателите. Победата на балотажа не е толкова на самия Радев, колкото е победа на общественото мнение, изразено още на протестите през лятото", коментира социологът Кольо Колев в студиото на "България сутрин".

Според политолога Христо Панчугов обединението срещу ГЕРБ е дало своя резултат.

Още по темата

"Идеята е да се извади ГЕРБ от управлението. Това се случва, но година по-късно все още не сме по-близо до представянето на решения за проблемите. Това допълнително отблъсква българските граждани. Сега е моментът Радев да напълни претенцията със съдържание", заяви политологът.

И отдаде част от загубата на Анастас Герджиков на това, че не се е разграничил достатъчно категорично от ГЕРБ.

"Той до последно се дистанцираше половинчато. Неговата кандидатура се издигна много късно, Герджиков не е политик. Когато има такъв силен сблъсък, е хубаво кандидатът да набира подкрепа, а не да се намества в публичното пространство. Това беше най-голямата му грешка", отбеляза Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

А бъдещето на хорото на победата, което снощи беше поведено, той залага на качествата на участниците, хванали се на него.

"БСП определи "червена линия" - Истанбулската конвенция. В същото време имаме откровена антиваксърска политика от страна на Слави Трифонов. На фона на това, Кирил Петков дава заявки да продължи политиката, основана на "зеления сертификат". Големият въпрос не е дали ще могат да играят едно хоро, а дали ще могат да направят нужната политическа сглобка", заяви политологът.

Широката коалиция е нож с две остриета, добави Кольо Колев.

"За да можеш да формираш някаква коалиция, трябва да вземеш допирните точки, а не разделителните линии. Хорото е безумно или умно в зависимост от посоката, която му се даде. А тя се дава от политиките, които ще бъдат реализирани. Ще има и подводни камъни, Ковид кризата, антиваксърите, Истанбулската конвенция. Първоначално трудната четворна коалиция ще бъде торпилирана от всякакви посоки. Ще трябва политическо умение, за да бъде съхранена", убеден е социологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
ХА ЧЕСТИТО преди 2 години
ЦЕНИ НА ХРАНИ 30%/40% НАГОРЕ, ЦЕНИ НА ТОКА 4 ПЪТИ НАГОРЕ ОТ ЯНУАРИ, НО ГЕРБ Е ИЗЧАГЪРТАН ДА СИ ОТДЪХНЕМ- ГЕРБ ГО НЯМА ОБАЧЕ ИНФЛАЦИЯТА ИЗЯДЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ОТ ЯНУАРИ НЯМА ДА ИМА И ДОБАВКАТА ОТ 120 ЛВ КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ КАТО ПЛАТЯТ 400/500ЛВ ТОК И ПЕНСИИТЕ СВЪРШИЛИ, НО ГЕРБ ГО НЯМА, НЯМА ГЛАСУВАН БЮДЖЕТ И НЕ СЕ ЗНАЕ ВЪПРЕКИ ТЕГЛЕНИТЕ ОГРОМНИ ЗАЕМИ ДАЛИ ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ- ЧЕРЕПИТЕ ОБВИНЯВАТ "АЛЧНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ", ЧЕ ИНФЛАЦИЯТА Е ТЯХНО ДЕЛО- НО ГЕРБ ГИ НЯМА ЧЕРЕПИТЕ УПРАВЛЯВАТ
44
0
 
2
 
! Отговори
Оонь Ърььь-попитали преди 2 години
Червен Кольо и Панчугата победил ли е Грипена...те се спогледали и отговорили кратко:...Ееее...
43
3
 
0
 
! Отговори
мери преди 2 години
Не стана магарето призидент ритна си създателя яко Хубаво е че не стана защото замисла на Боко триъгалника прокурор кметове и призидент да са негови не проработи няма да може ефективно да дербидейства още ще се спъва горкия е
42
8
 
3
 
! Отговори
Хунта преди 2 години
Защо не искате да зачитате правата на хората те не са като вас с пълни джобове пари че да защитават една крадлива и нескопосана и уродлива гробарска патия която върна най малко с 30 години държавата в комунистическата диктатура и едновластие на комунистическото изчадие от Банкя
41
10
 
