Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос

Пенсионерите се настройват един срещу друг
Обновена: 15 дек 2021 16:31 | 15 дек 2021 10:53, Петя Славова
281

Справедливи ли са новите преизчисления на пенсиите и ще бъдат ли ощетени пенсионерите, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Всички отпуснати след 24 декември пенсии ще се изчислят с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Останалите около 2 милиона пенсии, отпуснати преди 24 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно от НОИ.

Още по темата

"47-ото Народно събрание е в правото си да промени тези текстове. Засега не е постигнат пълен консенсус относно методиката на преизчисляване на пенсиите. Този, който ще взима 380 лв., вече ще взема колкото този, който взема минималната пенсия. Тук е голямата ми болка. Този начин на промени в минималната пенсия не е добър. Той не следва принципите на пенсионно-осигурителната система", обясни Христова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това е много чувствителна система.  573 лв. става средната пенсия от януари 2022 г.

"Там има един основен принцип - осигурителното право трябва да бъде в съответствие с осигурителния принос на човека. Ще стане така, че хора, които са по-образовани и са изпълнявали по-квалифициран и отговорен труд, ще вземат колкото човек, който не е имал образование. Пенсионерите се настройват един срещу друг", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите, но трябва да се каже на хората, че няма съвършен механизъм.

"В началото на 90-те години започнахме с много ниска база. Имаше един период, когато пенсиите бяха около три долара. Тази база трудно се наваксва. Както са били и ниски доходите през този период. Не бива да искаме да решим всички социални проблеми с пенсионната система", заяви Христова.

"Както в последните години ставаше увеличението на минималната пенсия, този подход е удар по пенсионната система. Трябва да се прилагат принципите на пенсионно-осигурителната система. Най-важни са осигурителни вноски, какъв е приносът към пенсионната система. Възникнаха много противоречия", поясни бившият социален министър.

Според нея постепенно ще отпадне таванът на пенсиите. Тя обърна внимание, че ограничението на пенсиите е несправедливост в пенсионно-осигурителната система.

"Имаме и ограничение на максимален осигурителен доход, където максималната пенсия е процент от него. Тук също има противоречия. Трябва да се реши въпросът кой да бъде максималният осигурителен доход", добави Христова.

"Размерът на обезщетението на майките се върна в началото на въвеждането на втора година майчинство. Аз се смятам за един от авторите. Като народен представител съм внесла това предложение и то беше прието. Има много упреци. Първо, че е много дълъг този отпуск по майчинство, но жената има право на избор", разясни бившият социален министър.

Тя коментира, че в момента системата не е справедлива, защото обезщетението замества дохода от труд на жената, която е вкъщи и си отглежда детето, а най-ниската цена на труда е минималната работна заплата. Христова уточни, че е добре майките да получават поне минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже няма и смисъл да се напъва човек да си печата пари в къщи, щот скоро кинтите от хартия ще изчезнат и всичко ще е само цифри и виртуална реалност, която ще се моделира от едни хора както им изнася.
223
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 години канят чужди инвеститори с наличието на квалифицирана и преди всичко евтина работна ръка. Сега ще търсят осигурителен принос. Каква справедливост може да има за работилите срещу жълти стотинки? Работещи бедни, нали това искахте?
222
17
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До КОКО: Така е !!! Смеехте се на глашатайите на бате ви Бойко, но поне имаше кой да раздава команди. Сега няма никой ! Тепърва предстоят проблемите ... а Омикрон февруари/март ще ни мачка здраво !
221
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20-30 години
220
3
 
7
 
! Отговори
До 233 преди 2 години
Не знам за какви баби говорите. Една майка на 20-50 години, ще има "баба" на 40-50 години. Въпросната "баба" ще се пенсионира, когато внучето стане на 15-20 години и тогава евентуално ще може да го гледа.
219
2
 
27
 
! Отговори
До 233 преди 2 години
Е ти намери кой да даваш за пример. Страната с най- зле уредена социална политика за работещите ...но най- щедра към лентяите лежащи на помощи
218
1
 
