Минеков отсече: МК няма отношения с "Труд", а с дружеството "Южен кръст"

Скандал в парламента още на първото редовно заседание
258
Минеков отсече: МК няма отношения с "Труд", а с дружеството "Южен кръст"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Скандал в парламента още на първото редовно заседание на депутатите. Този път поводът стана изслушването на министъра на културата Владислав Минеков за казуса с вестник "Труд".

Министърът остро попита защо не е имало заседания на НС при други скандали с медии и журналисти. Заради това ГЕРБ поиска от председателя на НС да изгони министъра от залата, а ДПС определи поведението му като недопустимо.

Още по темата
"Свободата на медиите заслужава извънредно заседание, но защо нямаше, когато спря сигналът на БНР и когато биха деца и журналисти пред парламента. Като министър в парламентарна република съм напълно съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание“, каза Минеков.

Министърът попита още защо не е имало извънредно заседание, когато е бил спрян сигналът на БНР, който не е спирал по времето на Втората световна война.

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато МВР и ГДБОП изземваха сървъри и техника на фалиралата ТВ7? Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато в рамките на часове бе свалено предаването на Милен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити. Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато БНТ излъчи фалшива новина. Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато издания като "Прас - Прес" бяха поставени в ъгъла", попита още министърът.

Изказването му предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ. Радослав Чолаков го определи като скандално, а не отговор на въпроса за реакцията на МК спрямо в. „Труд“.

"Така че, г-н председател, изгонете Минеков да си подготви отговора", призова той.

Йордан Цонев от ДПС отсече, че депутатите от движението няма да задават въпроси на министъра, защото България е парламентарна република и министрите трябва да се отнасят уважително към работодателя си – парламента.

"Отказваме се заради наглото държане на този министър днес. Това държане днес тук е недопустимо“, отсече той.

А конкретно по запечатването на редакцията на "Труд" Минеков обясни, че Министерството на културата няма отношения с вестника, а с "Южен кръст".

"МК няма никакви отношения с вестник "Труд" или с друга медия. Ние имахме наемател фирмата "Южен кръст" и не коментирам нищо за вестник „Труд“, отсече той.  

Министърът беше категоричен, че сградата е нужна на Института за недвижимо културно, защото предстои промяна в института и увеличаване на личния състав.

"Обещах да върна това, което принадлежи на министерството. Ще върна всичко, което то е загубило през годините. Тук не става въпрос само за този нещастен имот, който беше предназначен за един от най-великите институти в българската култура – Институтът за недвижимо културно наследство. Тук не става дума за откраднати два етажа. Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг. Намерих открадната сграда в центъра на София – 7 етажа, открадната преди 7 години. Намерих и открадната кола – върнахме я. Тук не става дума за това, което връщаме към министерството. Ще върнем всичко откраднато - всичко ще дойде там, където му е мястото и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Това, което се случва днес е, че си върнахме открадната държава. Честито на всички", заяви Минеков.

Той обясни, че задълженията на "Южен кръг" са били изисквани, първо от министър Вежди Рашидов, който обаче е провел обществената поръчка, след която е сключен договора с „Южен кръст“, но само с един кандидат и е дал под наем за 5,50 лв на квадратен метър, а такъв наем няма в района.

"След това служебният министър Рашко Младенов иска средствата да се платят на министерството. След това се появява министър Боил Банов, който получава от финансова дирекция писмо да поиска парите, само че той не го прави. Сега всичко ще върнем там, където му е мястото и вие ще сте там, където ви е мястото", обърна се той към ГЕРБ.

Минеков обясни, че и НДК е загубил много и от двата етажа, на които са настанени политиците от ГЕРБ.

"Изглежда, че тази партия е била толкова бедна, че не е могла да си плати, какъвто и да е офис. Имаме такъв инцидент. Става дума за сграда, част от НДК, където последните два етажа са били превзети с термина "отпаднала необходимост". Направено още по времето на г-н Плевнелиев, а след това е одобрено от областния управител, бивш министър на правосъдието и автор на Конституция г-н Данаил Кирилов. Направено е така, че нищо да не се получава по отношение на НДК. НДК е в тежко състояние. Дългът е невероятен, не знам как ще се изплаща", каза още Минеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минека да отговори какво правят въоръжените полицаи в стаята на журналистите! Защо бяха с оръжие сред журналистите? Защо не бяха при счетоводителите и администрацията?
100
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко леко Минеков лепна мишенен знак за прокороски "отстрел" на депутати омърляни с гербални мърсонии с наеми
99
7
 
11
 
! Отговори
не така преди 2 години
Минека изобщо не се интересува от ГЕРБ. Той сега прави мръсно на Кирето като връща парламента в яловата истерична атмосфера на предишните два парламента. И всичко това е щото Кирето не го взе за министър! Но кой би взел този истерик за министър? Затова сега прави мръсно на Кирето! Отмъстителен си е Минека.
98
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората ровят в казаните с отпадъци, щото немат избор, тез ни занимават с вестник Труд, смешна работа :))) Все едно да кажа, че жените не стават, щото една ми е отказала, трагедия отвсякъде е положението :))
97
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КТБ я гътна Орешарски. Това беше правителство с мандата на ДПС. Те издигнаха ДП за шеф на ДАНС, а Майчето се разхождаше из София с едно потниче с надпис "Шанс за Орешарски!". За Станишката и Местан как се мляскаха на Орлов мост да напомньм ли?
96
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелеее. Браво на Минеков. Ако някой се е изправил и гони мутрите. Това е той. Минеков. Оставете то министър за да видим как за НГ тиквите строени с багажите директно на сибирскити влакове да секат дърва, че ще трябват за нашите болници, училища и детски градини. Браво Минеков!!
95
8
 