11
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Радев, Радев първо виж себе си и тия около теб и тогава говори! Каква промяна носиш след като за теб работеше цялата държава начело с омотния крал Рашков, агент "Майстора" , забегналия в Дубай олигарх Божков и другите около него, получаващия пликове Узунов , целия кабинет довел до невиждана криза страната! Пирова победа с по малко от 20% от гласоподавателите и със конфликти спрямо съседите!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не го плаша Герджиков, но не бих го подкрепил, дори да беше от ПП.
39
6
 
4
 
! Отговори
man преди 2 години
България е червена! Ние сме на всеки километър!
38
6
 
9
 
! Отговори
ЕХООО преди 2 години
Някой да каже на купените телевизии,.... че изборите минаха,.....че Радев е избран от хората с близо 70%,за още 5 год.,....а не да провеждат предизборна канпания !
37
14
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЯМАШЕ НИКАКЪВ СМИСЪЛ И НЕ ОТИДОХ НА ВТОРИЯ ТУР ДА ГЛАСУВАМ СЛЕД КАТО СТАНА ЯСНО, ЧЕ РУМЕН РАДЕВ Е ФАЛШИФИЦИРАЛ ПЪРВИЯ ТУР И ТО В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ! ТЪЙ, ЧЕ РУМЕН РАДЕВ Е ВЕЧЕ НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМЕН ПОДОБНО НА МАДУРО И ЛУКАВШЕНКО!
36
13
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПО-ТОЧНО ФАЛШИФИЦИРАНЕТО С МАШИНИТЕ НА ПЪРВИЯ ТУР ОТ РУМЕН РАДЕВ И ОРГАНИЗИРАНАТА МУ ПРЕСТЪПНА ГРУПА ДАДЕ РЕЗУЛТАТ!
35
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този герберски сайт пика газ , че тиквун отиде в небитието, читателите му също.
34
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герботроловете, не се напъвайте, всичко свърши.
33
11
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен34 И защо мислиш така, БСП? Без общи приказки! Радев не е добър президент /той не решава проблеми, а ги създава/ и ако това наистина би било така, не би трябвало да имаме държава изобщо /защото явно никой не милее за държавата ни у нас/...Но аз не мисля, че това е така! Вероятността от фалшифициране на изборите е 99,9% и никой не може да ме убеди, че ситуацията у нас отговаря на този резултат! Както винаги БСП манипулира и лъже! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
32
20
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Идеята да се извади Герб от управлението в момент на негови успехи показва причината за рдна такава идея. Една такава причина /да отстраняваме успешните от политиката!/не работи за доброто на България и само доказва нечистоплътни интриги в политическото общество!Истинската причина е най-вероятно в надигащата се вълна срещу присъствието на БСП в политиката и,вярна на своята политика на копиране с обратен знак, БСП предприе бързи реакции..И докъде ще ни доведе това, ще видим, но няма да е на добро
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както ОФто през 44та година, така и ОФ2 от 2020-2021 "даде резултат". Знаем първия път какво стана след този "резултат".
30
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При висока избирателна активност, Радев щеше да бъде избран още на първи тур.
29
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мяо ли си, бау ли си Ако беше така всичко отдавна да се е разпаднало. Сега ще видим колко ще построят радевите кукли. Засега имаме само кражби и изчезнали пари. Аааа, и един "завод за електромобили" който вече извади от джобовете ни 70 милиона, но така и няма нищо направено. Та, ще видим дали няма да карате само по "рушащите" се магистрали и метро на "Боко", докато "карате" по въображаемите на Радев.
28
3
 
5
 
! Отговори
leidi gaga преди 2 години
Sega, Rumito Kolarova da kupi ne mnogo eftin sapun (ot Kurdjali), i da otide da rezervira staya pri bai Stavri za Tikvata
27
7
 
7
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До мяо ли си, бау ли си принципно за това обикаля с джипката. Смеете му се ама знае, че никой нищо не прави ако не го наблюдават. :D
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 "Изтъркан ти е мозъка." Винаги, когато се каже една брутална истина, алековия герой намира като единствен отговор грубостта и пошлостта.