9
 
! Отговори
До 231 преди 2 години
Напротив . От всички майки които имам около мен 90% си ползват отпуската да бъдат максимално с децата си , но същевременно си движат и неотложните работи в работата- пишат си доклади, планове, организират си онлайн срещи. Което перфектно ги устройва .
217
30
 
19
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
В САЩ ако не се лъжа...майчинството е 14 дни или нещо таквоз малко ..а тук 24 месеца-мързелива работа за майките ...а те всички имат баби ...и по цял ден по барчета с цигарите ...прав е колегата по долу...тех ги забравят на работа...те стават по мързеливи и по забравят дисциплина и трудови навици.12 месеца е нормално ..
216
11
 
26
 
! Отговори
КОКО преди 2 години
Гледам днес НС и какво са гласували вчера. Много се съмнявам във възможността на новото правителство да оправят цените на тока, пенсиите и стоки и услуги. Едно е да говориш друго е да го свършиш. Целия министерски съвет мълчи и се крие.
215
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една година стига за майчинството, че дори и 10 месеца. Втората година вече човек забравя, че е имал такъв служител и изобщо не е добре и за жената и за работата...
214
6
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Трудовият стаж също трябва да има тежест при определяне на пенсията! Сега водещи са осигуровките! И така ниските осигуровки, влседствие на ниските заплати, доведоха до изравняване на пенсиите на образовани и необразовани! Обаче не е все едно да работиш 40 г. и 20 г.,човек ес амортизира!
213
6
 
12
 
! Отговори
До анонимния тъпанар преди 2 години
Нали една от причината да учат е да могат да правят повече и съответно да изкарват повече бе тъпчо ! Сбъркана история !
212
24
 
51
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
Някои плюят соца за пенсиите, но тогава пенсионерите помагаха на децата и внуците с пари, а сега младите често помагат на старите с пари. Соцът имаше недостаъци, но беше 2 пъти по-добре от сега, особено за пенсионерите, а и за всички, освен днешните криминално забогатели.
211
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И според тази човеколюбива леля, дето даже мъжа и е избягал от нея, какво е решението ?
210
4
 
34
 
! Отговори
верно преди 2 години
само да питам, вие какво очаквате, цял живот не плащате осигоровки, мангизи в пликче и после като пенсиоери да живеете баровски?да, не съм да плащаме повече на държавата, но не си ли постелиш сам за пенсия, не чакай да живееш като пенсионер-баровец!
209
6
 
14
 
! Отговори
Аналогия преди 2 години
Списвачката, Петя Славова, заглавието е тенденциозно, показва вашето мнение и цели хората да се хванат за гушите и да оставят политиката. Промените са акт на човечност и разбиране на мизерното положение на възрастните хора !
208
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е необразован и взема повече, значи има повече акъл от учения. Елементарно е. Докато едни учат, други пари правят...
207
6
 
27
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
""" Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос"" Е, това е добре, защото като правило вземат по-малко. На евроТейските,демократични,неолибералсти основната цел е да няма високо образовани хора в България.На тях им са им необходими *** и ***,почитатели на шльокавица,който да слушат с отворена уста,откровенията на почитателя на Винету.Те са политически удобни като стари обувки,приемат безконтролно и без аналитична мисъл ,всякакви измислици
206
24
 
18
 
! Отговори
Разделяй преди 2 години
"Разделяй и владей!" - основен постулат на изчезналата безвъзвратно Римска империя и на президента Радев, подучван от вицето Йотова (разбирай комунистите). Хипотетично култови реплики на Йотова към Радев: "Подкарвай, Гано, говедата!" и "Браво, Румчо, законът е ЗА КОН, не за МАГАРЕ (избирател)"
205
11
 
56
 
! Отговори
Много, много преди 2 години
се дразня, че по закон осигуровките на държавните служители се плащат от останалите данъкоплатци, т.е. от нас, които плащаме и основната издръжка на политпартиите - харесва ти, не харесва (пак по закон). Поне осигуровките да си плащат! Мноо сме прости, верно.