15
 
! Отговори
До 112 преди 2 години
А крадеца от Банкя,който стана милиардер от нашите пари,за какъв го определяш?
94
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната лъжа. Офис клас преди до миналата година беше 6-7 евро квадратен метър. Това е 12-14 лв. 5,50 си е съвсем нормално.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-късно стана ясно, че не е съвсем така и че е имало кръг от приближени на ГЕРБ медии, между които и Труд, получили милиони необезпечени кредити от банката на властта КТБ чрез търговски дружества - големи кредитополучатели като Сайга Консулт. Прекратяването на привилегированото отношение се отрази неблагоприятно върху покровителстваните медии: Преса и Тема вече ги няма, Стандарт не е ежедневник, Труд е неизправен длъжник, посочи проф. Огнянова.
92
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам един въпрос като гражданин на РБ и избирател- коя точно държава са си "върнали" уважаемият г-н служебен министър /известен от времето на НРБ/ и хората, които той визира с употребата на мн.ч.? По процедура нямам въпроси- макар и неопитен, председателят на НС е много възпитан и културен.
91
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ал Капоне е бил осъден за неплащане на данъци.И то в най-равитата демокрация-САЩ.Сега да се разберат бащата и синчето,кой от двамата ще го отнесе или и двамната?
90
8
 
11
 
! Отговори
До 94 преди 2 години
Вземи, който и да е от герб, начело с мутрата...всички са нагли и безочливи. Всички.Или, отново, искаш имена?
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отношението на ГЕРБ към медиите не е особено последователно. Когато ГЕРБ беше на власт, лидерът на партията Борисов беше категоричен, че върху свободата на словото не посяга властта, а посягат собствениците. Да отидат на свободния пазар, да теглят кредити, ако направят добър вестник, след пет месеца вестникът ще е най-четеният и ще си изкарат парите, съветваше Борисов.
88
6
 
14
 
! Отговори
До 105 преди 2 години
Когато основния отговорен да разследва престъпниците и да ги обвинява в съда е назначен от теб...дали ще очакваш той да те вкара в затвора?И да...съдът не е осъдил и един гербаджия, защото той не обвинява. Обвинява каскета...който е слъга на Бойко и ПеефСега, стана ли ти малко по ясно, гербаджийо заблуден?
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наименованието на тази фирма Южен кръг ли е или Южен кръст щото не може да се разбере от коя искали за такъв наем и на коя дали за такъв наем 5,50 лв/кв.м,който нямало наоколо в района през годините когато министър бил Вежди Рашидов,като още тогава се знаело,че оценките на цените се извършват по две направления-държавни оценки на сгради,помещения и пазарни оценки според търсенето и предлагането,като първите трябвало да се прилагат между ведомствени държавни субекти предлагащ и нуждаещ се от МБ
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Йордан Цонев от ДПС отсече, че депутатите от движението няма да задават въпроси на министъра, защото България е парламентарна република и министрите трябва да се отнасят уважително към работодателя си парламента..."=====================В този ред на мисли, всеки дупетат трябва добре да помни какво и кога е казал, правил и дали е работил на полза роду или най-вече на полза себе си. Защото колкото и да не им се иска и да се неглижира по линия на работодателството, всичките 240 си имат такъв
85
6
 
20
 
! Отговори
До99 преди 2 години
И какво общо имат тък комунистите?Какво общо има свободата на слояото с това някой да си плаща наема?Да са тръгнали да гонят друг вестник, който си е наел частен офис и си плаща надлежно?Кой друг вестник са запопнали да преследват?Не се ли замисляте, че ченгето П.Блъсков е крал от парите на всички нас. Включая и от вашиъе пари, гербаджийчета?ОК ли сте да плащате наем на частен вестник?Ако, да. Ами, аз утре си правя вестник и вие ми плащайте наема.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отношението е с Веждито ),учудвам се как НС се занимават с вестника!
83
3
 
19
 
! Отговори
DDD преди 2 години
Другари и другарки от ОПГ ГЕРБ, поздравявам ви с песента "Свърши хубавото време"! Малко ви е да ви съдят! Трябва да почнем и да ви пер дашим!
82
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербаджиите, по команда защитават "свободното слово" на в.Труд. което се ограничава до това, да възхвалява герб и да плюе по всички останали.И на всичкото отгоре не искат да си плащат наема.Но, гербаджията не мисли. Той просто изпълнява. Зашитава банкянската мутра-комунист. Вярвайки, че той се бори срещу комунистите.Ама..той е с партийна книжка...той е с всички ДС ченгета. Не, гербаджията чува само долу БСП и долу комунистите ..и не разсъждава.