Политолози: Първите 100 дни на кабинета ще са ключови

Правителството е съставено по нов начин с нов тип преговори
Обновена: 13 дек 2021 22:29 | 13 дек 2021 22:20, Анисия Иванова
243

"Кабинетът е съставен по нов начин с нов тип преговори, с достатъчно добре разписано споразумение, така че имаме основание да очакваме нови политики и действително да видим нова ситуация в положителен смисъл", заяви политологът проф. Мария Пиргова пред "България сутрин".

На извънредно заседание Народното събрание гласува коалиционния кабинет "Петков". Какво да очакваме от новите управляващи?

"Какво ще се случи, ще стане ясно след първите 3 месеца", прогнозира политологът проф. Румяна Коларова и подчерта, че заявените от новото правителство реформи трябва да започнат веднага.

Още по темата
"Това, че има кризи, не означава, че не могат да се правят реформи – точно обратното. Големият им проблем са реформи в условията на декларирано намаляване на администрация. Не можеш да правиш реформи и да мислиш за ефективно управление, като говориш за съкращаване на администрацията – това блокира възможността да се правят реформи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова обаче, държавната администрация ще трябва да заработи "по нов начин и с патоса на новото правителство".

"На средно и по-ниско ниво надали ще има съкращения, защото това е работещата част част на администрацията", изтъкна политологът.

По думите ѝ кабинетът "Петков" "се заема с конкретни неща, които засягат живота" – на първо място стои регулацията на цените в електроенергията, на второ – мерки против Ковид кризата, след това – детските градини и яслите да бъдат безплатни, учебниците на учениците да бъдат безплатни.

"Всяко едно от новите правителства имаше управленска програма, дори по-конкретна. Но това правителство има подкрепа на малка част от избирателите заради ниската избирателна активност – управляващата партия има едва 600 хил. гласа", посочи проф. Коларова и набеляза слабите места в кабинета "Петков":

"На първо място са "Зелените" с техния властолюбив лидер, както и несъвместимостта на "Зелената сделка" с малка България. На второ място са самите министри, които нямат опит. Същевременно как администрацията да е лоялна, като има заявка за 15% съкращение? ", смята тя.

Според проф. Пиргова контролът на тази власт ще се упражнява от Народното събрание и парламентарните комисии.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОКУ ЩО ПО БТВ КАЗАХА, ЧЕ ПУСКА МАКЕДОНИЯ В ЕС!САМО В УЧЕБНИЦИТЕ ИМ ДА НЕ ПИШЕЛО, ЧЕ СМЕ ФАШИСТИ!!!!!
194
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 100 000 дни няма да са им достатъчни като гледам не знаят от къде да я започнат и само простотии мислят.
193
0
 
4
 
! Отговори
Joe преди 2 години
Гледай сега ,какво ще стане като избухат цените на тока и парното с 15-20% нагоре от 01.01. Ще се оправдават като девици.
192
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви 100 дни? Четете по-нагоре под статията за Киро- народът и 100 часа не му дава. Ще става тя каквато ще става.
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
детските градини и яслите да бъдат безплатни, учебниците на учениците да бъдат безплатни - предлагам и парното и тока да са безплатни, те са доста по скъпи от учибниците и таксата за детска градина
190
1
 
12
 
! Отговори
Това са новите 800 преди 2 години
Както царя щеше да оправи България за 800 дни така и тези ПП за 100 дни. Тези 100 това са новите 800. Друг е въпроса трябва ли да ги чакаме наистина 100 дена?
189
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както Слави изпълни обещанията си, така и тези ще го направят. Общото между тях е, че БСП,Радев ги направляват, задкулисно. Трябваше депутатите да са 120, мажоритарен вот, без субсидии...нищо от ИТН, нищо от ПП, като обещания. Манипулираха машинния вот, това успяха само.
188
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
214 Първо ги докажете, престъпленията. Заприличахме на Венецуела.
187
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
223 В Библията пише,"по делата ще ги познаете". Делата на Борисов, Бога ми, никак не са на комунист. Затова комунистите от БСП го мразят така неистово.
186
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-ниския ешелон на комунистите беше Борисов с партийната книжка в джоба, Цецка Цачева, Цветан Цветанов.
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
220 Това ли, им е най-големия проблем, Борисов и Гешев? Личната война няма да ги спаси от провал.
184
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на другаря адолф радев ще му бадат прекратени пълномощията предсрочно, като го изкарат на двора с превръзка на очите
183
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и Гешев в затвора!
182
1
 
10
 
! Отговори
Трагедията предстои преди 2 години
Освен злобата срещу ГЕРБ тази коалиция не може да предостави нищо на младото поколение. На всичко отгоре при служебното правителство коронавируса се развихри както никаде в Европейския съюз.
181
0
 
10
 
! Отговори
Ройтерс преди 2 години
Скъпа енергия, ниски заплати, слабо ваксиниране са водещите предизвикателства пред политическите опоненти съставили коалиция
180
1
 
12
 
! Отговори
Блумбърг преди 2 години
Кабинетът на Петков вероятно трудно ще оцелее, коалицията е от партии които трудно се разбират
179
2
 
16
 
! Отговори
Вероятно преди 2 години
Ще плащаме след тия много заеми
178
0
 
12
 
! Отговори
Проблем ли има? преди 2 години
Фон Дер Лаен очаква с нетърпение да се запознае с К Петков на срещата в четвъртък, но се оказва че той няма да ходи, а ще отиде Радев???
177
10
 
4
 
! Отговори
Надзирателя преди 2 години
Незабавните промени трябва да започнат с арести и затвор на корумпирани и крадливи гербери които съсипаха страната ни през последните 15 години ! След това чистка на всички Калинки от властта и така нататък...
176
1
 
3
 
! Отговори
Глобал инсайт преди 2 години
Трябва да се следи дали ИТН и БСП ще започнат да изказват съмнения по приоритетите и програмата на правителството, защото това ще намали шансовете за реформа.