Софиянски: Нужна е по-ясна, концентрирана структура на МС

Коалиционната култура най-трудно се възпитава, смята Емануил Йорданов
30 ное 2021 22:22, Анисия Иванова
15

Бъдещата коалиция ще бъде принудителна от гледна точка на това, че предпоследните избори показаха какво може да се случи с партии, които не оправдаят доверието на избирателите си. Доброволна също - заради това, че всяка партия се създава с една единствена цел - да участва във властта, защото, ако нямаме участие във властта, няма как да реализира идеите си, заяви бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в ефира на "Денят ON AIR".

"Виждам положителни неща и един много опасен и основен недостатък. Положителните неща - че се говори сериозно, че преди да се сложат имената на масата, се говори за принципи. Недостатък, който чух - че започна да се говори 5:7:8 и т.н.", посочи бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

По думите му в момента структурата на Министерския съвет е наследство от времето на Борисов, което е изцяло порочно.

"Ние имахме министър на вятъра, на слънчогледа. Не беше ясно кой какви функции има. Първият знак за добра промяна ще бъде, ако видим една по-ясна концентрирана структура на МС", категоричен е Софиянски.

Йорданов изтъкна, че нещата опират до политическа култура и традиции, които ние нямаме. "Коалиционната култура най-трудно се възпитава. При нас е изключително сложно", добави той пред Bulgaria ON AIR.  

Според Софиянски по-правилно е, след като се приемат няколко основни принципа, всяка партия да сложи имената, които предлага за ясна структура на МС.

"България е една от малкото държави, в които МС се движи по собствен правилник, без да има закон за него. Правилно е в една нова Конституция да се определят министерствата. Всички партии слагат своите предложения на базата на това, което да се договорили като отстъпки в управленска посока, и министър-председателят си определя екипа", уточни бившият служебен премиер.

Когато се говори за политика, би могъл да се намери общ език на базата на добронамереността на новите звезди в българската политика, смята Йорданов.

"Практиката показва, че при всеки следващ избор много хора, които не са се класирали при предишни раздавания на картите, се насочват към новата силна партия на деня", каза още той.

Йорданов обсъди и действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

"Рашков е човек, чийто професионален път е минал изцяло в сферата на правоприлагането. Той е бил дълги години следовател. Искрено съжалявам, че не беше избран за главен прокурор, нещата тогава щяха да бъдат съвсем различни", изтъкна той.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
Този отдавна трябваше да го вкарат в затвора!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задкулисието победи промяната. Братството на почтените ни натресе отново агентите на ДС, които откраднаха мечтите ни
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като наизлизаха от дупките всякакви *** та цяла седмица.Нали промяна с нови и млади искахте-аз все стари к ви виждам!Добре че преди десетилетие се махнах от тая държава.
11
1
 
5
 
! Отговори
Леле преди 1 месец
Човека, който използва СДС за трамплин към власта, участва активно в пладнешкия грабеж на държавата, наречен преход, свата на престъпника Божков, предлага комуниста Рашков за главен прокурор.... Борисов е виновен...
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошото е че подготвят поредния грабеж а бяха препблечени като реформатори.Ние ще правим промени дрън дрън, и като се заговори за вдигане на данъци и да продължаваме да пълниме бездънната яма наречена бюджет стана съвсем ясно че реформи няма да има а ще има смо лапане от фондове и . на средната класа докато не измрът всички до последния !!!!!Незнам дали съзнават господата че гонят средната класа към западна европа или просто държавата вече е продадена и чакат само да се изнесем така да се каже
9
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
От едно копие на мистър Бийн се отървахме,но явно има още клонинги.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ккто обикновено най-големия грабеж бяха трите правителства на БСП - на Луканов, на Виденов и на Станишев.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев и Петков вече се провалиха преди да са направили кабинет. От сега цъфнаха делаверите им.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНе е ***, изглежда те(СДС) стоят зад новото правителство и Цветанов
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя пък провален политик, какво го размятат от студио в студио като кално прасе??
4
4
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Моето мнение , не ангажирам никого - Най-големия Грабеж на България беше извършен от ТРИ Коалиции 1.СДС с подкрепата на КНСБ и ПОДКРЕПА - 1989-2000 г2.Цар Симеон и ДПС - с подкрепа на КНСБ и ПОДКРЕПА3.ГЕРБ - с подкрепа на КНСБ и ПОДКРЕПА .
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко ще излезе прав, че той(Божков) в е дъното на свалянето на ГЕРБ и БСП от власт и че е тъкал на много станове.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цветанов пак взе властта, чрез СДС, мисля, че те са зад новото правителство и ЦРУ, а БСП беше убита от вълците, не знам какво означават тези вълци, но един от СДС го наричат "вълка" , та може би там е заровено кучето... и в Божков, изглежда Бойко ще излезе прав, че той е дъното на свалянето на ГЕРБ и БСП от власт и че е тъкал на много станове.
1
0
 
11
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
КАКВО КАЗА ХАЛИТЕ ЗА СВАТА БОЖКОВ- ЩЕ СЕ ПРИБИРА ЛИ ОТ ДОБАИ- ТОЛКОВА ПАРИ ДАДЕ ПО ПРОТЕСТИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!